Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 17:46:18
DARK QUARTERER
ITHACA
(2015)
 
 
Έβδομο full-length album για τους Ιταλούς (από την Toscana,) Dark Quarterer, που κυκλοφόρησε πέρισυ (2015), αλλά εμείς τώρα το πήραμε στα χέρια μας σε βινύλιο, έτσι κλασικά πράγματα.
Το πρώτο album με νέο υλικό από το 2008, εδώ έχουν κάνει άλλο ένα πόνημα με στοιχεία από Ρower Μetal και Ρrogressive Rock, αλλά μερικές φορές και πολλά συχνά συμφωνικά περσάματα.
Οι Dark Quarterer έχουν μείνει πιστοί στον ήχο, που τους έκανε γνωστούς πίσω στα τέλη των 80’s με τα δύο πρώτα ιστορικά και μυθικά, διαχρονικά album τους, αν και έχουν υπάρξει σαν σχήμα από τη δεκαετία του ’70. Μέσα από όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αρχικά μέλη είναι μόνο οι Gianni Nepi (τραγούδι, μπάσο) και Paolo Ninci (τύμπανα), έτσι οι δύο τους έχουν στην κατοχή τους ευτυχώς το συγκρότημα. Ενώ το τρέχων line-up συμπληρώνουν οι Francesco Sozzi στις κιθάρες και Francesco Longhi στα πλήκτρα, όπου παρέμεινε σταθερό από το 2000.
Η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει μεταξύ αυτής της νέας δισκογραφικής δουλειάς, με την δεκαετία του ’80 και τα κλασικά “Dark Quarterer” και “The Etruscan Prophecy”, είναι η πολύ βελτιωμένη καθαρή και καλή παραγωγή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πρώτη φορά προστέθηκαν και κάποια δεύτερα γυναικεία φωνητικά.
Το “Ithaca” είναι ένα concept δισκογραφικό έργο, βασισμένο στο γνωστό ποίημα του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, γεγονός που καθιστά τον δίσκο αυτόν απαραίτητο για όλους μας εδώ στην Ελλάδα, τουλάχιστον για τους Ηeavy Metal οπαδούς. Σημείο επιστροφής στην πατρίδα του, την Ιθάκη, ήταν ο στόχος για τον Οδυσσέα του Ομήρου, αλλά στο τέλος σημασία έχει το ίδιο το ταξίδι που τελικά πραγματοποιήθηκε και η αξία αυτού, στο πέρασμα των αιώνων. Ένας στόχος που αναβαλλόταν συνεχώς, επειδή η σημασία ενός ταξιδιού γίνεται στη διαδρομή και όχι στόχος του ίδιου.
Τα τραγούδια του “Ithaca” αντανακλούν αυτό το μοναδικό στοιχείο, δεν υπάρχει φόβος που έχουν δώσει στα τραγούδια διάρκειες άνω των 5-6 λεπτών, έτσι έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο και χώρο, να κάνουν τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν, την πραγματικά συναισθηματική αξία του ταξιδιού αυτού. Μέσα από ακουστικές κιθάρες, βαριά παραμορφωμένα riffs και solo, πιάνο και Hammond όργανο, μελωδικό το ύφος των τραγουδιών, ως επί το πλείστον καθαρή και η φωνή του Gianni Nepi, αλλά στιγμές είναι και κάπως δαιμονική όσον αφορά τον βρυχηθμό. Δυναμική και απρόβλεπτα καλή και η κιθαριστική δουλειά του Francesco Sozzi, όσοι την ακούσουν σωστά, θα εκτιμήσουν σίγουρα τα ατμοσφαιρικά segues που γνέφουν προς τη δεκαετία του ’70, καθώς το Ρrog αίσθημα αφθονεί πολύ εδώ.
Αυτό το album είναι μια ωραία προσθήκη στον σεβαστό κατάλογο των Dark Quarterer, ένα group που χρειάζεται το χρόνο του όταν κυκλοφορεί νέες δισκογραφικές δουλειές.
Ένα concept album με θέμα την “Οδύσσεια” του Ομήρου και τον Οδυσσέα, επηρεασμένο από το γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη “Ιθάκη” του 1911.
Στο μουσικό στοιχείο τώρα, εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα Epic Progressive/ Metal, αρκετά διαφορετικό δίσκο, με στοιχεία από Doom Metal, αλλά και Power Metal, καθώς επίσης και παραδοσιακό Progressive Rock και μερικές φορές διάσπαρτα στοιχεία από Συμφωνικό Rock. Ωστόσο, ακόμη και μέσα στην σύνθεση οι Ιταλοί δεν κουράζουν, παρουσιάζουν πολύ ποικιλία, που αναφέρεται ως Doom προσανατολισμένη κυρίως στα 70’s.
Με την ευκαιρία, να πω ότι τα φωνητικά είναι επίσης πολύ διαφορετικά εδώ, καθαρά φωνητικά με απαγγελία υπεύθυνη και βραχνή, μερικές φορές μονολιθικά, ενώ μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος τραγουδά ή απαγγέλει. Το Hammond πιάνο χρησιμοποιείται ενεργά, αλλά η μουσική εξακολουθεί να είναι αρκετά βαριά και κάπως μεταλλική, επίσης η μουσική μπορεί να περιγραφεί ως Ρrog Metal.
Σε γενικές γραμμές, μια δισκογραφική δουλειά με ενδιαφέρον και ποικιλία, οι παλιές παραδόσεις των 70’s-80’s είναι εμφανείς, αλλά και νεότερες επιρροές από 90’s Prog.
Οι Ιταλοί cult Heavy Metalers Dark Quarterer, εδώ θυμίζουν κατά καιρούς κάτι από Black Sabbath, Uriah Heep, ή Rainbow. Ο ήχος τους είναι προοδευτικός, αλλά όχι με την έννοια της επιδειξιμανίας στην τεχνική που συνδέεται συχνά με το είδος αυτό, αλλά με το μεγαλείο των συνθέσεων, στον concept δίσκο αυτό όλα γίνονται με καλό και προοδευτικό τρόπο, χωρίς να κουράζουν καθόλου.
 
 
DARK QUARTERER: Gianni Nepi – Vocals/ Bass, Francesco Sozzi – Guitar, Paolo Ninci – Drums and Francesco Longhi – Piano.
ITHACA: “The Path Of Life, “Night Song”, “Mind Torture”, “Escape”, “Nostalgia”, “Rage Of Gods”, “Last Fight”, “Peace”.
LP Bonus Tracks: “War Tears”, “Peace”.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.
 
 
Η “Ιθάκη” του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863~1933), είναι ένα από τα πιο γνωστά του, αν όχι το πιο γνωστό του ποίημα.
“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν”.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook