Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 23:37:15

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

KISS - THE RITZ ON FIRE (2014)

 
 
Αυτή η παράσταση, είναι μια σφιχτή και καυτή ηχογράφηση από την περιοδεία για το album “Crazy Nights”. Όταν πρώτο κυκλοφόρησε αυτό το live στην bootleg μορφή του, υπήρχαν τα “Reason To Live” και “Bang, Bang You”. Ενώ, τώρα σε αυτή την ημί-επίσημη κυκλοφορία του σε βινύλιο αυτά τα δύο τραγουδια λείπουν. Τίποτα δεν είναι τέλειο, άλλωστε.
Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή, όμως αυτή η κυκλοφορία, έχει βγει και σε επίσημη μορφή. Αυτή τη συναυλία μπορείτε να τη βρείτε και ως bonus CD, 11 τραγουδιών που συνοδεύει το “Kissology Vol.2”. οπότε να θεωρήσουμε αυτό το live ως επίσημη κυκλοφορία;
Ανεξάρτητα από αυτό λοιπόν, αυτή η συναυλία είχε καλή φήμη στους fans από την εποχή του tape trading και είναι εύκολο να δούμε το γιατί. Ο Carr και ο Kulick έδωσαν στο group μια σκληρή και επαγγελματική λάμψη. Εν τω μεταξύ, πίσω από την αυλαία στεκόταν ο Gary Corbett (RIP), πυκνώνοντας τον ήχο με επιπλέον πλήκτρα και φωνητικά. Ναι, ο Gary ήταν στα παρασκήνια γλυκαίνοντας τον ήχο του group και προσθέτοντας ζεστά δεύτερα φωνητικά.
Ο Stanley τότε ήταν στην φωνητική του ακμή, χτυπώντας τις νότες που μόνο αυτός θα μπορούσε να τραγουδήσει. Εν τω μεταξύ, ο Simmons νομίζω πως ήταν παρών στο σώμα, αν όχι και στο πνεύμα.
Σημειωτέον, το τραγούδι “Shout it Out Loud” ερμηνεύτηκε στο “Ritz”, καθιστώντας το έτσι ως μια σπάνια εμφάνιση του στην δεκαετία του ’80. Επίσης, το “Calling Dr. Love” ήταν και αυτό ένα σπάνιο τραγούδι για εκείνη την εποχή.
Επιλέξτε σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις, αλλά μην φοβηθείτε να πάρετε αυτήν εκδοχή των KISS στο “Ritz”. Όταν ήταν να κυκλοφορήσει αυτό το LP από την “Back On Black”, όλες οι προ-παραγγελίες ακυρώθηκαν απότομα. Όλοι σκεφτήκαμε ότι οι δικηγόροι των KISS σταμάτησαν την κυκλοφορία του. Αν σας αρέσει αυτή η περίοδος που είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, θα λατρέψετε το “The Ritz On Fire”, που έλαβε χώρα στις 12 Αυγούστου του 1988, στη ΝΥ.
Είναι τόσο συναρπαστικό να έχουμε μια ζωντανή ηχογράφηση με τους Eric Carr και Bruce Kulick. Είναι επίσης, ωραίο να ξανά ακούσετε μερικά υποτιμημένα κλασικά 80’s τραγούδια όπως τα… “Fits Like A Glove”, “War Machine” και “Tears Are Falling”, που είναι εν τω μεταξύ είναι δύσκολο να βρεθούν σε live ηχογράφηση.
Η διαφορά είναι ότι έχουμε έστω και σε μια ημί-επίσημη live κυκλοφορία τον αείμνηστο Eric Carr, αφού κανένα επίσημο live δεν έβγαλαν οι KISS μαζί του, παρά μόνον κάποια VHS Home Video. Έτσι, μπορούμε να θαυμάσουμε το μοναδικό του ταλέντο στο drumming. Ο Eric είχε το δικό του στυλ και αφού ακούσαμε τον Singer να προσπαθεί να γεμίσει τα παπούτσια του τόσο καιρό τώρα, μπορούμε να θυμηθούμε πώς έπαιζε τα τραγούδια ο Carr. Είχε τις δικές του χαρακτηριστικές drum φράσεις και φυσικά αυτή την αδιαμφισβήτητη τραχιά φωνή στο “Black Diamond”. Και φυσικά κανείς δεν μπέρδευε τον Carr με τον Peter Criss, στα τύμπανα ή στο μικρόφωνο.
Αλλά και ο Bruce Kulick εκπλήσσει με την επιδεξιότητα και τη κιθαριστική διαφορετικότητα του, τα solo του είναι τα κυριότερα σημεία κάθε τραγουδιού. Δεν μιμείται τους προκατόχους του, ούτε παίζει αδιάφορα και ακατάλληλα τα τραγούδια.
Άξιος αναφοράς είναι και ο Stanley, που χρησιμοποιεί σωστά τα φωνητικά του επίπεδα, είναι μια χαρά να ακούς τον Paul στο φωνητικό του απόγειο, να τραγουδά ζωντανά.
 
 
THE RITZ ON FIRE: “Deuce”, “Love Gun”, “Fits Like A Glove”, “Heaven’s On Fire”, “Cold Gin”, “Black Diamond”, “No, No, No”, “Firehouse”, “Crazy, Crazy Nights”, “Calling Dr. Love”, “War Machine”, “Tears Are Falling”, “I Love It Loud”, “Strutter”, “Shout It Out Loud”, “Lick It Up”, “Rock And Roll All Nite”, “Detroit Rock City”.
KISS: Paul Stanley – Vocals/ Guitar, Gene Simmons – Vocals/ Bass, Bruce Kulick – Guitar and Eric Carr – Drums/ Vocals.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.