Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 15:03:28
ACE FREHLEY
ORIGINS VOL.1
(2016)
 
 
Ο Ace Frehley, ποτέ δεν γνώρισε σαν solo καλλιτέχνης τη πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά κατόρθωσε να αντέξει στο χρόνο, κυκλοφορώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα καλούς δίσκους και έχοντας εξίσου τακτικές ανακατατάξεις στη σύνθεση του line-up, κάτω από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες. Το Hard Rock του Ace, φαίνετε ότι δεν πρέπει είναι για όλα τα αυτιά, πρέπει να έχεις ακούσει πολλά σκληρά και αλήτικα συγκροτήματα, για να σου αρέσει αυτός ο τύπος. Δεν πρόκειται λοιπόν για έναν τυχαίο κιθαρίστα που παίζει με καλές προθέσεις πέντε-έξι πραγματάκια, αλλά για έναν χύμα μουσικό που παίζει με έναν απλό τρόπο Hard Rock, αυτό που βεβαία ξεχωρίζει είναι το μοναδικό παίξιμο στην κιθάρα, κατά την άποψη μου το καθαρό Hard Rock πρέπει να είναι κατ' ανάγκη βρώμικο και ο Ace τιμά το όνομα του και το Hard Rock.
Είναι πιθανό ο Ace να είναι απλά ένας ξεροκέφαλος μουσικός, αλλά συγχρόνως είναι σίγουρα ένας πολύ ξεχωριστός μουσικός, που γνωρίζει καλά τα δυνατά του σημεία. Με έναν θαρραλέο απλοϊκό τρόπο που άλλους ενθουσιάζει και άλλους εξοργίζει, υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που το δέχεται ή δεν το δέχεται η καρδία σου με το πρώτο. Καλλιτέχνες που έχουν την μουσική έκφραση και γενικά κάθε εξωτερίκευση σαν πηγή ζωής. Εν ολίγης, οφείλουμε σεβασμό στα εκ φύσεως μουσικά ταλέντα χωρίς αυτό να προϋποθέτει αναγκαστικά προσπάθεια για εξήγηση, ο Ace είναι μια ξεχωριστή περίπτωση κιθαρίστα.
Έχει καταφέρει να φτιάξει σχολή χωρίς να ήταν ποτέ ιδιαίτερα υπερηχητικός (όπως ο Yngwie Malmsteen), εφευρετικός (όπως ο Eddie Van Halen), συμπαγής (όπως ο Zak Wylde) ή ακριβής (όπως ο Michael Schenker). Αυτό που τον έκανε όμως να ξεχωρίσει ήταν η εκπληκτική του ικανότητα να συνδυάζει όλα τα παραπάνω με εξαιρετική χαλαρότητα σαν να έφτιαχνε τον πρωινό καφέ του, ζωγράφιζε πανέμορφα μελωδικά μέρη σαν να πετάει από άστρο σε άστρο. Βέβαια ότι κατάφερε να δημιουργήσει υποβοηθήθηκε και συντηρήθηκε κατά κύριο λόγο και από την οπτική του εικόνα, την φαινομενική persona του, τον δεύτερο εαυτό του. Το αυθεντικό Hard Rock εκτός από την ομορφιά τις μουσικής έχει και το attitude και ο Ace είναι δάσκαλος και μάστορας σε αυτό. Ο Ace πρόσφερε πάρα πολλά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευρηματικός, πολυσχιδής, ανατρεπτικός μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινος.
Εν έτη 2016 λοιπόν και ο Ace Frehley μας προσφέρει μια συλλογή από δώδεκα διασκευές σε κλασικά Rock τραγούδια, σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία του, ο Ace Frehley είναι και πάλι πίσω μαζί μας με το “Origins Vol.1”, μια συλλογή από διασκευές που επηρέασαν την πρώην κιθαρίστα των KISS. Για το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου, είναι καλή η επιλογή του στα τραγούδια, γιατί αυτά ταιριάζουν πάρα πολύ καλά με το στυλ του κιθαριστικού παιξίματος του. Με έναν μοναδικό αλλά και εκρηκτικό τρόπο ο Ace εδώ, κάνει τα τραγούδια «δικά» του θα έλεγα, χωρίς να είναι κάποιες κακέκτυπες διασκευές χωρίς ουσία.
Το album περιλαμβάνει επίσης και guest εμφανίσεις από τους Slash, Lita Ford, John 5, Mike Mc Cready, αλλά και του πρώην bandmate του Ace, τον frontman των KISS, Paul Stanley. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που εμφανίζονται ξανά μαζί ο Ace και ο Paul στον ίδιο studio δίσκο, από το reunion album των KISS το “Psycho Circus” του 1998. Ενώ η συνεργασία των Ace και Paul, συνεχίζετε και με το video-clip του τραγουδιού “Fire And Water”, εν τω μεταξύ ο Ace έχει να κάνει επίσημο solo video-clip από το 1989. Μάλιστα επέλεξε να κυκλοφορήσει επίσημα το νέο του video-clip, την ημέρα των γενεθλίων του στις 27 Απριλίου, καλή και έξυπνη κίνηση θα έλεγα . Μάλιστα στο εξώφυλλο του δίσκου (να κοιτάξεις καλά), υπάρχει ένα αερόστατο με τον αριθμό 27, (η oποία είναι η ημερομηνία γέννησης του Ace).
Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι guest εμφανίσεις των καλεσμένων του Ace Frehley, που είναι στα εξής τραγούδια… “Spanish Castle Magic” (John 5), “Fire And Water” (Paul Stanley), “Emerald” (Slash), “Wild Thing” (Lita Ford), “Parasite” (John 5) και στο “Cold Gin” (Mike Mc Cready).
Το “Origins Vol.1”, προσφέρει επίσης στον Frehley την ευκαιρία να διασκευάσει εκ νέου δύο τραγούδια που έγραψε για τους KISS, αλλά δεν είχε την αρκετή αυτοπεποίθηση για να τραγουδήσει τότε στα studio album. Οι νέες εκδόσεις του “Cold Gin” και του “Parasite” εδώ είναι απλά μοναδικές, αλλά η έκπληξη έρχεται με το “Rock And Roll Hell”, ένα τραγούδι του πρώην συγκροτήματος του από το album “Creatures Of The Night” του 1982, όπου ο Ace δεν έλαβε καθόλου μέρος στις ηχογραφήσεις, αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να είχε κάνει αν είχε εμπλακεί.
Είναι πολύ συναρπαστικό σαν album, ακούγετε όλο ευχαρίστα, δεν έχω να σας προτείνω κάποιο τραγούδι, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προτείνεις κάποια, αλλά ακούς όλο το album από την αρχή μέχρι το τέλος. Η αλήθεια είναι πως περιμένω ήδη ν’ ακούσω με αγωνία, αν θα βγει και το Vol.2, μακάρι, ίδωμεν.
 
 
ACE FREHLEY: Ace Frehley – Vocals/ Guitar, Chris Wyse – Bass & Scott Coogan – Drums.
ORIGINS VOL.1: “White Room” (Cream), “Street Fighting Man” (Rolling Stones), “Spanish Castle Magic” (Jimi Hendrix), “Fire And Water” (Free), “Emerald” (Thin Lizzy), “Bring It On Home” (Led Zeppelin), “Wild Thing” (Troggs), “Parasite” (KISS), “Magic Carpet Ride” (Steppenwolf), “Cold Gin” (KISS), “Till The End Of The Day” (Kinks), “Rock And Roll Hell” (KISS).
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group/ καλλιτέχνη αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook