Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 23:32:37

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

AVANTASIA - "Ghostlights" (2016)

avant

AVANTASIA
GHOSTLIGHTS
(2016)
 
 
Το νέο δισκογραφικό έργο του Tobias Sammet με τους Avantasia, είναι εδώ και κάνει αίσθηση. Πομπώδη Heavy Metal Opera με συμφωνικά στοιχεία, που διανθίζετε με Power Metal πινελιές και ένα μεγάλο εκπληκτικό κατάλογο αστεριών που είναι φιλοξενούμενοι σε τούτο το album.
Δεν έχουμε και κάτι το πολύ-πολύ πρωτότυπο εδώ, αλλά σε γενικές γραμμές το “Ghostlights”, είναι αρκετά ευχάριστο στο άκουσμα. Λοιπόν, ο ήχος αυτού τουalbum των Avantasia, είναι όπως και στα υπόλοιπα album των Avantasia του Sammet, όπου έχει ένα μεγάλο όραμα για την Power/ Heavy Metal Operaμουσική, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη σε όσους ξέρουν καλά την μουσική του, ξέρουν ότι θα ακούσουν μελωδικό Power Heavy Metal.
Το νέο έργο του Tobias και των Avantasia “Ghostlights”, είναι το έβδομο κατά σειρά studio album και το δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας που ξεκίνησε με το προηγούμενο “The Mystery Of Time” το 2013.
Είναι αλήθεια φίλοι μου, ότι τα χρόνια των οπερατικών Heavy Metal δίσκων δεν έρχονται πίσω, αλλά αυτό που κάνει εδώ ο Tobi είναι ότι κινείται μουσικά προς άλλη μια πιο δημιουργική κατεύθυνση. Ο Sammet θα έλεγα ότι δεν ξεγελά κανέναν, η μουσική του είναι πολύ πιο όμορφη σε εκλεκτική-εκτελεστική πορεία με μεγάλες δόσεις από μελωδικό Power Metal. Ο Tobi βοήθησε με τους Edguy να καλλιεργηθεί το καλό μελωδικό Power Metal στην δεκαετία του ’90, αλλά τώρα πια είναι πολύ πιο πλούσιο με τους Avantasia.
Το “Ghostlights” είναι ένα album που λάμπει σε όλες τις πτυχές του, από την παραγωγή ας πούμε, αλλά και από τις μοναδικές φωνητικές ερμηνείες από ένα cast εκρηκτικών τραγουδιστών πίσω από το μικρόφωνο, το ταλέντο ξεχειλίζει από την ποιότητα. Ο δίσκος είναι πολύ μελωδικός, κρυστάλλινος ήχος όπου είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος, ο Sammet μας δίνει ένα μεγάλο album, παρά τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι κάνει μια επιστροφή σε ότι έκανε με τους Avantasia το 2001, κατηγορώντας τον για υπερβολικά επαναλαμβανόμενη μουσική. Προφανώς ο Τεύτονας μουσικός, έχει τον τρόπο του στην συγγραφή του δίσκου που ίσως να θέλει να είναι το ίδιο, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, είναι καιρός όμως να αναγνωρίσουμε το μεγάλο δημιουργικό ταλέντο του Sammet για τον κόσμο του μελωδικού Heavy Metal.
Κατά τη γνώμη μου το “Ghostlights”, ακολουθεί μια γραμμή πολύ παρόμοια σε ποιότητα με το υλικό των Avantasia που άλλαξε από το 2008 και μετά, αν και είναι νομίζω ένα βήμα μπροστά από την προηγούμενο “The Mystery Of Time”.
Το “Ghostlight” έχει κάποια τραγούδια που αξίζουν τον κόπο να τ’ ακούσετε, όπως τα “Draconian Love”, “Babylon Vampyres”, “A Restless Heart and Obsidian Skies”,“The Haunting”, “Mystery Of A Blood Red Rose”, “Wake Up To The Moon”, έτσι θα θυμηθείτε στιγμές δόξας του παλιού καλού μελωδικού Power Metal.
Φυσικά αυτός ο δίσκος των Avantasia, είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε μαζί καλλιτέχνες από την αφρόκρεμα του Heavy Metal όπως π.χ. ο Geoff Tate (Queensrÿche), ο Michael Kiske (Unisonic, ex-Helloween), ο Bob Catley (Magnum), ο Dee Snider (Twister Sister), ο Jorne Lande, ο Ronnie Atkins (Pretty Maids) και άλλους που συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού του album. Το μυστικό μουσικό όπλο του album είναι η πολύ και καλή κιθάρα του Sascha Paeth, ο οποίος υπάρχει πάντα πίσω από κάθε Avantasia album αφού είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, με ιδιαίτερη χαρά άκουσα όμως και τα ωραία μελωδικά κιθαριστικά μέρη του Bruce Kulick (ex-KISS).
Μου αρέσει αυτό το μουσικό μοτίβο των μουσικών σε τούτο το δίσκο, πότε μελωδικό και πότε επικό, κάθε φορά που ακούω κάτι από Avantasia κάθομαι μόνος στο δωμάτιο μου ακούγοντας το δυνατά και διαβάζοντας πάντα του στίχους. Σε αυτό το υπέροχο album όπου είναι χωρίς αμφιβολία ένα αριστούργημα, όχι μόνο μέσω τις νοσταλγίας που μας φέρνει στο μυαλό από παλιότερα album των Avantasia, ο Tobi συνθέτει τη μουσική του τόσο αριστοτεχνικά και με ευαίσθητο τρόπο, όπου κάθε τραγούδι θες να το ακούς ξανά και ξανά. Επίσης ο Tobias Sammet έχει γράψει όλους τους στίχους και την μουσική του “Ghostlight”, μας προσφέρει έναν εκρηκτικό αλλά και μελωδικό Ρower Μetal δίσκο.
 
 
AVANTASIA: Tobias Sammet/ Jorn Lande/ Ronnie Atkins/ Robert Mason/ Dee Snider/ Geoff Tate/ Michael Kiske/ Herbie Langhans/ Sharon Den Adel/ Marco Hietala/ Bob Catley – Vocals, Tobias Sammet/ Sascha Paeth/ Oliver Hartmann/ Bruce Kulick – Guitar, Tobias Sammet/ Sascha Paeth – Bass, Felix Bohnke – Drums & Michael Rodenberg – Keyboards.
GHOSTLIGHTS: “Mystery of a Blood Red Rose”, “Let the Storm Descend Upon You”, “The Haunting”, “Seduction of Decay”, “Ghostlights”, “Draconian Love”, “Master of the Pendulum”, “Isle of Evermore”, “Babylon Vampyres”, “Lucifer”, “Unchain the Light”, “A Restless Heart and Obsidian Skies”, “Wake Up To The Moon”.
 
 
Kριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.