Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 22:10:56
TREAT
GHOST OF GRACELAND
(2016)
 
 
Όταν λέτε Σκανδιναβικό μελωδικό Hard Rock, τι ακριβώς εννοείτε; Μήπως εννοείτε ας πούμε μόνο τους Europe, ή τους Talisman πχ; Όχι υπάρχουν και δεκάδες άλλα σχήματα όπου αξίζουν να τους ρίξετε μια ματιά. Όπως θα λέγαμε οι ξεχασμένοι Treat, όπου στη δεκαετία του '80 κυκλοφόρησαν τέσσερις πολύ καλούς δίσκους μελωδικού Hard Rock.
Για να σας πω την αλήθεια κι εγώ τους άφησα κάπου εκεί στα 1989-90 όταν βγήκε το “Organized Crime”, έκτοτε δεν άκουσα κάτι από αυτό το συγκρότημα, μέχρι φέτος που πήρα το “Ghost Of Graceland”. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους, ένα album το 1992 κι ένα το 2010.
Αυτό το album εν έτη 2016, είναι ένα καλός μελωδικός Hard Rock δίσκος που δείχνει μια πραγματική εξέλιξη, στο χώρο της μουσικής που κινούνται οι Treat.
Δεν γνωρίζω εάν το “Ghost Of Graceland”, θα μπορέσει ν’ αντέξει στον χρόνο, όπως τα 80’s album τους, ή θα μνημονεύεται μετά από παρέλευση κάποιων ετών...
Αν δεν είστε fan του μελωδικού Hard Rock, αυτό το album δεν θα σας κάνει, αν πάλι σας αρέσει το Melodic Hard Rock, τότε είμαι σίγουρος πως θα ευχαριστηθείτε και με το παραπάνω τούτο το νέο πόνημα των Σουηδών.
Σαν δίσκος είναι άψογος, ο κιθαρίστας Anders Wikström και το συγκρότημα του επιστρέφει για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, με νέα ενέργεια, με νέους ρυθμούς και νέα μουσικά στοιχεία που έχουν εμπλουτίσει σημαντικά την πρόταση τους, για το μελωδικό Hard Rock. Καταφέρνουν να κρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου τον ακροατή, το οποίο είναι αρκετό, χάρις στα ουράνια μαγικά φωνητικά του Robert Ernlund, ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία του σκληρού AOR. Κομψός και ο Jamie Borger στα τύμπανα άλλος ένας γίγαντας του σκανδιναβικού ήχου, ενώ η μαγεία του Patrick Appelgren στα πλήκτρα είναι μοναδική, αλλά το ταλέντο, το χάρισμα και η τεχνική του Anders Wikström στις κιθάρες είναι και πάλι υπερφυσικό, όπως πίσω στα 80’s.
Όπως είπα και πιο πριν το “Ghost Of Graceland”, είναι ένα κάπως διαφορετικός δίσκο στη σύλληψη σε σχέση με τις προηγούμενες 80’s δουλειές τους, ενσωματώνοντας νέες αποχρώσεις και νέους τρόπους για να χρωματίσουν τη όμορφη μουσική τους.
Φυσικά ο χαρακτηριστικός τους ήχος εξακολουθεί να εμφανίζεται, με όλα τα συνήθη παλιά στοιχεία, όπως οι μελωδίες τους, όπως κι αυτές οι τόσο ευέλικτες γραμμές στο μπάσο, αλλά και η έξυπνη κιθάρα, αλλά τώρα πάνε θα έλεγα την μουσική ένα βήμα πιο μπροστά. Έχοντας οι Treat, αποκτήσει ηρεμία και ωριμότητα, μας δίνουν αυτή τη φορά πιο μεστές συνθέσεις και σε ρυθμούς, όπως έχουν κάνει οι συμπατριώτες τους Europe σε μεταγενέστερα δισκογραφικά τους έργα.
Τραγούδια όπως τα “I Don’t Miss The Misery”, “Too Late To Die”, λειτουργούν με θεαματικό τρόπο, με μια πιο συνετή μελωδική γραμμή, αλλά εξίσου θριαμβευτική. Αντίθετα ακολουθούν τα “Inferno”, “Nonstop Madness”, σ’ έναν πιο συνηθισμένο γλυκό ήχο. Μαγικός μελωδικός ήχος με θαυμάσια τραγούδια όπως και το ομώνυμο “Ghost Of Graceland”, πρωτότυπα riff και πολύ αποθεωτική κιθάρα και μια αρκετά μελωδική γραμμή, να μην ξεχάσουμε ν’ αναφέρουμε και την εξαιρετική μπαλάντα τους “Together Alone”.
Θεωρώ το “Ghost Of Graceland” τόσο μελωδικό και απαραίτητο όπως είναι και το νέο album των Praying Mantis “Legacy”, αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα group στην ιστορία του Hard Rock, που δυστυχώς ποτέ δεν έχουν απολαύσει την τεράστια επιτυχία που τους αξίζει, ή εκεί που πραγματικά έχουν φτάσει άλλοι ομοϊδεάτες τους.
Οι Treat αν και δεν έχουν πρωτοποριακό υλικό, έχουν όμως προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στον τοίχο του μελωδικού AOR. Τα παιδιά έχουν βελτιώσει τον ήχο τους προς το καλύτερο, sharp-ξυράφια ρυθμοί, πεντακάθαρα κιθαριστικά riffs, καλό φωνητικό εύρος, να τονίσω εδώ πως το φωνητικό επίπεδο είναι πολύ κοντά στο αγαπημένο μου album “Legacy” των Praying Mantis.
Κοντολογίς, θα έλεγα ότι το “Ghost Of Graceland”, είναι ένα πολύ καλό μελωδικό AOR/ Hard Rock album από τη Σουηδία, με συνθέσεις υψηλής ποιότητας, καταπληκτικά φωνητικά, αριστοτεχνική μουσικότητα και άριστες συνθέσεις και μοναδική χρήση της κιθάρας.
Έξυπνο είναι και το εξώφυλλο, όπου υπαινίσσεται ότι οι δύο υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία), κινούν τα νήματα και εμείς είμαστε απλά οι μαριονέτες, στο παιχνίδι τους.
 
 
GHOST OF GRACELAND: “Ghost Of Graceland”, “I Don't Miss The Misery”, “Better The Devil You Know”, “Do Your Own Stunts”, “Endangered”, “Inferno”, “Alien Earthlings”, “Nonstop Madness”, “Too Late To Die Young”, “House On Fire”, “Together Alone”, “Everything To Everyone”.
TREAT: Robert Ernlund – Vocals, Anders Wikström – Guitar, Patrick Appelgren- Keyboards, Pontus Egberg – Bass and Jamie Borger – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook