Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 12:33:08
HAMMERFALL
BUILT TO LAST
(2016)
 
 
Σωτήριον έτος 1997: Το μίασμα του Grunge συνεχίζει να δυναστεύει το σκληρό ήχο. Στο χώρο του Heavy Metal κυριαρχούν οι Death/ Black οσμώσεις, ενώ οι μπάντες με γυναικεία- οπερατικά φωνητικά και σαφείς Gothic προσανατολισμούς κάνουν ήδη αισθητή τη παρουσία τους.
Ο κλασικός ήχος παραμένει σε δυσμένεια, με ελάχιστους υπέρμαχους και από τις 2 πλευρές: συγκροτημάτων και ακροατών/ οπαδών. Και εγένετο το “Glory To The Brave” των Hammerfall.
Η επιστροφή στο κλασικό ήχο, δε θα μπορούσε να είναι εμφατικότερη. Το κουιντέτο των νεαρών Σουηδών, παραδίδει μαθήματα riff-ολογίας, άσβεστου μεταλλικού πάθους και αλώβητης πίστης στα κλασικά ιδεώδη. Δεκάδες νέες μπάντες ακολούθησαν τάχιστα, το παράδειγμα, τον ήχο και τις επιρροές τους, επαναφέροντας το αληθινό Heavy Metal, θριαμβευτικά στο προσκήνιο. Η αύρα του ντεμπούτου τους, ακόμη αντηχεί…
20 χρόνια και 10 studio δίσκους μετά οι Σουηδοί, παραμένουν πιστοί στο δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν, χάραξαν και ακολούθησαν έκτοτε. Το “Built To Last” είναι ανώτερο του επίσης πολύ καλού “(r)Evolution” του 2014, το οποίο με τη σειρά του, είχε διαδεχθεί, το μάλλον αποτυχημένο πείραμα του “Infected”.
Heavy Metal κλασικής υφής, δυναμικό, παθιασμένο, μελωδικό και αιχμηρό, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κυριαρχούν κατά κράτος οι φοβερές κιθάρες του Oscar Dronjak (εδώ παρουσιάζει και μερικά από τα καλύτερα solos της καριέρας του) και τα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ φωνητικά του Joacim Cans.
Η μουσική/ στιχουργική μανιέρα παραμένει αυτούσια, δίχως περιττές προσμίξεις, ενώ η παραγωγή είναι καθαρή και δυναμική συγχρόνως. Τα εκπληκτικά “Dethrone And Defy” (εκ των κορυφαίων συνθέσεων όλης της δισκογραφίας τους), “The Star Of Home”, “Hammer High”, καθώς και το ομώνυμο, διαπρέπουν, μεταξύ ενός συνόλου 10 πραγματικά καλών τραγουδιών.
Η έμπνευση δεν είναι πανταχού παρούσα, η επικινδυνότητα της επανάληψης καραδοκεί, μα το κουιντέτο εξακολουθεί εμφανώς, να παθιάζεται με το ιδίωμα που υπηρετεί χτίζοντας έτσι ένα δίσκο που ίσως να μη πάρει θέση στη σφαίρα του κλασικού, σίγουρα όμως θα ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και μετά από αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού της μουσικής παρακαταθήκης των Hammerfall και του “Built To Last”. Παλιοί και νέοι οπαδοί, σπεύσατε άφοβα. Πανάξιο ακρόασης.
 
 
Χρήστος Νάστος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook