Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, 08:12:02

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Grave Digger - Clash Of The Gods 2012 (review)

Image
 
Line up:
Chris Boltendahl: vocals
Jens Becker: bass
Stefan Arnold: drums
H.P. Katzenburg: keyboards
Axel Ritt: guitars

Track list:
01. Charon
02. God Of Terror
03. Hell Dog
04. Medusa
05. Clash Of The Gods
06. Death Angel & The Grave Digger
07. Walls Of Sorrow
08. Call Of The Sirens
09. Warriors Revenge
10. …With The Wind
11. Home At Last


Υποθέτω ότι  η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνδέσει το όνομα Grave Digger με το “Tunes Of War” ,ένας δίσκος καθοριστικός για την πορεία των Γερμανών , που «ανέβασε» τις μετέπειτα κυκλοφορίες και «κατέβασε» -άδικα- τις προηγούμενες (το “Heart Of Darkness” είναι cd 10/10). Η ιστορία από κει και πέρα ,από ‘που και να την πιάσεις είναι  η ίδια . Η μπάντα συνεχίζει να ηχογραφεί με μεγάλη συχνότητα δίσκους βασισμένους  στην επιτυχημένη συνταγή του 1996, προσφέροντας αγνό, τευτονικό, γερμανικό heavy/power metal  χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Με μια πρώτη ματιά στους τίτλους των τραγουδιών του  “Clash Of The Gods” γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για concept  album, βασισμένο στην ιστορία-μυθολογία μας .
Μέδουσα ,Οδύσσεια, Κέρβερος, Ολύμπιοι θεοί είναι κάποια από τα οικεία θέματα, που δίνουν έμπνευση στον  Chris Boltendahl.
Αν σε κάποιους δεν κάνει εντύπωση ότι οι Grave Digger κυκλοφόρησαν ένα concept album,τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα εκπλαγούν με τη μουσική. Riffs, δικασιές, τραχιά φωνητικά, ρεφραίν έτοιμα για live εκτελέσεις είναι όλα παρόντα.  

Mπορεί η βάση να είναι 100% Grave Digger,αλλά υπάρχουν καινούργια στοιχεία στο cd, όπως η χρήση της γερμανικής γλώσσας στο εισαγωγικό “Charon”, κάποια πιο «μεσογειακά» θέματα και πολύ περισσότερο η κιθάρα  του «νέου» Axel Ritt. Πραγματικά η τεχνική του κατάρτιση και το πάθος του έχουν δώσει φρεσκάδα και επιπλέον ενέργεια στις συνθέσεις των ‘Digger (σε στιγμές νομίζω ότι ακούω Annihilator). Όλα τα κομμάτια του δίσκου στέκονται σε υψηλό επίπεδο με προσωπική προτίμηση στα “Death Angel & The Grave Digger”(riff  και ξανά riff), “Warriors Revenge”(το τραγουδάς αμέσως μετά το πρώτο ρεφραίν), “Walls Of Sorrow” (μου φαίνεται ότι κάπου στο ρεφραίν ακούγεται ο Hansi Kursch) και τέλος το γνωστό από το ep “Home At Last”.

Στοιχηματίζοντας στους Grave Digger ,σπάνια θα σε στείλουν στον «κουβά».

“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”
  Λαμπρόπουλος Γιώργος