Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 01:28:45

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Black Sabbath – "13" (review)

le
Το 2013 είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα χρονια. Εχουμε μέχρι στιγμής δει κυκλοφορίες από μεγάλα ονόματα του rock/metal και μπορεί να δούμε και άλλες μέχρι τέλος του ετους.
Τον Απρίλιο οι Deep Purple κυκλοφορήσαν τον νέο τους δίσκο και τον Ιούνιο οι Blackmore's Night,οι Megadeth και οι Black Sabbath!Ειδικά για τους τελευταίους δεν είναι άπλα το γεγονός τις χρονιάς,άλλα της δεκαετίας που διανύουμε!Ύστερα από 18 χρονιά από τον τελευταίο studio δίσκο τους(το Forbidden),4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του “The Devil You Know”(σαν Heaven And Hell με τον Dio στα φωνητικά) και 35 χρονιά μετά τον τελευταίο studio δισκο με τον Ozzy στα φωνητικά(το “Never Say Die”) οι Black Sabbath επιστρέφουν με ένα δίσκο αντάξιου του τρισμέγιστου ονόματος τους!Με τα 3/4 τις αρχικής σύνθεσης και με τον Brad Wilk στα drums,το συγκρότημα είχε μπει στις αρχές του έτους στο studio για την ηχογράφηση του νέο δίσκο τους. Το αρχικό πλάνο ήταν να μπει ο Tommy Clufetos,ο ντράμερ που παίζει στις συναυλίες τους,άλλα ο παράγωγος Rick Rubin διαφώνησε και θεώρησε τον Wilk καταλληλότερο για τον ήχο που ήθελε να δώσει στο album. Τον Απρίλιο είχε βγει στην επιφάνεια σε μορφή  digital single το “God is dead?”,καθως είχαν παίξει ορισμένα κομμάτια σε συναυλίες που είχαν κάνει στην Αυστραλια.
Το Μάιο έπαιξαν το “End of the beginning” στο τέλος της σειράς CSI. Ολα αυτά άναψαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον τον οπαδών τους!Επι του δισκου ττωρα. Το 13 κυκλοφόρησε σε αρκετές εκδόσεις,είτε ψηφιακά είτε σε φυσικό μεσο. Εμεις έχουμε στα χεριά μας την deluxe εκδοσή από του BestBuy που περιελάμβανε όλα τα extra studio  κομματια. Συνολικα έχουμε 12 κοματια,8 της βασικής έκδοσης και 4 επιπλέον της deluxe. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου είναι το “End of the beginning”,ένα κλασσικό βαρύ Sabbath κομμάτι στα πρότυπα του ομωνύμου κλασσικού κομματιού τους. Το δεύτερο κομμάτι είναι το “God is dead?” το οποιο ξεκινάει με ένα βαρύ riff του Iommi για να συνεχίσει σε πιο ήπιο ρυθμό,θυμίζοντας το “Psycho Man” στο couple ιδιαιτερα. Το τρίτο κομμάτι είναι το “Loner”.Ένα τραγούδι με πολύ ωραίο κλασσικο rriff που θυμίζει λίγο το “Country Girl” στο πιο γρήγορο του. Το τέταρτο κομμάτι το “Zeitgeist”  είναι το πιο ήσυχο κομμάτι του δίσκου και μοιάζει πολύ στο “Planet Caravan”.To “Age of reason” ακολουθεί στην συνεχεια.
Το πρώτο όνομα του κομματιού ήταν “Epic”,άλλα άλλαξε πριν την κυκλοφορία του δισκου. Ενα πολύ κάλο κομμάτι,με μια πραγματικά επική μελωδία της κιθάρας του Iommi. Το επόμενο τραγούδι είναι το “Live Forever”.Άλλο ένα κομμάτι με κλασσικό βαρύ Sabbath ρυθμό που θυμίζει λίγο τον ήχο τους στις αρχές του 90s.Εν συνεχεία έχουμε το “Damage Soul”,ένα κομμάτι με λίγο blues διάθεση,που μου θύμισε το “Scary Dreams” λιγο. Το όγδοο κομμάτι είναι το “Dear Father” το οποίο είναι ένα γρήγορο κομμάτι με αρκετές εναλλαγές στην πορεία του. Το ένατο κομμάτι και πρώτο από τα επιπλέον κομμάτια είναι το “Methademic”,το οποίο ξεκινάει με ακουστική κιθάρα και μετά συνεχίζει με πιο σκληρό και  ωραίο ρυθμό, έχοντας ωραίο couple και ο ήχος του μου θύμισε λίγο από την εποχή του προσωπικού δίσκου του Iommi το “Iommi”.
To “Peace of mind” που ακολουθεί είναι άλλο ένα τραγούδι με κλασσικό βαρύ και σκοτεινό Sabbath ρυθμο. Το επόμενο τραγούδι είναι το “Pariah”,το κομμάτι ξεκινάει ήρεμα,δυναμώνει στην συνεχεία και μου θύμισε ο ήχος του λίγο από την εποχή του Dio την δεκαετία του 80.Το τελευταίο κομμάτι είναι το “Naivete in Black” το οποίο είναι ένα κομμάτι με γρήγορο ρυθμό το οποίο κινείτε στο ίδιο ύφος με τα υπόλοιπα τραγούδια του δισκου. Υπαρχει και άλλη μια εκδοσή του δίσκου σε ψηφιακή μορφή,που περιελβανει το “Dirty Woman” σε live από την Αυστραλία το 2013.Για τον δίσκο αυτόν είχαν ηχογραφηθεί 16 κομματια.
Τα ονόματα των υπολοίπων κομματιών είναι “Crazy all night”,”Isolated man”,”Season of the dead” και “Hanging by a thread”.Είναι άγνωστο πότε και αν θα βγουν αυτά τα κομμάτια στην φορα. Επισης έχει γυριστεί βίντεο για το “God is dead?” άλλα και για το “End of the beginning”.Η παραγωγη από τον Rick Rubin είναι δυνατή,καθαρή και σκοτεινη. Ο Rubin προσπάθησε να κάνει τον όσο πιο κοντά στο κλασσικό Sabbath ύφος άλλα και προσαρμόζοντας τον στην νέα εποχη.
Ο Wilk στα ντραμς έκανε πολύ καλή δουλειά,καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Bill Ward.Η φωνή του Ozzy είναι σε πολύ καλά επίπεδα,ο Iommi συνεχίζει να γράφει κορυφαία riff άλλα και να παίζει ωραία solo και ο  Butler να γεμίζει τον ήχο με το πολύ κάλο παίξιμο του στο μπασο. Ο δίσκος πιστεύω ότι άξιζε την αναμονή του και μπορεί να μην γίνει κλασσικός όπως  άλλοι δίσκοι τους,άλλα σίγουρα συγκαταλέγεται στις καλύτερες στιγμές τους και θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο φινάλε για την καριέρα τους. Θα πρότεινα πάντως να ρίξετε μια μάτια και στο αφιέρωμα που έχουμε κάνει για τους πατέρες του metal,στο περιοδικό μας
 
Καλη ακρόαση!!!!

Black Sabbath – 13

1.    End of beginning
2.    God is dead?
3.    Loner
4.    Zeitgeist
5.    Age of reason
6.    Live forever
7.    Damage soul
8.    Dear father
9.    Methademic
10.    Peace of minf
11.    Pariah
12.    Naivete in black
 
 Leonidas Sgourdas για το Southernrock.gr