Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 16:25:28

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνέντευξη των Aherusia

Οι Aherusia είναι μια ελληνική metal μπάντα με πολυετή παρουσία στο χώρο, που έχει καταφέρει να παντρέψει υπέροχα της ελληνικές παροδοσιακές μελωδίες και την ελληνική μυθολογία και ιστορία, με το metal. Πρσωπικά για μένα είναι μεγάλη τιμή να κάνω μια συνέντευξη με τον ιδρυτή και κινητήριο δύναμη του συγκροτήματος Γιώργο "Voreas Faethon" Μέλα. Η μουσική τους με βοήθησε σε πολύ δύσκολες στιγμές τις ζωής μου και τότε και τώρα, εμψυχώνοντας με και δίνοντας μου τη δύναμη να προχωρήσω. Ας απολαύσουμε αυτή την εξαιρετική συνέντευξη.

 

Γεια σου Γιώργο! Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη και που μας τιμάς με τη παρουσία σου στο περιοδικό μας. Πες μας λίγο σε τι στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Aherusia;

Είμαστε κυριολεκτικά λίγες ημέρες πριν μπούμε στο studio για να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για τον 5ο μας δίσκο που θα ακολουθήσει το “NOSTOS~An Answer (?)”.
Ηχογραφήσαμε ζωντανά τους δύο τελευταίους δίσκους και φυσικά θα κάνουμε το ίδιο και για αυτόν εδώ.

                                                              387266 10151409373372285 1211012512 n

 

Από το όνομα σας μέχρι τη μουσική σας , είναι φανερές οι επιρροές από ελληνική παραδοσιακή μουσική και ελληνική μυθολογία. Έχετε καταφέρει να τα αναμιγνύετε πολύ καλά όλα αυτά με τη metal μουσική. Πες μας λίγα λόγια για αυτήν την υπέροχη μίξη.


Νομίζω ότι τόσο η ελληνική μουσική, όσο και η ελληνική μυθολογία είναι πολύ metal από μόνες τους, Η ελληνική μυθολογία έχει ξεχωριστή θέση στο metal όπως και να έχει.
Όσον αφορά στην ελληνική μουσική, έχω την αίσθηση ότι οι μελωδίες και οι ρυθμοί της από την μια έχουν κάτι το κοσμοπολίτικο και το οικουμενικό και από την άλλη βασίζονται σε μια (ας μου επιτραπεί ο όρος) «επαναστατική αγριάδα».
Επομένως δεν είναι και πολύ δύσκολο να παντρέψει κανείς αυτά τα δύο πράγματα. Ήθελα ευθύς εξαρχής να εκφραστώ μουσικά με στοιχεία που προέρχονται από την δική μου πολιτισμική δεξαμενή και έτσι με τους AHERUSIA υπηρετήσαμε αυτήν την προσέγγιση στη μουσική, τώρα όλο και περισσότερες ελληνικές μπάντες προσφέρουν τέχνη δίχως να προσπαθούν να αντιγράψουν την Εσπερία και έτσι έχει δημιουργηθεί μια φανταστική Ελληνική σκηνή με μοναδικό και ιδιαίτερο ήχο. Είμαι πολύ χαρούμενος.

Οι στίχοι σας έχουν αλληγορικό χαρακτήρα. Πες μας λίγα λόγια για αυτούς.


Ο κάθε δίσκος μας είναι concept. Στον πρώτο “And The Tides Shall Reveal The Traces” μιλήσαμε για μια ψυχή που ταξιδεύει από ζωή σε θάνατο, μέσα από τα μυστήρια του Έρωτα, προκειμένου να βρει τον τρόπο να λυτρώσει τα αδέρφια της που βρίσκονται αλυσοδεμένα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο. Αυτός ο δίσκος βασίστηκε στη Πολιτεία και στο Συμπόσιο του Πλάτωνα σαν επιρροές.
Στο “As I Cross The Seas Of My Soul” καταπιαστήκαμε με την έννοια της Ελευθερίας αυτής καθ’ αυτής ως αγαθό και υποχρέωση, μέσα από το ταξίδι μας στο να μάθουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε ως άνθρωποι. Εδώ είχαμε σαν αναφορές την επική και την ρομαντική ποίηση καθώς και έργα που γεννήθηκαν στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.
Στο “PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible” καταπιαστήκαμε με τον μύθο του Προμηθέα προσπαθώντας να φωτίσουμε μια άλλη αλήθεια αυτού του μύθου. Στην ουσία ο δίσκος αποτελεί μια πραγματεία για το πώς ο Άνθρωπος θα νικήσει τον Φόβο, που αποτελεί και το βασικό θεμέλιο, κάθε είδους σκλαβιάς.
Στο “NOSTOS~An Answer (?)” οι στίχοι δεν είναι δικοί μου μιας και όλος ο δίσκος αποτελείται από διασκευές σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια παραλογικού περιεχομένου. Η επιλογή όμως και η σειρά που τα τοποθετούμε στον δίσκο έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αφηγούνται μια ιστορία ξενιτειάς και επιστροφής.

