Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 17:49:24

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Machine Head-"Bloodstone and Diamonds" (review)

Οι Machine Head στη μέχρι τώρα μουσική τους πορεία κατάφεραν κάτι που λίγα συγκροτήματα έχουν κάνει.

Μετά από ένα κλασσικό πλέον ντεμπούτο ("Burn my eyes") που δέχθηκε αποθεωτικές κριτικές και μια αμφιλεγόμενη συνέχεια με δίσκους που δίχασαν (βλέπε "The burning red","The more things change" κτλ) και έριξαν κατά πολύ την απήχηση τους,έμειναν ζωντανοί ("Through the ashes of empires") και με έναν από τους καλύτερους δίσκους των 00's ("The Blackening"),το "Master of Puppets" των ημερών μας κατά πολλούς,έφτασαν στο δημιουργικό τους peak και η δημοτικότητα της μπάντας ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη.Το "Unto the locust" του '11-άκόμη ένα καταπληκτικό άλμπουμ,τους έκανε "τεράστιους" σε όλα τα επίπεδα και φτάνουμε έτσι στους τελευταίους μήνες του 2014 όπου και η μπάντα επανέρχεται με το "Bloodstone and Diamonds".

Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι ευρέως γνωστά αλλά η ουσία του προλόγου ήταν να καταστεί σαφές πως έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους δίσκους της χρονιάς από ένα συγκρότημα που μέσω της συνεχόμενης προσπάθειας έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά σχετικά με το τι να περιμένεις από αυτούς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν."Bloodstone and Diamonds"= ακόμη μία δισκάρα.

Θα το συγκρίνουμε με κάποιο από τα προηγούμενα τους?Δεν υπάρχει λόγος.

Ο Rob Flynn και η παρέα του ξέρουν πλέον ακριβώς ποια είναι τα δυνατά τους σημεία,έχουν απόλυτη αίσθηση του trademark ήχου τους και όλα αυτά τα εκμεταλεύονται στο έπακρο.

Οι Machine Head έχουν ξεφύγει πλέον από ταμπέλες,ιδιώματα και υπο-ιδιώματα κάτι που αποδεικνύεται μουσικά (και) στο νέο άλμπουμ.

Ο Flynn,γεμάτος αυτοπεποίθηση χειρίζεται τη φωνή του ποικιλοτρόπως και χρωματίζει τα κομμάτια ιδανικά.

Μέσα από κάθε τους κυκλοφορία εξελίσσεται όχο μόνο σαν κιθαρίστας και συνθέτης αλλά και σαν ερμηνευτής.Για τις κιθάρες και το rythm section δε χρειάζεται να πούμε και πολλά.

Απολαυστικά riffs,σολάρες και ήχος τσιμέντο.

Αυτό που μου βγάζουν προσωπικά τα κομμάτια σαν σύνολο ακούγοντας τα είναι πως η μπάντα ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει και να πετύχει σε αυτήν εδώ την κυκλοφορία.Κάθε κομμάτι,κάθε όργανο,κάθε μελωδία είναι τοποθετημένα όπως ακριβώς πρέπει,όπου πρέπει ώστε να δημιουργηθέι ακόμη ένας κλασσικός Machine Head δίσκος.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο άλμπουμ?Υπάρχουν αλλά ελάχιστα.Ένα δυο κομμάτια που χωρίς να είναι άσχημα απλά δε στέκονται στο επίπεδο των υπολοίπων.

Όσων αφορά τα highlights αν έπρεπε να ξεχωρίσω μερικά για να δώσω μια εικόνα θα έλεγα τα "Now we die"(κλασσικός συναυλιακός ύμνος),"Sail into the black"(απλά έπος),"Eyes of the dead" & "Night of the long knives".

Συμπερασματικά ακούγοντας κανείς το δίσκο καταλαβαίνει πως οι Machine Head δε λύγισαν υπό το βάρος των τελευταίων επιτυχιών.Αντιθέτως συνέχισαν τη σκληρή δουλειά,κατανόησαν πλήρως την ουσία των συνθέσεων τους και θέτουν

για ακόμη μια φορά από το 2007 και έπειτα τους εaυτούς τους ως πρωτοπόρους του σύγχρονου μέταλ.

"Bloodstone & Diamonds"

(Nuclear Blast Entertainment)

01. Now We Die

02. Killers & Kings

03. Ghosts Will Haunt My Bones

04. Night of Long Knives

05. Sail Into the Black

06. Eyes of the Dead

07. Beneath the Silt

08. In Comes the Flood

09. Damage Inside

10. Game Over

11. Imaginal Cells

12. Take Me Through the Fire

Για το SouthernRock.gr Δημήτρης Μουργελάς