Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 19:18:10

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Joe Satriani - Black Swans & Wormhole Wizards (review)

Image
Line up:
Joe Satriani: guitars
Allen Whitman: bass
Jeff Campitelli: drums
Mike Keneally: keyboards

Track list:
01.    Premonition
02.    Dream Song
03.    Pyrrhic Victoria
04.    Light Years Away
05.    Solitude
06.    Littleworth Lane
07.    The Golden Room
08.    Two Sides To Every Story
09.    Wormhole Wizards
10.    Wind In The Trees
11.    God Is Crying

Ο Joe Satriani ήταν ανέκαθεν παραγωγικός μουσικός το αποδεικνύει το και το 2010, με δυο κυκλοφορίες : το studio, Black Swans & Wormhole Wizards και το live, Live In Paris (I Just Wanna Rock) .Καθόλου άσχημα για ένα μουσικό που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση από όλο το μουσικό κόσμο και με συνεχή δισκογραφική παρουσία από το 1986,άλλωστε οι 15 υποψηφιότητες  Grammy που έχει προταθεί είναι ένα ρεκόρ.  

Η μουσική επιτυχία του Satriani έγκειται στο ότι ενώ παρουσιάζει album κυρίως instrumental (υπάρχουν και ελάχιστα τραγούδια με φωνητικά) ,δεν είναι καθόλου ανιαρά για όσους γνωρίζουν κιθάρα ,αλλά κυρίως για όσους δεν γνωρίζουν. Είναι τέτοιος ο τρόπος και η τεχνική του ,που οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι αυτά που ακούει είναι μεν άκρως τεχνικά ,αλλά δεν υστερούν σε αμεσότητα.

Το Black Swans & Wormhole Wizards ,τον βρίσκει σε άριστη φόρμα συνθετικά και εκτελεστικά ,αφού οι υποχρεώσεις του το περασμένο χρόνο με το super group (Chickenfoot) ,δεν τον έχουν εξαντλήσει. Οι 11 συνθέσεις του δίσκου ενώ απέχουν ως μουσικά είδη (από blues ,jazz ,hard rock έως heavy metal) είναι τόσο άμεσες και μελωδικές που κάνουν ένα όμορφο, ενιαίο τελικό αποτέλεσμα.
Πέρα από την κιθάρα που πραγματικά δεν ξέρω τι να γράψω που να μην έχει ήδη ειπωθεί εδώ και 25 χρόνια ,το cd έχει δύο βασικά στοιχεία: a) ότι αποπνέει ένα live feeling ,δλδ ότι τα όργανα έχουν ηχογραφηθεί ζωντανά μεταξύ τους σε μία πιο παρεϊστικη διάθεση (ίσως η εμπειρία να ανήκει σε μπάντα τον συντροφεύει ακόμα) και b) η παρουσία του Mike Keneally , keyboard player με μεγάλη ιστορία (Frank Zappa, Dweezil Zappa, Steve Vai ,Screamin’ Jay Hawkins μεταξύ άλλων) , και αυτό φαίνεται σε όλο το album  με τα τραγούδια να έχουν έντονη παρουσία hammond και πλήκτρων όχι ως συνοδευτικά της κιθάρας του Joe ,αλλά ως συμπληρωματικά στα τραγούδια. Το πιο χαρακτηριστικό αυτής της συνεργασίας είναι το Wormhole Wizards (από τα καλύτερα tracks) ,όπου μετά το solo του Satch ,υπάρχει και solo του Keneally.

O Satriani έγραψε και κυκλοφόρησε έναν ακόμα πολύ καλό δίσκο, πιο συναισθηματικό (Littleworth Lane), πιο άμεσο (Solitude, Light Years Away), σίγουρα blues-funk (Two Sides To Every Story), με τη γνωστή wah-wah φρασεολογία (God Is Crying, Dream Song) σε έντεκα όμορφα τραγούδια.



“I know but one freedom and that is the freedom of the mind”

Λαμπρόπουλος Γιώργος