Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 16:03:43

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

STRATOVARIUS - "Eternal" (2015)

eternal

STRATOVARIUS

ETERNAL

(2015)

 

Η φαντασία συνεχίζεται!!! Το να παίξεις καλό Power Metal είναι ένα δύσκολο μουσικό παιχνίδι, αγαπητοί αναγνώστες. Όταν ο Timo Tolkki ιδρυτής και κύριος τραγουδιστής για περισσότερο από δύο δεκαετίες, άφησε τους Φιλανδούς Stratovarius , τα στοιχήματα για την επιβίωση του συγκροτήματος ήταν λίγα και κάτω από τη βάση από πολλούς οπαδούς. Μεγάλο λάθος, αυτό το τέταρτο μετά-Tolkki έργο, τους δικαιώνει όμως απόλυτα, άκρως ανανεωμένοι με ένα εντελώς υψηλού επιπέδου δίσκο από καλές συνθέσεις, καλή ενορχήστρωση και καλή παραγωγή. Το σχήμα επαναπροσδιορίστηκε στον παλιό καλό του ήχο με μεγάλη αξία, χωρίς να προδώσουν τις βασικές αρχές που τους έκανε γνωστούς σε ολόκληρο τον πλανήτη Γη.

Αληθινό βαρέων βαρών album, οι δύο βετεράνοι Timo Kotipelto και Jens Johansson, έχουν ρίξει πολλές υπερωρίες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εικόνας και τις προώθησης των Stratovarius, κρατώντας ζωντανή και ανέπαφη τη μαγική φλόγα του συγκροτήματος. Αλλά είναι αλήθεια ότι και ο νεαρός Matias Kupianen που έχει αναλάβει τα ηνία της κιθάρας, ενώ είναι καθοριστική και η συμμετοχή του στην σύνθεση, στην παραγωγή και στην μουσική κατεύθυνση του group, κι όλα αυτά μαζί με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το “Eternal” είναι ένα βήμα προς αυτήν την νέα πορεία που ξεκίνησε το σχήμα το 2008, είναι πάλι υψηλού επιπέδου κοντά στην υπερφυσική μαγεία τους, δείχνοντας και πάλι με το καλύτερο τρόπο, ότι οι Stratovarius είναι ένα συγκρότημα που ζει σίγουρα μια δεύτερη νεότητα.

Μελωδικό, δυναμικό και φρέσκο ​Ευρωπαϊκό Heavy Metal, παρέχοντας ένα μεγάλο τελικό αποτέλεσμα, με εξαιρετικό ήχο, όπου οι κιθάρες παίζουν ένα μεγάλο πεντακάθαρο ρόλο, που όμως δεν αποσπώνται από το σύνολο του έργου, όπου τα πλήκτρα και πάλι έχουν δυναμική θέση. Εν τω μεταξύ, ο Timo τραγουδά πιο λεπτά από ποτέ και πολύ μελωδικά, γενικά η φωνή του είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Τα μουσικά θέματα από την αρχή μέχρι το τέλος του “Eternal” είναι υπέροχα, με πολύ φρέσκο ήχο, έντονα, δυναμικά και γεμάτα με υπέροχα τραγούδια και μελωδίες που διατηρούνται στην μνήμη. Τραγούδια σαν τα “Shine In The Dark”, “My Eternal Dream”, “Rise Above It”, “In My Line Of Work”, “The Lost Saga” είναι μόνο μερικά από τα πολύ καλάακούσματα του “Eternal”.

Με την ευκαιρία να πω, ότι η συμβολή στον δίσκο των Stratovarius του Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica), σχετικά με τη σύνθεση σε όλους σχεδόν τους στίχους του album, όπου μοιράζονται με τον Kotipelto και την μουσική, κάνουν το“Eternal” ενδιαφέρον προς ακρόαση. Κλείνοντας θα έλεγα πως, οι Stratovarius έχουν κάνει έναν αξιόλογο δίσκο, οι βασιλιάδες είναι ακόμα ζωντανοί, οι βασιλιάδες συνεχίζουν να υποστηρίζουν το θρόνο τους. Είμαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα εν γένει, το albumαποδείχτηκε ότι σαφώς είναι καλύτερο από ότι ήταν ας πούμε το “Polaris”, το “Elysium” ή το “Nemesis”.

 

STRATOVARIUS: Timo Kotipelto – Vocals, Matias Kupiainen – Guitars, Lauri Porra – Bass, Rolf Pilve – Drums and Jens Johansson – Keyboards.

ETERNAL: “My Eternal Dream”, “Shine In The Dark”, “Rise Above It”, “Lost Without A Trace”, “Feeding The Fire”, “In My Line Of Work”, “Man In The Mirror”, “Few Are Those”, Fire In Your Eyes”, “The Lost Saga”.

 

Για το SouthernRock.gr: Ηλίας Κωστόπουλος.

Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP ή CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τοHeavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.