Ποιοι καλλιτέχνες αποτέλεσαν επιρροή στη μουσική σας ;


Θα έλεγα ότι η βασική μας επιρροή είναι η δημοτική και η βυζαντινή μουσική καθώς και folk μουσική από όλον τον κόσμο. Σίγουρα οι Skyclad αποτέλεσαν ένα πρότυπο για εμάς ,αλλά δεν νομίζω ότι επηρέασαν μουσικά τους AHERUSIA.

 

                                                                  84869252 10157011252447285 1795009013595766784 n

Τα εξώφυλλα των δίσκων σας είναι πολύ όμορφα. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;


To εξώφυλλο και το artwork του “And The Tides Shall Reveal The Traces” ανήκει στον Seth Siro Anton. Στο “As I Cross The Seas Of My Soul” δουλέψαμε από κοινού εγώ ως concept manager, ο Μάνθος ο Στεργίου και ο Ραφαήλ Αρετάκης.
Στα “PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible” και “NOSTOS~An Answer (?)”, τα εξώφυλλα έχουν γίνει από τον μεγαλύτερο σύγχρονο Έλληνα χαράκτη τον Φώτη Βάρθη. Ελπίζουμε ότι θα φιλοτεχνήσει και το εξώφυλλο του νέου μας δίσκου.

Έχετε κάνει και μια σειρά παραστάσεων “Προμηθέας”. Πώς προέκυψε αυτό και πώς πάει τώρα;


«Τώρα» βασικά δεν πάει καθόλου χαχαχαχαχαχαχα! Τα θέατρα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού.
Για τρεις σεζόν όμως ανεβάζαμε την πρωτότυπη παράσταση «Προμηθέας» σε κείμενο και σκηνοθεσία δική μου που βασιζόταν στο “PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible” με τους AHERUSIA να συνοδεύουν μουσικά τους ηθοποιούς ζωντανά.
Ήταν κάτι που πάντοτε θέλαμε να κάνουμε και ευτυχώς ο κόσμος το αγκάλιασε θερμά, χαρίζοντας στο εγχείρημα πρωτόγνωρη επιτυχία. Και ο νέος μας δίσκος φιλοδοξούμε να γίνει παράσταση.

Από δίσκο σε δίσκο βλέπουμε μια εξέλιξη στον ήχο σας. Τα black metal φωνητικά έχουν υποχωρήσει και τα καθαρά έχουν πάρει θέση τους. Επίσης έχει καθιερωθεί ο ελληνικός στίχος. Πως προέκυψε αυτή η εξέλιξη;


Δεν έγινε συνειδητά, επίσης να σημειώσω ότι black metal φωνητικά θα έχουμε και στον καινούργιο δίσκο. Νομίζω ότι διαμορφώνουμε περισσότερο δίσκο με δίσκο το απόλυτα δικό μας στίγμα.
Οι στίχοι στο “PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible” ήταν στην ελληνιστική κοινή γιατί αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα που ένωσε τους λαούς του αρχαίου κόσμου διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.
Σε ελληνιστική κοινή θα είναι και ο επερχόμενος δίσκος μιας και μιλά για τον Βάκχο.

Σχέδια για το μέλλον;


Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε τον νέο μας δίσκο από την vinylstore.gr σε βινύλιο και διπλό cd Οκτώβρη με Νοέμβρη του 2021.
Παράλληλα θα ετοιμάσουμε με τους ηθοποιούς της κολεκτίβας των AHERUSIA και την παράσταση. Αν επιτρέπονται συναυλίες και παραστάσεις θα πέσουμε με τα μούτρα, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες, αν η πανδημία συνεχίσει θα ετοιμάσουμε κι άλλον δίσκο.

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις και ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr .


Πιστεύω πως πρέπει να μην λυγάμε, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και υπομονετικοί με τον διπλανό μας. Η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά γι’ αυτό ας έχουμε το θάρρος να μπορούμε να απλώσουμε το χέρι σε κάποιον πλανημένο ή σε κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να ακονίσει την κριτική και ελεύθερη σκέψη. Αλληλεγγύη, Ελευθερία και Θάρρος λοιπόν!!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Southernrock.gr και στους αναγνώστες του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γιώργο για αυτήν την υπέροχη συνέντευξη και να του ευχηθούμε τα καλύτερα σε εκείνον και τους Aherusia! Keep on southernrocking guys!!!

 

Links :

Facebook , Bandcamp , Youtube , Myspace

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook