Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, 14:03:45

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Accept -“Stalingrand” 2012 (review)

Image
Line up:
Wolf Hoffmann - guitar
Peter Baltes - bass
Mark Tornillo - vocals
Herman Frank - guitar
Stefan Schwarzmann - drums

Track list:
01. Hung, Drawn And Quartered
02. Stalingrad
03. Hellfire
04. Flash To Bang Time
05. Shadow Soldiers
06. Revolution
07. Against The World
08. Twist Of Fate 
09. The Quick And The Dead    
10. Never Forget
11. The Galley               

Αυτό και αν είναι καλό νέο. Πιστεύω, ότι όσοι είχαν ακούσει το “Blood Of The Nations” ,περίμεναν με αγωνία ή έστω με μεγάλη περιέργεια το διάδοχο του album που μας έστειλε «αδιάβαστους» το 2010.
Όχι,  ότι οι Accept δεν μας έχουν συνηθίσει σε δυνατά comeback  (“Objection Overruled” 1993) ,αλλά οι τωρινές συνθήκες με ένα βραχύβιο reunion της κακιάς ώρας,  που κράτησε τελικά μόνο για κάποιες live εμφανίσεις  και με την αντικατάσταση του Udo , είχε ανέβει  το επίπεδο δυσκολίας για τους Γερμανούς. Τελικά το “Blood Of The Nations” επανέφερε το όνομα Accept στη «μεταλλική» μας καθημερινότητα με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης .

Δύο χρόνια μετά και έχω την εντύπωση, ότι ο ενθουσιασμός, που είχε σκορπιστεί δεν καταλάγιασε και πολύ  (ακόμα το album ακούγεται φρέσκο) ,επομένως το “Stalingrand” ξεκινάει  με βαρίδια στα πόδια τον αγώνα.
Πραγματικά η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει το “Stalingrand” είναι ότι είναι διαφορετικό από τον προκάτοχό του.
Δηλαδή, δεν υπάρχουν τραγούδια-κράχτες ,όπως τα “Teutonic Terror” ή ”Rolling Thunder” , η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι κάπως πιο σκοτεινή από την ενθουσιώδη και λίγο antem-ική που είχαμε στο προηγούμενο cd , ενώ φαίνεται και μια προσπάθεια να ισχυροποιήσουν οι Hoffmann και Baltes το υπάρχον line up της μπάντας με πιο “safe” συνθέσεις  π.χ.το “Shadow Soldiers” έχει μια μακρινή (πολύ μακρινή ομολογουμένως) μουσική σύνδεση με το “Princess of the dawn”.

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση του δίσκου. Απ’ την άλλη ,το όνομα Accept αποτελεί εγγύηση στο heavy metal.  Kαι αλήθεια ακούγοντας τραγούδια σαν τα “Hellfire’ ,”Against The World” , “Twist Of Fate” , “Stalingrand” και “The Galley”  ξέρεις ότι ακούς τη σωστή μπάντα που παίζει τη σωστή μουσική. Προφανώς και υπάρχει το heavy metal, που περιμένουμε  από τους Γερμανούς (+ έναν Αμερικανό πλέον) , τα riff «ξυράφια» ,τα  leads που αναπαράγουν τη μελώδια του κομματιού , τους γρήγορους ρυθμούς  ,όπου με τονTornillo πλέον ενσωματωμένο στη μπάντα, οι Accept είναι «συμπαγείς» μετά από πολύ καιρό.

Το “Stalingrand” δεν είναι “Blood Of The Nations” , γεγονός  που δεν του στερεί βαθμούς, αλλά το κάνει ξεχωριστό. Στο ενδεχόμενο live θα είμαστε εκεί, ελπίζουμε σε να τριτώσει το καλό ,ως τότε καλές ακροάσεις.
“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”
Λαμπρόπουλος Γιώργος