Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, 07:24:17

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Steelwing - "Zone of Alienation" (2012) review

Image
Line up:
Alex Vega: guitars
Robby Rockbag: guitars
Riley: vocals
Nick Savage: bass
Oscar Astedt: drums

Track list:
01.    2097 A.D.
02.    Solar Wind Riders
03.    Full Speed Ahead!
04.    Breathless
05.    Tokkotai (Wind Of Fury)
06.    Zone of Alienation
07.    The Running Man
08.    They  came From The Skies
09.    Lunacy Rising

Μπορεί η Φινλανδία να θεωρείται η χώρα με το πιο πολύ metal στη μουσική της ,όμως την ποσότητα της Σουηδίας στην καλή heavy metal μουσική δεν την έχει φτάσει ακόμα. Πραγματικά η αναλόγια μουσικών σχημάτων με καλή μουσική πρέπει να είναι στατιστικώς η μεγαλύτερη δυνατή (θα ήταν ενδιαφέρον μια έρευνα-άρθρο να το διασταύρωνε κανείς).

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι Steelwing ?
Είναι Σουηδοί , πιτσιρικάδες που δηλώνουν την αγάπη τους ή το κόλλημα τους,  για το πολύ-αγαπημένο ,χιλιό-ακουσμένο ,μα ποτέ βαρετό (ειδικά όταν έχει αυτές τις συνθέσεις) heavy metal της δεκαετίας του ’80. Και επειδή δεν διεκδικούν το βραβείο πρωτοτυπίας, όσον αφορά τη σύνδεση της καταγωγής τους  με το συγκεκριμένο μουσικό είδος  ,δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αγνοήσουμε.

Αναπόφευκτα , τα δύο καταπληκτικά album των συμπατριωτών τους Enforcer έχουν ορίσει το φάσμα- κυρίως ποιοτικώς- στο που και πως πρέπει να κινείται ένα album με vintage ‘80s heavy metal μουσική σήμερα. Το όποιο και καλύπτουν οι Steelwing , όχι μόνο με το “Zone Of Alienation”  ,αλλά και με το “Lord Of The Wasteland” του 2010.

Η εισαγωγή του δίσκου σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα ,με ένα τελείως retro ‘80s ηλεκτρονικό ήχο και με μία συνεχή μελωδία ,όπως αυτές των thriller εκείνης της δεκαετίας ,για να ξεκινήσει η επίθεση . “Solar Wind Angels” και “Full Speed Ahead” δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρεξηγήσεις, ενώ το “Breathless” που κατεβάζει-προσωρινώς- τις στροφές είναι ένα μικρό μελωδικό διαμάντι με μια πιο U.S. αισθητική. Με το “Tokkotai” (θα γίνει must να υπάρχει και ένα κομμάτι με ιαπωνικό θέμα ,βλέπε Enforcer “Katana”) το album συνεχίζει σε γρήγορους , μελωδικούς , πορωτικούς  heavy metal ρυθμούς.  Το “They Came From The Skies” είναι ένα υπέροχο instrumental , όπου αναδεικνύει αυτό που υποβόσκει σε όλο το album, ότι όλα τα credits πρέπει να αποδοθούν στις κιθάρες του δίσκου. Τέλος το “Lunacy Rising” δικαίως παίρνει τον τίτλο του πιο Maiden-ικού τραγουδιού του δίσκου.

Η νεολαία της Σουηδίας  συνεχίζει την προσπάθεια της να βγάλει την καινούργια μεγάλη heavy metal μπάντα. Ως τότε θα έχουμε πολλά διαμάντακια.

“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”
Λαμπρόπουλος Γιώργος