Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 02:40:16

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Krysiuk's Batushka - Hospodi

Δύο από τους πιο πολυαναμενόμενους δίσκους φέτος ήταν αυτοί των Batushka.
Τα σκηνικά που είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες στο συγκρότημα σε συνδυασμό με τα videos κομματιών από τους δίσκους τους ,που ακολούθησαν μετά, προκάλεσαν ταραχή στους οπαδούς του συγκροτήματος και από την άλλη μεγαλύτερη ανυπομονησία για την ακρόαση της δουλειάς και των δύο πλευρών. Ουσιαστικά ο τραγουδιστής Bart έκλεψε με ανήθικο τρόπο το όνομα Batushka, από τον κιθαρίστα, ιδρυτή και βασικό συνθέτη Krzysztof. Οι περισσότεροι πήραν το μέρος του Krystof, δικαίως, αποθεώνοντας το “Panihida”, επίσης δικαίως, το οποίο αποτελεί και τη φυσική συνέχεια, σε όλους τους τομείς, του “Litourgiya”. Λοιπόν εδώ θα κάνω μία παρουσίαση του “Hospodi” (σημαίνει «Θεός») που αποτελεί τη νέα κυκλοφορία των Batushka του Bart (για την παρουσίαση του “Panihida” μπείτε εδώ) .
Η παρουσίαση αφορά καθαρά το μουσικό μέρος της κυκλοφορίας και έχει με γνώμονα τη μουσική και μόνο. Τον δίσκο τον άκουσα σαν αυτόνομη κυκλοφορία χωρίς να έχω στο νου μου ότι είναι η νέα κυκλοφορία των Batushka, αλλά ενός άλλου συγκροτήματος, ώστε να είναι όσο πιο αντικειμενική γίνεται. Λοιπόν για αρχή να τονίσω όσο αφορά τον δίσκο, πέραν λίγων κοινών σημείων, ο δίσκος δεν έχει καμία σχέση με το “Litourgiya” αλλά και τους Batushka που ξέρουμε. Είναι στην ουσία η Batushka από την οπτική γωνία του Bart. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τον καθιστά κακό δίσκο, απλά όσοι περιμένατε να ακούσετε κάτι αντίστοιχο με το “Litourgiya” , θα απογοητευθείτε και καλό να ακούσετε το “Panihida”. Όσοι τον ακούσετε σαν ένα black metal δίσκο, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας αρέσει. Τα κοινά σημεία που ανέφερα πριν είναι τα εξής: το όνομα, το εξώφυλλο που κινείται στο ίδιο κλίμα, η φωνή του Bart, οι χριστιανική ψαλμοί, η θεματολογία που έχει να κάνει με την χριστιανική θρησκεία και το ότι κινούνται στο χώρο του black metal (unblack metal για την ακρίβεια).
Το ενδιαφέρον είναι ότι το “Hospodi” όπως και το “Panihida” έχουν την ίδια θεματολογία και τα δύο αναφέρονται στο θάνατο μέσα από τη ματιά του χριστιανισμού. Λοιπόν ο δίσκος ξεκινάει με το χτύπο καμπάνας εκκλησίας και ακολουθεί ένας σλάβικος ορθόδοξος χριστιανικός ψαλμός. Στη συνέχεια ακολουθεί το πρώτο τραγούδι του δίσκου το οποίο για μένα αποτελεί από τα highlights, από το την εισαγωγή του μέχρι το riff και το refrain του, όπως και τις ψαλμωδίες του είναι κλασσικός black metal ύμνος που δεν σου φεύγει από το νου εύκολα. Ωραίο ξεκίνημα. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ότι στο δίσκο έχει γίνει απίστευτη δουλειά στην παραγωγή του. Ο ήχος του είναι πεντακάθαρος και όλα ακούγονται απίστευτα καθαρά στα αυτιά σου. Τα κομμάτια που ακολουθούν στην συνέχεια κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Όλα έχουν τις ψαλμωδίες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Batushka, επιρροές από άλλα είδη metal όπως riffs αλλά και μελωδίες από κλασσικό metal , μέχρι και post metal όπως το τελευταίο κομμάτι του δίσκου που είναι instrumental και αποτελεί το outro. Η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι σκοτεινή και επιβλητική.
Γενικότερα όλα τα κομμάτια του δίσκου έχουν έναν μεγάλο μουσικό εύρος και υπάρχουν αρκετές εναλλαγές από το ένα στο άλλο, σε φάση που θα μπορούσαν να αποτελούσαν τραγούδια από ξεχωριστούς δίσκους και όχι από έναν συγκεκριμένο concept δίσκο. Άλλη μία διαφορά με το “Litourgiya” είναι το γεγονός ότι το κάθε κομμάτι έχει το δικό του ξεχωριστό τίτλο. Επίσης είναι αρκετά πιασάρικα όσο αφορά στο στυλ τους και κινούνται σε πολύ πιο εμπορικά μονοπάτια σε σύγκριση με το “Litourgiya”. Γενικότερα το όλο στήσιμο του δίσκου είναι πιο εμπορικό, κάτι που δείχνει τα πλάνα που έχει ο Bart και η Metal Blade για το συγκρότημα. Αυτό επίσης φάνηκε και από τα πολύ καλοστημένα videoclips που έχουν γυρίσει μέχρι τώρα για τον δίσκο.
Επίσης αυτό που παρατηρεί κάποιος αμέσως είναι ότι τα φωνητικά του Bart, τα οποία είναι πολύ καλά, ξεχωρίζουν αμέσως στην μίξη του δίσκου, δείχνοντας την προσπάθεια του να φανεί αυτός σαν τον ηγέτη της μπάντας. Προσωπικά τον απόλαυσα τον δίσκο και τον θεωρώ αρκετά καλό. Από τα φωνητικά μέχρι τις κιθάρες και όλα τα όργανα, τις ψαλμωδίες και τα εφέ από εκκλησιαστικές τελετές, τις συνθέσεις μέχρι τους στίχους, όλα είναι αρκετά δουλεμένα και με την καταπληκτική παραγωγή ήχου που έχει ακούγονται πολύ ωραία. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για μία καλή, εμπορική και αρκετά ενδιαφέρουσα black metal κυκλοφορία, η οποία θα προτεινόταν να μπει στην δισκοθήκη των οπαδών του είδους.
Αν έβγαινε με άλλο όνομα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Αλλά με τις ισχύουσες συνθήκες θα σας πρότεινα να μην προβείτε στην αγορά του, όπως και σε καμία κίνηση υποστήριξης των ανήθικων κινήσεων του Bart. Ακούστε τον δίσκο δωρεάν (είναι αρκετά εύκολο να τον βρεις), αλλά υποστηρίξτε με οποιοδήποτε τρόπο, εάν το επιθυμείτε, των Krzysztof και τους δικούς του αυθεντικούς Batushka, ώστε να κερδίσει πίσω αυτά που του πήραν με τέτοιο πρόστυχο τρόπο.
 
 
Line up :
Bartłomiej "Bart" Krysiuk - φωνητικά
Paweł "Paul" Jaroszewicz - ντράμς
 
Tracklist :
01. Wozglas
02. Dziewiatyj czas
03. Wieczernia
04. Powieczerje
05. Polunosznica
06. Utrenia
07. Pierwyj czas
08. Tretij czas
09. Szestoj czas
10. Liturgiya
Official Site

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook