Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 08:08:06

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνέντευξη των Human Genom

Οι Human Genom είναι μια ελληνική metal μπάντα, με σχεδόν 20 χρόνια ιστορίας στο χώρο. Μετά από αρκετές δυσκολίες, επέστρεψαν και είναι έτοιμοι να μας χαρίσουν απλόχερα το δικό τους ατσάλι! Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει ο κιθαρίστας της μπάντας Στάθης Δεσπτόπουλος, σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Γεια σου Στάθη! Θα ήθελα να μας δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό των Human Genom.

Γεια σου Λεωνίδα! Οι Human Genom δημιουργούνται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ως συνέχεια των σχημάτων Overdose Suicide και Rogmes.ing, θέλοντας να κινηθούν σε πιο Heavy Power μονοπάτια. Το 2001 κυκλοφορεί το “Evolution Outbreak” LP σε ανεξάρτητη παραγωγή και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το Demo “One Step to Horizon”. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κομμάτι “Steeler”, το οποίο συμπεριλήφθη στο compilation του “Hellenic Forces”. Η μπάντα προωθεί το υλικό της με live εμφανίσεις ανοίγοντας με σχήματα όπως οι Mystic Prophecy, Innerwish, Deus ex Machina, Nightrage κα.Οι Human Genom σήμερα αποτελούνται από τους: Αλέξανδρο Σιδεράκο (Φωνή), Στάθη Δεσποτόπουλο (Κιθάρα), Χρήστο Παναγιωτόπουλο (Κιθάρα), Φάνη Τζάερλη (Μπάσο), Βασίλη Σάρου (Πλήκτρα) και Χάρη Θεοχαράκη (Τύμπανα).

 

Είστε μια μπάντα που μετρά 20 χρόνια συνολικά στη σκηνή αλλά έχετε κυκλοφορήσει μόλις ένα LP, ένα promo και έχετε μια συμμετοχή στο compilation του θρυλικού fanzine Hellenic Forces (στο οποίο είχα τη τιμή να γράψω και εγώ σε ένα τεύχος του), του μεγάλου Κώστα Κουσιούρη. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι τώρα;

Περίπου το 2005 η μπάντα αρχίζει να διανύει μία περίοδο αδράνειας, καθώς κάποια μέλη για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Έγιναν κάποιες προσπάθειες να βρεθούν αντικαταστάτες, αλλά αυτές δεν καρποφόρησαν καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη χημεία. Αυτό ως το 2019, όπου ξεκίνησαν και πάλι οι live εμφανίσεις με τη σύνθεση του σχήματος που ανέφερα προηγουμένως.

                                                                            259729

Κυκλοφορήσατε πέρσι ένα πολύ καλό video clip για την επανεκτέλεση του “Last Mistake”. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Πρόκειται για ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι του 2005. Χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια τύμπανα,πλήκτρα και η δική μου κιθάρα ενώ επανηχογραφήθηκαν όλα τα φωνητικά, ρυθμική κιθάρα και μπάσο. Αυτό έγινε για να διατηρήσουμε τον τότε ήχο δίνοντας το στίγμα του νέου σχήματος.
Το κομμάτι κυκλοφόρησε ψηφιακά στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και το lyric video επιμελήθηκε ο Κ. Μπαλάνος.

Ποιες είναι γενικότερα οι επιρροές σας μουσικά και στιχουργικά; Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Ως μουσικές επιρροές θα έλεγα κλασικά μπάντες όπως οι Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath αλλά και Savatage, Crimson Glory, Accept.Στιχουργικά, κινούμαστε στο φάσμα του φανταστικού και της δυστοπίας με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα. Όσον αφορά το όνομα, προέρχεται από την ομώνυμη επιστημονική ομάδα (“Human Genome Project”), η οποία εκείνη την εποχή είχε καταφέρει να αποκωδικοποιήσει πλήρως την αλυσίδα του ανθρώπινου γονιδιώματος. Καθώς διάβαζα ένα περιοδικό, βρήκα τυχαία το σχετικό άρθρο. Το project με γοήτευσε τόσο που σκέφτηκα να υιοθετήσω τον τίτλο του ως όνομα της μπάντας.

Ο ήχος σας μου φέρνει στο νου τις κλασσικές ελληνικές metal μπάντες όπως Spitfire, Rust, Vavel κ.α. είναι αυτό που ονομάζω κλασσικός ελληνικός metal ήχος. Προσωπικά είναι κάτι που πιστεύω ότι λείπει από πολλές ελληνικές metal μπάντες σήμερα, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με άλλες του εξωτερικού και στερούνται αυθεντικότητας στον τομέα αυτόν, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς είναι εξαιρετικές. Ποια είναι η άποψη σου για αυτό;

Πιστεύω ότι κάθε μπάντα έχει τον δικό της χαρακτηριστικό ήχο. Οι κοινές επιρροές, οι γεωγραφικοί περιορισμοί, η μουσική τεχνολογία και η χρονική περίοδος στην οποία δραστηριοποιούνται, μπορούν να ομαδοποιήσουν ηχητικά κάποιες μπάντες δημιουργώντας αντίστοιχες μουσικές σκηνές, όπως αυτή της ελληνικής της περιόδου στην οποία αναφέρεσαι. Οι νέες μπάντες έχουν σίγουρα αφήσει το δικό τους στίγμα, το οποίο θα γίνει αναγνωρίσιμο εν καιρώ.

Πώς θα σύγκρινες την κατάσταση στην ελληνική metal σκηνή την εποχή που ξεκινήσατε με τώρα?

Πλέον δεν υπάρχουν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε (ιδίως εμείς στην επαρχία), από τα κατάλληλα όργανα μέχρι την ανεύρεση μελών, χώρων προβών και ηχογράφησης και συναυλιακών χώρων. Ακόμα κι αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, δεν υπήρχε το κοινό που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μπάντα να σταθεί επαγγελματικά στον χώρο.

                                                       97517441 3153603431360215 7411674154736287744 n

 

Πιστεύεις πως η τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα εξυπηρετούν τους μουσικούς και την τέχνη γενικότερα;

Σίγουρα οι νέοι μουσικοί είναι πιο ολοκληρωμένοι. Αφενός, δεν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προανέφερα, αφετέρου έχουν πρόσβαση στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα μέσω του διαδικτύου και έχουν πιο εμπεριστατωμένες γνώσεις πάνω στις μουσικές τεχνολογίες, τόσο οι ίδιοι όσο και τα σύγχρονα studios. Και αυτό απλά φαίνεται...

Μιας και ασχολούμαι και εγώ ολίγον με τη κιθάρα, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στις κιθάρες σας;

Ας αρχίσουμε με τις κιθάρες...Jackson DK2 Dinky MIJ, Jackson RR RD10X MIJ ,Jackson RRXT24 7-String, Jackson Kelly K3 MIJ, Gibson Explorer ‘09 , Dean Z88. Εφέ: Zoom G5n, Digitech GNX3, Schaller Wah Yoy. Ενισχυτές: Marshall 100 Mosfet 52139.

Μελλοντικά σχέδια;

Βασικά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω της πανδημίας. Ελπίζουμε μέχρι το Πάσχα να έχουμε κυκλοφορήσει το δεύτερο από τα πέντε κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν σε σύνολο, καθώς και το αντίστοιχο lyric video. Αυτά θα αποτελέσουν το υλικό μιας επερχόμενης κυκλοφορίας EP διαδικτυακά, ψηφιακά αλλά ελπίζουμε και σε αναλογική μορφή.

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Βρείτε μας:

•Facebook https://www.facebook.com/human.genom

https://www.facebook.com/Human-Genom-259094150811172

•YouTube https://www.youtube.com/user/DESPOTdm

https://www.youtube.com/channel/UCcbyEp2o7hO-zuDAk9dMvEA

“Last Mistake” - Lyric Video https://www.youtube.com/watch?v=Jd2wNxki5Vw&t=16s11

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα προσωπικά Λεωνίδα για το βήμα που μας δίνεις να παρουσιάσουμε την μπάντα και τη δουλειά μας, αλλά και στους αναγνώστες του Southernrock.gr. Keep the flame alive!!! See you on stage!!!

Ευχαριστούμε τον Στάθη Δεσποτόπουλο για αυτή την υπέροχη συνέντευξη και ευχόμαστε τα καλύτερα σε αυτόν και τους Human Genom! Keep on Southernrocking guys!!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook