Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 20:02:01

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Leaves’ Eyes – ‘King of Kings’ (review)

king of kings

H Liv Kristine Espenaes Krull εκτός από τεράστιο όνομα έχει και τεράστια φωνή.

Με τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Την είχα πρωτοδεί με τους Theater of Tragedy το Σεπτέμβρη του ’97 στα τσιμέντα του ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα βλέπω έξι μαντράχαλους και μια χοντρούλα μικρή ν’ ανεβαίνουν στη σκηνή και αρχίζω να περιμένω τα χειρότερα. Ώσπου ανοίγει το στόμα της η χοντρούλα και μου πέφτει το σαγόνι!!!!! Ήταν η πρώτη μου επαφή με το female fronted gothic και τα ‘Beauty and the Beast’ φωνητικά των Theater of Tragedy. Έκτοτε η Liv μεγάλωσε, αδυνάτισε, άλλαξε συγκρότημα, παντρεύτηκε, έκανε παιδί και εξακολουθεί να έχει ΦΩΝΑΡΑ.Στους Leaves’ Eyes έχει αναλάβει τα ‘beauty’ φωνητικά με τον σύζυγό της Alexander Krull να εκτελεί το ακραίο κομμάτι τους. Το ‘King of Kings’ είναι το έκτο full length album των Leaves’ Eyes. Θεματολογικά μας πάει ένα ταξίδι στη χώρα των Βίκινγκς και περιγράφει την ιστορία του Harald Hårfagre, του πρώτου βασιλιά της Νορβηγίας. Μουσικά οι Leaves’ Eyes πότε με το λυρισμό, πότε με τις folk μελωδίες, πότε με τα χορωδιακά και πότε με τα άγρια φωνητικά τους καταφέρνουν να αποδώσουν τέλεια το κλίμα της εποχής. Με τη βοήθεια της London Voices Choir, της Simone Simons (Epica) στο ‘Edge of Steel’ και της Lindy-Fay Hella (Wardruna) στο ‘Blazing Waters’ έφτιαξαν μία από τις καλύτερες δουλειές τους. Κατάφεραν τα προαναφερθέντα στοιχεία (λυρισμός, folk, χορωδία και επιθετικά φωνητικά) να τα ταιριάξουν άψογα με φανταστικές εναλλαγές μεταξύ τους. Ο δίσκος θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το soundtrack του νέου κύκλου επεισοδίων των ‘Vikings’.

Το ‘King of Kings’ ξεκινά με το εν είδει προλόγου ‘Sweven’, τα βούκινα του οποίου προϊδεάζουν για τη μάχη που θα ακολουθήσει. Εξάλλου ο ‘Βασιλεύς των Βασιλέων’αναφέρεται σε Βίκινγκς και όχι στη γνωστή ταινία-χλαμύδα που τρώμε στη μάπα κάθε Μεγάλη Εβδομάδα.

Ακολουθεί το ομώνυμο ‘King of Kings’. Αρχίζει λίγο μουδιασμένα και συνηθισμένα μέχρι τη μέση του κομματιού, όπου οι εναλλαγές φωνητικών μεταξύ της Beauty και του Beast απογειώνουν το τραγούδι.

Το ‘Halvdan the Black’ είναι το πιο επιθετικό και ακραίο φωνητικά τραγούδι του δίσκου με τον Alexander Krull να έχει τον πρώτο ρόλο. Στο ‘Waking Eye’ ο Alexander κάνει διάλλειμα για να στρώσει λίγο ο λαιμός του (χαμομήλι, αυγουλάκι κτλ) και αφήνει τη Liv να κάνει παιχνίδι. Το τραγούδι θυμίζει αρκετά Nightwish και είναι μάλλον μέτριο.

Τα ‘Feast of the Year’ και ‘Vengeance Venom’ πάνε πακέτο. Folk πακέτο για την ακρίβεια. Το πρώτο αποτελεί την instrumental εισαγωγή και το δεύτερο την απάντηση των Leaves’ Eyes στο ‘Emerald’ των Thin Lizzy. Μάλιστα τo riff του μοιάζει αρκετά. Με πέντε λέξεις:

Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου!!!

Πολύ καλό και το ‘Sacred Vow’ που ακολουθεί με τον κύριο Krull να ξαναπαίρνει ρεπό. Γενικά στο ‘King of Kings’ τα extreme φωνητικά έχουν περιοριστεί χωρίς να χάνει όμως το συγκρότημα την ταυτότητά του.

Η πρώτη guest συμμετοχή έρχεται στο ‘Edge of Steel’ με τη Simone Simons. Λίγο ξενέρωτη η εισαγωγή με τα χορωδιακά πα-πα-πα η συνέχεια όμως αποζημιώνει και με το παραπάνω. Εδώ οι φίλοι των Manowar θα ενθουσιαστούν. Το τραγούδι θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο ‘Kings of Metal’. Στο τέλος δε που αρχίζουν οι διφωνίες, οι τριφωνίες ή οι και-γω-δεν-ξέρω-πόσες-φωνίες ψάχνεις το τσεκούρι για την επιδρομή. Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου!!!

Μετά η Liv Kristine ξαναπαίρνει τα ηνία. ‘Haraldskvæði’. Δεν ξέρω πώς προφέρεται. Σημαίνει ‘Το Τραγούδι του Κόρακα’ και βασίζεται σε νορβηγικό ποίημα του 9ου αιώνα. Είναι η μπαλάντα του δίσκου, μοιρολόι σωστότερα αν κρίνω από τους στίχους που περιγράφουν το πεδίο μετά τη μάχη. Το τραγούδι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο γιατί τα 3:24 δε φτάνουν για να ξεδιπλώσει η Liv το μεγαλείο της φωνής της.

Δεύτερη guest συμμετοχή με τη Lindy-Fay Hella στο ‘Blazing Waters’. Εδώ οι Manowar συναντούν τους Therion σε ένα απίστευτο κομμάτι με ένα δαιμονισμένο σόλο και άπαντες να δίνουν ρέστα. Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου!!!

Και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το ‘Swords in Rock’, άλλη μια folk κομματάρα. Θα έγραφα πάλι ‘Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου!!!’ αλλά θα δείξω αυτοσυγκράτηση.

Πέραν της πλάκας το ‘King of Kings’ (μαζί με το 'Under the Red Cloud' των Amorphis) είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει φέτος. Σε συνολικά έντεκα τραγούδια, βγάζοντας έξω τις δύο εισαγωγές, έχει ένα μέτριο κομμάτι και οκτώ που κυμαίνονται από πολύ καλά ως αριστουργήματα.

Όσο για τις επαναλήψεις της πρότασης ‘Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου’, απλά δεν μπορώ να διαλέξω πιο τραγούδι μου αρέσει περισσότερο.

Tracklist

1.Sweven

2.King of Kings

3.Halvdan the Black

4.Waking Eye

5.Feast of the Year

6.Vengeance Venom

7.Sacred Vow

8.Edge of Steel

9.Haraldskvæði

10.Blazing Waters

11.Swords in Rock

Υ.γ. Προειδοποίησα ότι με την Liv Kristine δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

Για το SouthernRock.gr Γ. Αμυγδαλάς