Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 19:53:13

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

PRETTY MAIDS - "Kingmaker" (2016)

PRETTY MAIDS
KINGMAKER
(2016)
 
 
Εδώ έχουμε το νέο δισκογραφικό πόνημα των Δανών Pretty Maids, με την μακροχρόνια πορεία στο Ευρωπαϊκό Heavy Metal.
Πάντα οι δίσκοι των Pretty Maids περιείχαν περισσότερο ή λιγότερο ένα μείγμα από καλό και ποιοτικό Hard Rock που φλέρταρε με το Ηeavy Μetal, δυνατά δυναμικά τραγούδια, είχαν πάντα στο ρεπερτόριο τους. Ως εκ τούτου, είναι λίγο δύσκολο να τους ταξινομήσουμε σε ένα ενιαίο μουσικό ύφος, αλλά τι σημασία έχει αυτό; όταν γράφεις πραγματικά καλή μουσική που μείνει… και μνημονεύεται από πολλούς.
Έτσι και αυτό το 15ο studio album, στην πραγματικότητα έρχεται πιο κοντά προς την πλευρά του Hard Rock που φλέρταρε με το Ηeavy Μetal, ένα αξιοπρεπές album, από ένα τίμιο αν μη τι άλλο συγκρότημα. Από τ’ αρχικά μέλη μόνο οι Ronnie Atkins (τραγούδι) και Ken Hammer (κιθάρα) έχουν μένει.
Το “Kingmaker” είναι στο γνώριμο ήχο του σχήματος, που απογειώνεται από την άψογη παραγωγή, αλλά και τα εντυπωσιακά τραγούδια, που εδώ είναι αρκετά και το τελικό αποτέλεσμα είναι καθόλα εντυπωσιακό.
Δεν υπάρχει σχεδόν κάτι νέο στο “Kingmaker”, όλα κυλούν ομαλά στο καλό ποιοτικό ήχο των Pretty Maids και το νέο υλικό των δύο αρχικών μελών είναι εντυπωσιακό (όπως είναι άλλωστε εδώ και 35 περίπου χρόνια). Οι Atkins και Hammer ξέρουν ακριβώς τι ψάχνουν με το συγκρότημα και δεν βλέπουν τους οπαδούς τους να διαμαρτύρονται καθόλου, οποτε συνεχίζουν ακάθεκτοι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι το “Kingmaker” είναι στο ίδιο επίπεδο με σχεδόν οτιδήποτε άλλο έχει το σχήμα κυκλοφορήσει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 2000 και μετά μέχρι σήμερα. Το “Kingmaker” είναι η πολύ αναμενόμενη εμπορική συνέχεια στην επιτυχημένη πορεία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια.
Οι Pretty Maids είναι ακόμη φρέσκοι στις ιδέες τους και από ζωτικής σημασίας είναι μια χαρά στην σταδιοδρομία τους από τις αρχές των 90’s. Κάθε τραγούδι σε αυτό το album έχει την ομορφιά του και είναι άξιο προσοχής, άριστα είναι τα… “When God Took A Day Off”, “Bulls Eye”, “Face The World”, “King Of The Right Here And Now”, “Humanize Me”, “Heavens Little Devil” και “Last Beauty On Earth”. Αν και αυτός ο δίσκος έχει τα πάντα που θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει ένας οπαδός των Pretty Maids.
Έκρηξη των Δανών, δυναμίτης, ηγετικός γνήσιος αντρικός ήχος βγαίνει από τα ηχεία, χωρίς πολλές-πολλές φανφάρες και πολλά φρου-φρου φτασίδια, παντελονάτο Hard Rock έτσι όπως πρέπει πραγματικά πρέπει να είναι.
Ο Atkins με τα τυπικά σκληρά κάπως βράχνα φωνητικά του, τα κιθαριστικά riffs του Hammer είναι καλά και πολύ αιχμηρά σαν ξυράφια, στακάτο και στιβαρό το rhythm section, γεμίζει πραγματικά όλο τον δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι Pretty Maids, εργάζονται και πάλι με πλήρη ταχύτητα το κάνουν με πολλή διασκέδαση, μας προσφέρουν αλησμόνητα καλούς δίσκους σκληρούς και μπράβο τους. Το μίγμα της βαρύτητα και της μελωδίας είναι σε καλή δόση, χωρίς να κουράζει καθόλου, κάτι που κάνει το σχήμα θέλω να πιστεύω, ενδιαφέρον για ένα ευρύτερο Heavy Metal κοινό.
Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι μας απελευθέρωσαν ένα πολύ βαρύ με πάθος ισχυρό μελωδικό Hard Rock album, 100% Pretty Maids, must-have για όλους τους γνησίους Hard Rock/ Metal οπαδούς. Οι Pretty Maids από τη μακρινή και παγωμένη Δανία, μας προσφέρουν καυτό σκληρό Rock, για σχεδόν 30 χρόνια τώρα. Ποτέ δεν έχουν ξεφεύγει πραγματικά από το Hard Rock τους, που εγγυάται μελωδικό Ηeavy Μetal, κατά συνέπεια κάθε ένα τραγούδι είναι μεγάλο σε αρμονία και μελωδία, είτε με γρήγορα κιθαριστικά solo ή αργά riffs. O Hammer μπορεί ακόμα να ορίσει μερικά ενεργητικά riffs, ενώ ο Atkins ακόμα τραγουδάει καθαρά και μελωδικά, αλλά και δυναμικά όταν χρειάζεται.
Συμπέρασμα; Για μια ακόμη φορά οι Pretty Maids μας παραδώσαν ένα album υψηλής ενέργειας, μελωδικό Ηeavy Μetal εμποτισμένο με Ηard Rock groove. Δηλαδή μελωδία και αρμονία, μια ουσία που δεν συναντάται εύκολα πια στις μέρες μας.
 
 
KINGMAKER: “When God Took A Day Off”, “Kingmaker”, “Face The World”, “Humanize Me”, “Last Beauty On Earth”, “Bull’s Eye”, “King Of The Right Here And Now”, “Heavens Little Devil”, “Civilized Monsters”, “Sickening”, “Was That What You Wanted (Look What You’ve Got)”.
PRETTY MAIDS: Ronnie Atkins – Vocals, Ken Hammer – Guitar, Rene Shades – Bass and Allan Tschicaja – Drums.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook