Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 23:27:45

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Warlord - "The Holy Empire" 2013 (review)

Image
Line up:
Bill Tsamis: guitars
Mark Zonder: drums
Richard M. Anderson: vocals
Philip Byone: bass

Track list:
01. 70.000 Sorrows
02. Glory
03. Thy Kingdom Come
04. City Walls Of Troy
05. Kill Zone
06. Night Of The Fury
07. Father
08. The Holy Empire


Warlord, το συγκρότημα-μύθος της δεκαετίας του ΄80. “And The Cannons Of Destruction Have Begun…”, το άγιο δισκοπότηρο των Ελλήνων μεταλλάδων στα ‘90s, αφού πριν τις επανακυκλοφορίες σε cd, ο δίσκος ήταν ακριβοθώρητος, συμβάλλοντας επιπλέον στο ήδη μεγάλο cult status στη χώρα μας. Υπερβολές?
Μπορεί ο μύθος που περιβάλλει την μπάντα να έχει κάποιες, αλλά η ουσία, δηλαδή τα τραγούδια, που σύνθεσε ο Bill Tsamis είναι διαμάντια. Πασίγνωστα, πλέον, πολύ-αγαπημένα ,μελωδικά, επικά με μια πιο λυρική-ρομαντική έκφανση ,από τις συνήθεις πολεμικές-βαρβαρικές άλλων μπαντών, κατάφεραν αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία όλων, τη μοναδικότητα και τον χαρακτήρα. Η επιτυχία σε μαζική κλίμακα δεν ήρθε ποτέ, άλλωστε η μουσική βιομηχανία χρειάζεται και άλλα πέρα από τραγούδια, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους οπαδούς να αποδώσουν στη μπάντα, την δέουσα αξία.

Πριν το σοκ του “Holy Empire”, είχε προηγηθεί το εκείνο του “Rising Out Of The Ashes” το 2002 με τον Joacim Cans των Hammerfall στα φωνητικά, εξαργυρώνοντας τη διασκευή στo πρώτο δίσκο των Σουηδών, αναλαμβάνοντας το μικρόφωνο στο ουσιαστικά δεύτερο Warlord album. Ένα album, που όχι μόνο τιμάει την παράδοση, αλλά θα έλεγα ότι είναι και πιο κοντά στο ύφος του“..Cannons..”,αφού είναι αρκετά heavy και γρήγορο.  
Σε αντίθεση με το τωρινό, που είναι πιο κοντά στον ήχο και τον λυρισμό του γκρουπ. Εμφανώς πιο αργό, αλλά με υπέροχα, ανεξήγητα οικεία, μελωδικά riffs-leads, όπου εξαλείφουν το γεγονός της απουσίας «δυναμιτών», όπως Child Of The Damned, Mrs Victoria, Battle of the living dead και άλλων «γρήγορων» τραγουδιών. Αντίθετα υπάρχουν τα 70.000 Sorrows, Night Of The Fury, Thy Kingdom Come και Glory, τα οποία ξεχωρίζω και δικαιολογούν τα patches στα μπουφάν των epic-metalers.

Τεχνικώς, δεν χρειάζονται και πολλά σχόλια. Η δυαρχία επιβεβαιώνει τη φήμη της και αποσβολώνει εμάς, ενώ τα φωνητικά του Richard Anderson χωρίς να είναι «100% επαγγελματικά» δένουν τέλεια με τη μυσταγωγική μουσική του “Holy Empire”.

Με δυο λόγια …..Ναι, είναι ο Warlord δίσκος, που θέλαμε να ακούσουμε.


“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”
Λαμπρόπουλος Γιώργος