Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 13:36:17

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

BLACK TRIP - "Shadowline" (2015)

blacktrip

BLACK TRIP

SHADOWLINE

(2015)

 

Δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του album τους “Goin’ Under”, οι Black Trip εξαπολύουν μια νέα επίθεση με το “Shadowline”. Όντας αυτό το συγκρότημα προσφέρει ακόμα περισσότερο με τη μουσική του στο λεγόμενο New Wave ofTraditional Heavy Metal, με 11 νέα φρέσκα τραγούδια, που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε αυτό το album των Σουηδών Heavy Metalers. Σίγουρα πρέπει να συμφωνήσω όπως αυτό το album, μου κολλά σαν ήχος στις παλιές Heavy Metal ρίζες, αλλά με νέες και συναρπαστικές ιδέες από αυτά τα νεαρά παιδιά, έχει πολλές επιρροές από 70’s και 80’s καλλιτέχνες, αλλά από μουσικότητα είναι αρκετά καλό. Σε αυτό το album ακούω κάποιες ομοιότητες από το γνωστό Hard Rock των Iron Maiden, των Blue Oyster Cult ή των Thin Lizzy, ίσως να είναι η φωνητική απόδοση, ή οι κιθαριστικές μελωδίες ή ακόμη και η παραγωγή αλλά σε κάθε περίπτωση, είμαι εντυπωσιασμένος.

Όλο το “Shadowline” περιέχει καλά groovy-riff κιθάρας που οδηγείται σε εκπληκτικό Heavy Metal. Καθ’ όλη την ακρόαση του δίσκου μπορείτε να ακούσετε πραγματικά την ανάπτυξη του συγκροτήματος και την άριστη μάχη των δίδυμων lead κιθαριστών, είναι ένα επιτυχημένο κιθαριστικό album που αγκιστρώνει τον ακροατή και δεν του αφήνει περιθώρια διαφυγής. Ευχάριστα είναι και τα φωνητικά από λεπτές και με πάθος γλυκές κραυγές, αυτό σημαίνει ότι ο τραγουδιστής μπορεί να παίξει γύρω από τη φωνή του διαφορετικά φωνητικά-μουσικά στυλ και πραγματικά να προσαρμοστούν καλύτερα στον σκληρό ήχο των Black Trip. Ακούγοντας το κάθε μέλος σε αυτό το album τόσο στη δομή των τραγουδιών, όσο και τη χρήση των οργάνων, βλέπεις και ακούς ότι καλύτερο έχει αυτό το συγκρότημα, χωρίς πολλά τεχνάσματα παρά μόνο σκληρό old-school Heavy Metal.

Ένα album γεμάτο ενέργεια και μεράκι, το “Shadowline” περιέχει μόνο καλά τραγούδια, οι Black Trip πετάνε έξω πιασάρικα riffs, που θυμίζουν αρχές της δεκαετίας του ’80, οι παλιές old-school επιρροές είναι προφανές, από τις κιθαριστικές μονομαχίας και τα κιθαριστικά solo των Sebastian και Peter, a-la Maiden ή Priest.
Με δύο μέλη να προέρχονται από τους Enforcer (Joesph Tholl και JonasWikstrand), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και ευτυχώς το συγκρότημα σπάνια λαμβάνει ερεθίσματα από τους Enforcer. Η παραγωγή του “Shadowline” κρύβει γεύσεις πίσω από την δεκαετία του '80, δεν είναι όμως πολύ υπερβολική επιτρέποντας ωστόσο έτσι σε κάθε ένα από τα μέλη του σχήματος να ξεχωρίσει. Η κιθάρα και τα τύμπανα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, με τις κιθάρες να οδηγούν συχνά σ’ ένα τεράστιο σκληρό ήχο όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι το γνήσιοHeavy Metal.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι οι Black Trip να καταφέρουν να κρατήσουν και στο μέλλον, με την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα, νομίζω πως θα τα καταφέρουν. Όταν κοιτάς με τον απαιτούμενο σεβασμό πίσω στο καλό γνήσιο 70's & 80's Hard Rock-Heavy Metal... τότε και μόνο θα έχεις ένα λαμπρό μέλλον μπροστά σου. Όταν το Heavy Metal ξαναγεννιέται κάθε στιγμή με τέτοια καινούργια συγκροτήματα, τότε πολύ απλά το Heavy Metal δεν θα πεθάνει ποτέ.

Το Heavy Metal, για περισσότερα από 40 χρόνια είναι στο διεθνές μουσικό στερέωμα-προσκήνιο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη προστίθενται συνέχεια νέες γενιές ακροατών δίπλα στους παλιότερους οπαδούς. Έτσι λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, προστίθενται συνέχεια και νέα σχήματα δίπλα στα παλιότερα. Η σκληρή μας μουσική πάντα έψαχνε, ψάχνει και θα ψάχνει για τους επομένους καλλιτέχνες που θα την αναζωογονήσουν μέσα από την μουσική τους. Αυτή είναι η μαγεία του να ακούς ξανά τη μουσική από νέα κυρίως συγκροτήματα, με την οποία ανδρώθηκες. Τώρα που δυστυχώς όμως χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου σκληρού ήχου, από νεαρούς Heavy Metal καλλιτέχνες, απλά δε συγκρίνεται. Όλα αυτά τα καινούργια συγκροτήματα έχουν ακούσματα από το ένδοξο παρελθόν της σκληρής μουσικής μας, καθώς κοιτούν και πατούν πίσω στον κλασικό-γνήσιο ήχο, ενώ αναπαράγουν αυτό το εκρηκτικό μουσικό μοτίβο, μπολιασμένο και με νέες φρέσκες ιδέες.

 

BLACK TRIP: Joesph Tholl – Vocals, Peter Stjärnvind – Guitar, Sebastian Ramstedt – Guitar, Johan Bergebäck – Bass & Jonas Wikstrand – Drums.

SHADOWLINE: “Die With Me”, “Danger”, “Berlin Model 32”, “Over The Worldly Walls”, “Clockworks”, “Rooms”, “Subvisual Sleep”, “Sceneries”, “The Storm”, “Coming Home”.

 

Για το SouthernRock.gr: Ηλίας Κωστόπουλος.

Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.