Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 00:57:31
MONUMENT
ΗAIR OF THE DOG
(2016)
 
 
Μετά το ντεμπούτο full-length album τους “Renegades” το 2014, οι Monument έχουν επιστρέψει στη Heavy Metal σκηνή με την κυκλοφορία του δεύτερου full-length album τους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας καλός αριθμός Ηeavy Μetal συγκροτημάτων που έχουν εμφανιστεί και υπάρχει μια σαφής προσπάθεια εκ μέρους τους, να αναβιώσουν τις παλιές καλές μέρες του Ηeavy Μetal. Είναι αυτό που λέμε αλλιώς και New Wave of Traditional Heavy Metal. Αν και σε αυτή την περίπτωση, οι Monument κάνουν μια ισχυρή προσπάθεια και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ακούγονται σαν τους Iron Maiden (εποχής 80’s). Έχουν πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τους Maiden… έναν καλό τραγουδιστή τον Peter Ellis, που μπορεί να ανταγωνιστεί κάπως τον Bruce Dickinson (σε θρήνο και ουρλιαχτά), αλλά και έναν μπασίστα τον Daniel Bate, ο οποίος φαίνεται να λατρεύει πολύ το έργο του Steve Harris. Ιδρυτής του συγκροτήματος είναι ο Peter Ellis (ή αλλιώς Panagiotis Ilias), δικό μας παιδί δηλαδή, που τα τελευταία 15 δραστηριοποιείτε στην Αγγλία. Ενώ ο Daniel Bate στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Bruce Dickinson και το Blaze Bayley…
Οι Monument παίζουν ένα κλασικό βρετανικό 80’s Heavy Metal, με κιθαριστικά riffs και solos αντάξια του λατρεμένου αυτού μουσικού σκληρού ιδιώματος. Ο δίσκος τους “Hair Of The Dog”, θα έλεγα με ειλικρίνεια ότι εκπέμπει μια φρεσκάδα, μια δύναμη, ένα άσβεστο πάθος, αλλά και άφθονη μελωδία, σε όσους δεν αρέσουν τα τελευταία χρόνια οι Maiden ή θα ήθελε οι Maiden να ακούγονταν αρκετά διαφορετικά τα τελευταία 10-15 έτη, οι Monument εν έτη 2016 είναι η απάντηση.
Αλλά τώρα φίλοι μου, για να είμαστε δίκαιοι, εδώ έχουμε μια-δύο σημαντικές αποκλίσεις στον ήχο τους. Πρώτον, συνολικά δεν είναι ένα ταχύτερο μουσικό σύνολο. Δεύτερον, τα riffs είναι ελαφρώς πιο ρευστά δίνοντας στα τραγούδια τους λιγότερο disjunct αίσθηση από πολλά τραγούδια των Maiden.
Δεν είναι αρκετά τόσο γρήγοροι όσο οι Maiden, αλλά μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους μέσα στα ελπιδοφόρα νέα συγκροτήματα της γενιάς τους. Κάτι που παρατήρησα μετά από μερικές ακροάσεις του δίσκου, ήταν ότι και η πρώτη, αλλά και η δεύτερη πλευρά του βινυλίου είναι βασικά ακριβώς όπως αυτό που ήθελα ν' ακούσω.
Το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο συμβαίνει επίσης να είναι και ο τίτλος του album, είναι ένα αρκετά δυνατό ξεκίνημα, αλλά και τα επόμενα τραγούδια είναι σημαντικά και ελκυστικά συνάμα. Είναι αρκετά αξιοπρεπής δίσκος και σίγουρα θα σας αρέσει, σε όσους φυσικά ακούν 80’s Heavy Metal ακόμη. Άλλα highlight της πρώτης πλευράς του δίσκου είναι τα “Imhotep (The High Priest)” και “Streets Of Rage”.
Το πιο ενδιαφέρον για την δεύτερη πλευρά, είναι ότι ακούγεται λιγότερο σαν Maiden, αν και είναι ακόμη παρών οι Maiden επιρροές, μπορείτε να ακούσετε και έναν συνδυασμό άλλων επιρροών πολύ πιο έντονα, καθώς εδώ θέλουν να μας δώσουν και την δική τους προσωπική σφραγίδα. Αν εξαιρέσεις το κάπως αδύναμο “Emily”, τα υπόλοιπα τραγούδια είναι ανώτερα από σχεδόν όλα τα τραγούδια από την πρώτη πλευρά. Μπορείτε να ακούσετε ακόμη την Maiden επίδραση, αλλά να εξασθενεί κάπως από τραγούδι σε τραγούδι. Τα “Olympus”και “Lionheart” ξεχωρίζουν επίσης από την δεύτερη πλευρά.
Από εκεί και πέρα το “Hair Of The Dog”, παίρνει ακριβώς τα καλύτερα στοιχεία του 80’s old-school Heavy Metal και τα μεταλαμπαδεύει στους νέους ακροατές του 21ου πρώτου αιώνα. Εάν πρόκειται να αποτίσουμε φόρο τιμής στο Ηeavy Μetal, ή σ’ έναν παραδοσιακό Metal ήχο που έχει εξαφανισθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια, ας υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά που μας πηγαίνουν χρόνια πίσω σε ήχους (Maiden/ Priest), που μεγαλώσαμε. Καλή μελωδία και εξαιρετική κιθαριστική δουλειά να τονίσω, ότι περιέχει όλο το album των Monument.
Τώρα θα με ρωτήσουν κάποιοι, μπορεί να υπάρχει ζωή μετά τους Iron Maiden; Ναι φίλοι μου, όσο θα υπάρχουν οι Monument και απλά θα συνεχίζουν να βγάζουν δίσκους σαν το “Hair Of The Dog”.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι οι Monument να καταφέρουν να κρατήσουν και στο μέλλον, με την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα, νομίζω πως θα τα καταφέρουν. Όταν κοιτάς με τον απαιτούμενο σεβασμό πίσω στο καλό γνήσιο 80's Heavy Metal... τότε και μόνο θα έχεις ένα λαμπρό μέλλον μπροστά σου. Όταν το Heavy Metal ξαναγεννιέται κάθε στιγμή με τέτοια καινούργια συγκροτήματα, τότε πολύ απλά το Heavy Metal δεν θα πεθάνει ποτέ.
Το Heavy Metal, για περισσότερα από 40 χρόνια είναι στο διεθνές μουσικό στερέωμα-προσκήνιο, έτσι λοιπόν αγαπητοί μου, προστίθενται συνέχεια και νέα σχήματα δίπλα στα παλιότερα. Η σκληρή μας μουσική πάντα έψαχνε, ψάχνει και θα ψάχνει για τους επομένους καλλιτέχνες που θα την αναζωογονήσουν μέσα από την μουσική τους. Αυτή είναι η μαγεία του να ακούς ξανά τη μουσική με την οποία ανδρώθηκες, από νέα συγκροτήματα. Τώρα που δυστυχώς όμως, χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου σκληρού ήχου, από νεαρούς Heavy Metal καλλιτέχνες, απλά δε συγκρίνεται. Όλα αυτά τα καινούργια συγκροτήματα που έχουν ακούσματα από το ένδοξο 80’s παρελθόν της σκληρής μουσικής μας, καθώς κοιτούν και πατούν πίσω στον κλασικό-γνήσιο ήχο, ενώ αναπαράγουν εκπληκτικά αυτό το εκρηκτικό μουσικό μοτίβο.
 
ΗAIR OF THE DOG: “Hair Of The Dog”, “Blood Red Sky”, “Streets Of Rage”, “Imhotep (The High Priest)”, “Crobar”, “Emily”, “Olympus”, “A Bridge Too Far”, “Heart Of Stone”, “Lionheart”.
MONUMENT: Peter Ellis – Vocals, Lewis Stephens – Guitar, Dan Baune – Guitar, Daniel Bate – Bass & Giovanni Durst – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook