Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 20:40:25
FATES WARNING
THEORIES OF FLIGHT
(2016)
 
 
Το “Theories Of Flight” είναι το 12ο full-length studio album, από το Ρrogressive Μetal σχήμα των Αμερικανών Fates Warning. Είναι ο διάδοχος του “Darkness In A Different Light” του 2013 και δεύτερο album μετά από 9 χρόνια διαλείμματος που είχαν μετά το “FWX” (2004).
Στιλιστικά το “Theories Of Flight” είναι λίγο πολύ μια συνέχεια του Ρrogressive Μetal στυλ που ειχαν και στο “Darkness In A Different Light”. Γενικά είναι λίγο πιο μελωδικό στα αυτιά μου επίσης ηχεί πιο ελαφρώς πιο ήσυχο, αλλά η γενική ιδέα είναι παρόμοια με τον προκάτοχο του. Ενδιαφέρουσα είναι τα κιθαριστικά riffs και οι βασικοί ρυθμοί, τα μελωδικά solos, όμορφη ακουστική/ καθαρή κιθαριστική δουλειά από τον δικό μας Jim Matheos, αλλά και ο Ray Alder, είναι πολύ έντονα συναισθηματικά τα φωνητικά του, όπου χαρακτηρίζονται από αρμονία και χορωδιακά φωνητικά.
Χαρακτηριστικό γνωρίσματα του δίσκου τα λίγα τραγούδια (8 στον αριθμό), αλλά μεγάλα σε διάρκεια, πλήρες χρόνος του δίσκου τα 52 λεπτά. Τόσο το “The Light And Shade Of Things” όσο και το “The Ghosts Of Home”, είναι μεγάλα σε διάρκεια περίπου τα 10 λεπτά το καθένα, αλλά τα υπόλοιπα τραγούδια κυμαίνονται μεταξύ των 4 και των 6 λεπτών. Το υλικό του δίσκου είναι πολύ καλογραμμένο και ο συνδυασμός των σχετικά πιασάρικων τραγουδιών όπως τα “Seven Stars”, “SOS” και “Like Stars Our Eyes Have Seen”, δεν είναι πλέον και τα πιο πολύπλοκα τραγουδια σαν τα δύο πρώτα που ανέφερα των 10 λεπτών, το “From The Rooftops” που ανοίγει τον δίσκο λειτουργεί κι αυτό πολύ καλά.
Τώρα που έχω αναφερθεί σχεδόν το κάθε τραγούδι που χαρακτηρίζει τούτο το album, ας αναφέρω και τα υπόλοιπα δύο, το “White Flag” όπου είναι ένα ισχυρό τραγούδι με μια επιβλητική φωνητική απόδοση από τον Alder και το ομώνυμο “Theories Of Flight”, ένα κομμάτι το οποίο είναι ένα ατμοσφαιρικό instrumental που κλείνει τον κανονικό δίσκο στην μορφή του CD. Γιατί στη έκδοση του βινυλίου έχει άλλα 6 τραγούδια σαν bonus, δηλαδή... ακουστικές εκδόσεις σε δικές τους συνθέσεις, αλλά και ακουστικές διασκευές.
Συνολικά θα έλεγα ότι το “Theories Of Flight” είναι μια πολύ δυναμικό και περιπετειώδες album, τη μια στιγμή είναι μελωδικό και όμορφο και την επόμενη στιγμή λίγο πιο σκούρο και βαρύ.
Η μουσικότητα όλων των μουσικών (όπως είναι φυσικό αλώστε μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας), είναι σε υψηλό επίπεδο σε όλες τις θέσεις που κατέχει ο καθένας. Ο Alder όπως αναφέρθηκε είναι απίστευτα εξειδικευμένος και έχει πολύ διακριτή ήχο στα φωνητικά του, ο οποίος μπορεί να τραγουδήσει τόσο συγκινητικά και με ώριμο τρόπο, αλλά και πιο δυνατά και πιο επιθετικά όταν αυτό χρειαστεί, με πάθος και αυτοπεποίθηση. Το υπόλοιπο rhythm section, ξέρει να παίζει έναν πλούσιο και ισχυρό ήχο, οι κιθάρες του Matheos είναι μελωδικές και βαριές, ειδική μνεία αξίζουν τα καθαριστικά solos του, όπου είναι τοποθετημένα με πολλή προσοχή στον τόνο και το συναίσθημα, επίσης είναι και αρκετά ποικιλόμορφα. Φυσικά killer drumming έχουμε και από τον Bobby Jarzombek, αλλά να μην ξεχάσω και την καθολική συμβολή στο album από τον Joey Vera στο μπάσο.
Το “Theories Of Flight”, επίσης προσφέρει μία ζεστή, σαφή και ισχυρή παραγωγή στο άκουσμα, η οποία ταιριάζει τέλεια με το υλικό, στα δικά μου αυτιά είναι η καλύτερη κυκλοφορία τους εδώ και χρόνια, η οποία είναι ιδιαίτερα καλή, λόγω της αυξημένης έμφασης στην μελωδία και η προσβασιμότητα που έχουν εδώ οι βετεράνοι Fates Warning. Κομβικό σημείο είναι ότι δεν έχει επηρεάσει η βαριά και ισχυρή μουσική, την σκληρή ισορροπία του album, ένας δίσκος που δεν κουράζει καθόλου.
Ενώ και οι ακουστικές εκτελέσεις της τέταρτης πλευράς του βινυλίου, διασφαλίζουν κάποιες κορυφαίες στιγμές, έτσι λοιπόν αξίζει η αγορά του (για κάποιους), σε αυτή την έκδοση.
Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα την ημέρα που θα μπορούσα να αγκαλιάσω θετικά, ξανά πλήρως ένα ολόκληρο album των Fates Warning, όπως στα 80’s ή στις αρχές των 90’s, αλλά εδώ είναι αυτό το album που μου άλλαξε τη γνώμη. Το τελευταίο ήταν το “Inside Out” (απόλυτα αγαπημένος δίσκος), αλλά από τότε έχουν περάσει πάνω από 2 δεκαετίες, έτσι αυτό το 12ο studio album έρχεται ως πραγματική έκπληξη, για μένα. Έτσι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την ποιότητα εδώ, υπάρχει αναζωογόνηση σε όλους τους τομείς, στην πραγματικότητα οι προσδοκίες είναι υψηλές για ένα τέτοιου βεληνεκούς μυθικό-διαχρονικό συγκρότημα, σε καμιά περίπτωση δεν απογοητεύουν. Το συγκρότημα παραδίδει γι' άλλη μια φορά, μελωδίες, σκληρό ήχο, απαράμηλη τέχνη, αλλά και σπουδαίες τεχνικές ικανότητες και πτυχές από όλα τα μέλη.
 
 
THEORIES OF FLIGHT: “From The Rooftops”, “Seven Stars”, “SOS”, “The Light And Shade Of Things”, “White Flag”, “Like Stars Our Eyes Have Seen”, “The Ghosts Of Home”, “Theories Of Flight”.
LP Bonus Tracks: “Firefly”, “Seven Stars”, “Another Perfect Day”, “Pray Your Gods”, “Adela”, “Rain”.
FATES WARNING: Ray Alder – Vocals, Jim Matheos – Guitars, Joey Vera – Bass and Bobby Jarzombek – Drums.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook