Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, 23:14:44

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Helloween - Straight Out Of Hell 2013 (review)

Image
Line up:
Michael Weikath: guitars
Markus Grosskopf: bass
Andi Deris: vocals
Sascha Gerstner: guitars
Dani Loble: drums

Track list:

1.    Nabatea
2.    World Of War
3.    Live Now!
4.    Far From The Stars
5.    Burning Sun
6.    Waiting For The Thunder
7.    Hold Me In Your Arms
8.    Wanna Be God
9.    Straight Out Of Hell
10.    Asshole
11.    Years
12.    Make Fire Catch The Fly
13.    Church Breaks Down

Helloween με Andi Deris .

Είναι μια περίπτωση, που δημιουργεί προβλήματα και χαλάει heavy metal φιλίες, εδώ και 19 χρόνια .Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια παρεξηγημένη έως αρνητική  αύρα, που δεν πηγάζει από τα album καθαυτά από το ’94 και μετά (αφού τα αρχικά  “Master of the rings” ,”Time of the oath” και “Better than raw” είναι σχεδόν classics για μια γενιά power-μεταλλάδων) ,αλλά από τη νοσταλγία του video clip του “I want out” ή την ωμότητα του ομώνυμου ep.  Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν ακριβώς την αρνητικότητα, θα είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, αφού στους «οπισθοδρομικούς» ανήκω κι εγώ.

Το καινούργιο Helloween διαδέχεται δύο δίσκους (Gambling with the devil και 7 Sinners), για τους οποίους οι γνώμες όχι απλώς διίστανται, αλλά μερικές φορές πιστεύεις ότι άκουσες άλλα τραγούδια. Προσωπικά θεωρώ πολύ μέτριο το “Gambling” με το “Sinners” να «πατάει» πάνω στα καλά σημεία (βαριές κιθάρες ,πλήκτρα, σκοτεινή ατμόσφαιρα)   του προκάτοχού του και να τα βελτιώνει, δημιουργώντας ένα κλικ πιο ωραία τραγούδια.


Και το “Straight Out Of Hell” συνεχίζει την ανοδική μεν , αλλά με μικρά βήματα δε, πορεία των Γερμανών. Π.χ. κομμάτια όπως το “Nabatea” (σαν τίτλος κάτι με χαλάει, αλλά «γεμάτο»-ενδιαφέρων τραγούδι) ,το “Live Now” (έχει κάτι από 90’s metal ,με ψαρωτικό riff) ,το “Burning Sun” (Halford , Halford  είσαι εδώ? ,παρεμπιπτόντως και η hammond/tribute εκτέλεση είναι πολύ καλή) , το ομώνυμο (όπου η δισολία ,θυμίζει κάτι από  “Piece of mind”), επιβεβαιώνουν ότι οι «κολοκύθες τραγουδάνε ακόμα» . Επίσης το bonus στις limited ευρωπαϊκές εκδόσεις “Another Shot Of Life” είναι από τα πιο 80’s,που έχουν γράψει τα τελευταία χρόνια. Στιβαρό , μελωδικό , δικασιές και όλα αυτά με μια υπέρ-προφανή απλότητα ,όπως τότε.


Βέβαια το αξίωμα ότι «ο Deris ως τραγουδιστής των Helloween (παρόλο το headbanging στο “Sole Survivor” , την τρέλα στο “Steel Tormentor” ,τις φωνές στο “Falling Higher”, την ομορφιά στο “If I could fly”, συνεπάγεται με δυσπιστία και έτσι θα αντιμετώπιζεται» , ισχύει  ακόμα. Από την άλλη είναι οι genre leaders του χώρου μαζί με τους Gamma Ray και τους Blind Guardian, παίζουν καλά ,ίσως λίγο πιο σύγχρονα από τι θα έπρεπε (ή θα θέλαμε) και αν συνεχίσουν έτσι και αποτοξινωθούν από τα πλήκτρα και τις ατμόσφαιρες, ίσως να μην αργεί ένας μεγάλος δίσκος. Δεν είναι ο προκείμενος, αλλά θα περιμένουμε.



“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”

Λαμπρόπουλος Γιώργος