Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 18:16:29
PRAYING MANTIS
LEGACY
(2015)
 
 
Μια φορά κι έναν καιρό οι Iron Maiden, οι Def Leppard και οι Saxon, θεωρούνταν οι πιο φημισμένοι εκπρόσωποι του NWOBHM, ενώ οι Praying Mantis ακολουθούσαν τότε (αρχές των 80's), τα άλλα σχήματα κατά πόδας. Δανείζονται το όνομα τους από ένα σπάνιο είδος ακρίδας, το οποίο για την ύστατη ευχαρίστηση της σκοτώνει τον σύντροφο της μετά τη συνουσία. Αυτά τότε στις πρώτες μέρες του NWOBHM, αλλά ας έρθουμε όμως στο σήμερα.
Ο τελευταίος δίσκος των Praying Mantis που κυκλοφόρησε πέρυσι , έπεσε στα χεριά μου φέτος και σαν δυναμίτης έσκασε στο κεφάλι μου, όταν και τον πήρα σε μορφή βινυλίου. Γι’ αυτό αποφάσισα να σας τον παρουσιάσω κι ας κυκλοφόρησε το 2015.
Πάλι έπρεπε να περιμένουμε έξι χρόνια για να επιστρέψουν οι βετεράνοι Βρετανοί για να μας παραδώσουν το νέο εκπληκτικό τους δισκογραφικό έργο, οι αδελφοί Chris και Tino Troy (η αλλιώς Νεοφύτου, με Ελληνοκυπριακές ρίζες).
Το συγκρότημα λοιπόν, των αδελφών Troy είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αξιόπιστα και αξιόλογα σχήματα της βρετανικής Hard Rock σκηνής. Δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα κακό album, το αντίθετο μάλιστα, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είναι πιο μελωδικοί από ότι ήταν στις αρχές της καριέρας τους, αλλά βλέποντας τα αποτελέσματα σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Οι Praying Mantis είναι ένα group με πολύ σπουδαία μελωδικά τραγούδια, τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα κι ας είναι μελωδικοί, αφού αρέσουν, δεν μας πέφτει λόγος, μακάρι να ήταν κι άλλοι έτσι όμορφα μελωδικοί. Τώρα που δυστυχώς, χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου συγκροτήματος, απλά δε συγκρίνεται.
Στα τρία τελευταία albums τους, όμως έχουν αλλάξει τρεις φορές τραγουδιστή. Οι αδελφοί Troy είχαν πάντα το χάρισμα να βρίσκουν εκπληκτικούς μουσικούς να τους πλαισιώνουν, αλλά ίσως το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων χρόνων ήταν η άφιξη του δεύτερου κιθαρίστα Andrew Burgess. Ο Burgess ήρθε στο σχήμα και έφερε μια αξιοζήλευτη συνθετική ωριμότητα, που σημειώθηκε το 2009 στο album “Sanctuary”, έναν λαμπρό δίσκο και τώρα επιστρέφουν το 2015 με έναν ακόμη λαμπρό δίσκο το “Legacy”.
Ξεκινώντας από την παραγωγή Tino Troy και Andy Burgess που άψογη, όλο το album είναι μια απόλαυση, με κυβερνήτη τον κιθαρίστα Tino Troy και τον Burgess, όπου παίζουν πολύ σκληρά και έχουν εξέχουσα θέση σε όλο το “Legacy”.
Επίσης και η άφιξη του εκπληκτικού John “Jaycee” Cuijpers πίσω από το μικρόφωνο είναι στην κυριολεξία ένα jackpot, μετά την αποχώρηση του Mike Freeland. Ο Cuijpers μας έχει παραδώσει και πάλι μια μοναδική φωνητική παράσταση, που ταιριάζει απόλυτα με τις περιστάσεις, πολύ μελωδικά θέματα σε πιο AOR μονοπάτια και είναι εντονότερος στα πιο δύσκολα φωνητικά θέματα.
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ κομψό album, από τους αδελφούς Troy, πάντα απαραίτητο για τα αυτιά μας, η μουσική των Βρετανών με τις κιθάρες και με τον πολύ τακτοποιημένο ήχο. Έχουμε κι ένα εξαιρετικό έργο φωνητικών γραμμών, ο χρωματισμός της φωνής του τραγουδιστή από την αρχή μέχρι και το τέλος του “Legacy”, είναι για σεμινάρια.
Ο δίσκος περιέχει τραγούδια με κεφαλαία γράμματα, εναλλάσσοντας τα θέματα σε AOR ήχους, συγκλονιστικός, με σημαντική βαρύτητα από τον Burgess στη σύνθεση. Ακούστε τα “The One”, “ Believable”, ή το “All I See”, αλλά και τα πιο σκληρά τα πιο Heavy Metal, όπως το “Fight For Your Honour” τι πιο φανταστικό για να ανοίξει ένας δίσκος, ή το “Eyes Of The Children”.
Μεγάλη δισκογραφική δουλειά, για μια ακόμη φορά έκαναν οι Βρετανοί, μπορεί να έχουν αποκλίσεις από τον πρώιμο NWOBHM ήχο τους, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Εξαιρετικό το μοντέρνο AOR ύφος του δίσκου. Στη μία πλευρά, υπάρχουν κυριολεκτικά μια λεγεώνα από Σουηδούς με τον ίδιο ήχο, με ίδιες ικανότητες και με ίδια μουσική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν όμως και οι Praying Mantis που κάνουν τη διαφορά, καθώς ήταν πάντα ένα από τα πιο μελωδικά σχήματα των ημερών του NWOBHM.
Πολύ listenable και μελωδικό το “Legacy”, absolutelly άριστο μυώδης AOR από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το album ήταν μια καθαρή βόμβα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες μου. Συνθέσεις superbe, ισχυρό, μελωδικό στυλ AOR από σπουδαίους μουσικούς, απλά εξαιρετική μουσική, αληθινή για την αγάπη της καλής μουσικής.
Όταν τελικά θα ακούσετε το νέο album των Praying Mantis, τότε μόνο θα καταλάβετε πως ακόμη και στις μέρες μας παραμένουν μελωδικοί και ποιοτικοί. Το album περιλαμβάνει μελωδικά κιθαριστικά, συμφωνικά τραγούδια με καθαρά φωνητικά, όλα τα τραγούδια του δίσκου ακούγονται ευχάριστα χωρίς να κουράζουν καθόλου. Αυτό το album ήρθε σαν ανταμοιβή των κοπών τους μετά από τόσα χρόνια στο σανίδι, όλες οι συνθέσεις δείχνουν το μοναδικό ταλέντο των αδελφών Tino και Chris Troy. Πιστεύω ότι οι Praying Mantis είναι ένα από τα πλέον μελωδικά και τεχνικά σχήματα που παρουσιάστηκαν ποτέ στην Αγγλία, τέλος.
 
 
LEGACY: “Fight for Your Honour”, “The One”, “Believable”, “Tokyo”, “Better Man”, “All I See”, “Eyes Of A Child”, “The Runner”, “Against The World”, “Fallen Angel”, “Second Time Around”.
PRAYING MANTIS: John “Jaycee” Cuijpers – Vocals, Tino Troy – Guitar, Andy Burgess – Guitar, Chris Troy – Bass/ Keyboards and Han’s In t’Zandt – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook