Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 10:53:03

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ETERNAL CHAMPION – "The Armor Of Ire" (2016)

ETERNAL CHAMPION
THE ARMOR ΟF IRE
(2016)
 
 
 
 
Έκδηλος ήταν ο ενθουσιασμός στους underground κύκλους όταν το Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το split album των Eternal Champion/ Gatekeeper.
Χρειάστηκε όμως να περάσουν 18 μήνες έκτοτε, για να ακούσουμε-βιώσουμε το ντεμπούτο των Αμερικάνων, υπό τον πλέον κατάλληλο τίτλο “The Armor Of Ire”. Από τα ηχεία αφήνεται να ξεχυθεί ωμό, σχεδόν ακατέργαστο, επικό ατσάλι που παραπέμπει σε άλλες –ενδοξότερες, ίσως- εποχές. Σε αυτές που οι δίσκοι μέσα σε 35 μόλις λεπτά γέμιζαν χιλιάδες μεταλλικών καρδιών με μοναδικά, απαράμιλλα συναισθήματα.
To Heavy Metal των Eternal Champion είναι τραχύ, ορμητικό, συνάμα άγρια μελωδικό και επιβλητικό. Το κουιντέτο αποδίδει τις συνθέσεις του με την απολύτως απαραίτητη τεχνική δεινότητα, μα με περισσή ψυχή και ασίγαστο πάθος!
Οι ροή του δίσκου φαντάζει ιδανική. Πομπώδες ύφος, ταχύτητα, τραχύτητα και mid-tempo σημεία που καθηλώνουν τον υποψιασμένο ακροατή. 6 τραγούδια και 2 instrumental συνθέσεις με την απαιτούμενη ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα σύνολο που ακούγεται απνευστί μέχρι τέλους. Πάμπολλες φορές.
Αιχμή του δόρατος αποτελούν τα έξοχα, και απολύτως ταιριαστά φωνητικά του αρχηγού Jason Tarpley καθώς και οι στίχοι του. Δημιουργεί, απόλυτα εμπνεόμενος από τις αριστουργηματικές νουβέλες ηρωικής φαντασίας και τρόμου των Μεγάλων H.P. Lovecraft, M. Moorcock, Robert E. Howard , και του εκπληκτικού Karl E. Wagner – στις ιστορίες του οποίου βασίζονται τα φοβερά “The Last King Of Pictdom” και “Sing A Last Song Of Valdese”. Τα “I Am The Hammer” και το ομώνυμο, βασίζονται με τη σειρά τους στη (2η) νουβέλα ηρωικής φαντασίας που έχει γράψει ο Tarpey, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει πιθανότατα εντός του έτους. Υπέροχο και το χειροποίητο εξώφυλλο, πλήρως εναρμονισμένο με το ύφος της μπάντας.
Το “The Armor of Ire” αποδίδει περίτρανα το δικό του, φόρο τιμής στους πρωτομάστορες της φανταστικής λογοτεχνίας καθώς – ιδίως - και σε όλα εκείνα τα συγκροτήματα που έθεσαν τις βάσεις του μεταλλικού επικού ήχου τη δεκαετία του ‘80 από εκείνη τη πλευρά του Ατλαντικού. Και το σημαντικότερο: δίχως να αντιγράφει κανένα εξ αυτών. Οι Eternal Champion δεν απευθύνονται φυσικά στις πλατιές μάζες, μα αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πολυτιμότερα διαμάντια της σκηνής. Οι μυημένοι τους έχουν ήδη λατρέψει.
 
Οι τελευταίες λέξεις, δικές τους:
Ever the rider, ever the foe, the name of Kane forever Known.
By spell, or by steel, the brazen fall.
Blood And Souls!
 
 
Κριτική: Χρήστος Νάστος.