Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 17:50:46
DIAMOND HEAD
DIAMOND HEAD
(2016)
 
 
Οι Diamond Head ήταν στα 80’s, ένα από τα πλέον σημαίνοντα Heavy Metal σχήματα του NWOBHM κινήματος, η καριέρα τους δυστυχώς δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε, τελικά όμως έμειναν ως ένα underground χαμένο αστέρι. Το πρώτο τους album το 1980 “Lightning To The Nations” ήταν διαχρονικό, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είναι απλά το καλύτερο τους. Η μαζική τους επιρροή στα NWOBHM σχήματα ήταν καθολική και άμεσα επηρέασαν τις επόμενες γενιές μουσικών, που πήραν κι έβαλαν τον ήχο τους στη μουσική τους, (βλ. Metallica). Οι Diamond Head είχαν μια περίεργη σταδιοδρομία, με βάση τα albums που κυκλοφορούσαν, αυτό ήταν ένα μειονέκτημα, γιατί πήγαν μπροστά παίζοντας σπουδαίο Heavy Metal, άλλα και λίγο πίσω παίζοντας εμπορευματοποιημένο Hard Rock, που δεν τους ταίριαζε.
Το “Diamond Head”, είναι το εβδομο studio album του συγκροτήματος και το πρώτο στα φωνητικά με τον καινούργιο τραγουδιστή Rasmus Bom Andersen.
Έτσι, είμαστε εδώ σχεδόν 36 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, το ομώνυμο τους album “Diamond Head” είναι σίγουρα μπροστόβαρο αφού τα δύο πρώτα τραγούδια θα έλεγα ότι είναι και τα καλύτερα. Τα “Bones” και “Shout At The Devil”, έχουν ένα αξιοπρεπές ρυθμό Hard Rock που θυμίζει τα πρώτα χρόνια τους, με καλή μελωδία, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα τραγουδια του δίσκου απλά υπάρχουν. Πολλά από τα κιθαριστικά riffs είναι όμορφα, γρήγορα και μελωδικά, αλλά φαίνεται σαν να είναι δύσκολο να δικαιολογήσουν τη χρήση τους, ως η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του δίσκου. Είναι μια χαρά από τεχνικής άποψης, αλλά δεν είναι καθόλου συναρπαστικά ή πραγματικά ακόμη ότι είναι πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο. Το “All The Reasons You Live”, είναι μια έντιμη προσπάθεια για μια Rockin’ μπαλάντα, που ακούγεται όμως σαν Foreigner, το “Wizard Sleeve” είναι σίγουρα το highlight του δεύτερου μισού του album και φέρνει στο νου παλιούς καλούς Diamond Head, αλλά και Judas Priest.
Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος όταν αγόρασα το βινύλιο των Diamond Head, ελπίζοντας ότι θα ήταν καλό, γιατί όλοι ξέρουμε καλλιτέχνες που ακόμα βγάζουν πραγματικά ποιοτική μουσική μετά από μια μακροχρόνια καριέρα. Αν οι Diamond Head είχαν κυκλοφορήσει αυτό το album ως ένα EP με τα “Bones”, “Shout At The Devil”, “Wizard Sleeve” και το “Silence”, θα είχε σίγουρα θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, αυτού του θρυλικού συγκροτήματος. Δεν περίμενα κάποια νέα μουσική από τους Diamond Head. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι σαν τα “Helpless”, “It’s Electric” ή σαν το “Am I Evil?” ας πούμε, αλλά περίμενα ότι το ομότιτλο album, σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους, θα ήταν μια πιο τολμηρή καλή κίνηση. Το ομώνυμο album υποτίθεται ότι θα είναι η καλύτερη στιγμή, όπου θα λάμψει όταν είσαι στην κορυφή. Ο Tatler έχει ακόμη την αίσθηση της μελωδίας και είναι τόσο καλή όσο ποτέ άλλοτε, οι μελωδίες είναι μερικές φορές άψογες, αλλά δεν κάνουν τι διαφορά, που θα περίμενα. Συνολικά είναι ένα αδύναμο album, που δεν είναι αντάξιο τουλάχιστον της ιστορίας τους, αν όχι της καριέρας τους.
 
 
DIAMOND HEAD: Rasmus Bom Andersen – Vocals, Brian Tatler – Guitar, Andy Abberley – Guitar, Eddie "Chaos" Moohan – Bass and Karl Wilcox – Drums.
DIAMOND HEAD: “Bones”, “Shout At The Devil”, “Set My Soul On Fire”, “See You Rise”, “All the Reasons You Live”, “Wizard Sleeve”, “Our Time Is Now”, “Speed”, “Blood On My Hands”, “Diamonds”, “Silence”.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group/ καλλιτέχνη αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook