Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 09:22:48

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

GUS G. - "FEARLESS" (2018)

 
Σ’ έναν σκληρό κόσμο όπου μόνο οι καλύτεροι ανεβαίνουν στην κορυφή, ο Gus G. είναι πλέον ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και διάσημους Rock/ Metal κιθαρίστες της εποχής μας. Από οποιονδήποτε άλλον κιθαρίστα μέσα στη σφαίρα των βαρέων Metal κιθαρωδών, ο Gus είχε αμφιβολία μια από τις πιο ταραχώδεις σταδιοδρομίες σε σχέση με άλλους συναδέλφους του. Ο Gus G. είναι ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μουσικός και κιθαρίστας στο Ηeavy Μetal, ενώ η εταιρεία Jackson διαθέτει δικές του κιθάρες “Gus G”. Επίσης, είναι ένας από τους νεότερους μουσικούς στο Μetal που έχει φτάσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο την κιθαριστική τεχνική του.
Ο κιθαρίστας εντυπωσίασε το Metal κοινό μέσα από σχήματα όπως οι Nightrage, οι Dream Evil, οι Mystic Prophecy και οι Arch Enemy, αλλά όμως μέσα από το προσωπικό του σχήμα τους Firewind, ήταν εκεί που πραγματικά άνθισε.
Έπαιξε επίσης στις μεγαλύτερες σκηνές παγκοσμίως ως μέλος του σχήματος του Ozzy Osbourne και βελτίωσε το album “Scream” (2010) του Ozzy, με την εκπληκτική κιθαριστική του επιδεξιότητα. Επιπλέον, ο Gus ήταν μια γνωστή προσωπικότητα στον χώρο του μελωδικού Ρower Μetal ως ιδρυτής του Firewind για περίπου είκοσι χρόνια. Ενώ ο τρίτος μουσικός πυλώνας της εξαιρετικής του καριέρας είναι το έργο του ως solo καλλιτέχνης, έχοντας κυκλοφορήσει τρία γνωστά albums και τώρα πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η σειρά με το φετινό “Fearless”.
Το solo συγκρότημα του Gus είναι ένα δυναμικό τρίο που αποτελείτε από τον τραγουδιστή και μπασίστα Dennis Ward (Pink Cream 69, Unisonic) και drummer τον Will Hunt (Evanescence, Black Label Society). Το “Fearless” είναι ένα ισχυρό album από τον Έλληνα κιθαρίστα, φυσικά, όλα εδώ περιστρέφονται γύρω από τα πυκνά, σφιχτοδεμένα κιθαριστικά μέρη του. Όσον αφορά τις μουσικές συνήθειες τώρα, ο Gus πήρε πολλά από το περίφημο μουσικό στυλ του Ozzy, για να κάνει ένα δυνατό Hard Rock. Το “Fearless” είναι ένα σκληρό Hard Rock LP, με αγαπημένο τραγουδιστή, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι η κιθάρα, με τους πυροβολισμούς και το ταλέντο του Gus, ενώ το επίπεδο της τεχνολογίας και της παραγωγής είναι απλά ανυπέρβλητο.
Τα προηγούμενα solo albums του χαρακτηρίστηκαν από ποικίλους τραγουδιστές, αλλά σε αυτή την τελευταία φετινή προσπάθεια, αποφάσισε να πάει σε μια πιο παραδοσιακή διαδρομή και να συνεργαστεί αποκλειστικά μ’ έναν τραγουδιστή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κιθαρίστας είχε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τους περισσότερους μουσικούς της ηλικίας του, νομίζω ότι οι προσδοκίες για αυτή την απελευθέρωση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλές. Αρχικά είχα την εντύπωση ότι ένας μουσικός ως κιθαρίστας και όντας βιρτουόζος, όπως ο Gus θα έχει πιο πολλές instrumental συνθέσεις βασισμένες στην κιθάρα, όπως γινόταν κατά κόρων στα 80’s. Αντίθετα, μεγάλο ποσοστό των κομματιών έχουν φωνητικά, σχεδόν κάθε τραγούδι έχει μια ωραία καλή πιασάρικη φωνητική μελωδία.
Τα δύο πρώτα τραγούδια τα “Letting Go” και “Mr. Manson”, είναι χωρίς αμφιβολία από τα καλύτερα του δίσκου. Ένα σταθερό ποσοστό τραγουδιών αυτού του δίσκου, στέκεται επίσης αρκετά αναδρομικά, το οποίο θα μπορούσε να είναι νοσταλγικό μέσα από την νοσταλική δεκαετία του ’80. Ωστόσο επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον Dennis Ward για τις ώριμες φωνητικές πτυχές του αλλά και για τις δυνατές μελωδίες του. Άλλα αξιόλογα songs σε υψηλό επίπεδο είναι τα “Nothing To Say”, “Big City”, αν και τα φωνητικά τραγούδια έχουν τις καλές στιγμές τους, τα instrumental μουσικά κομμάτια είναι εκεί όπου πραγματικά ο Gus λάμπει. Οι νεοκλασικές επιρροές του παρουσιάζονται σε μια πιο σύγχρονη, σταδιακή τεράστια προοπτική, όπως η σύνθεση “Fearless” ή το “Thrill Of The Chase”, είναι ένα από τα πιο περιπετειώδη κομμάτια της μέχρι τώρα πορείας του, ελπίζω να συνεχίσει έτσι και στο μέλλον. Ενώ, το “To Money For Nothing” δεν είναι άλλο παρά μια διασκευή στο γνωστό τραγούδι των Dire Straits.
Αν και ανέκαθεν εκτιμούσα τη δύναμη στα φωνητικά τραγούδια, σ’ αυτό το LP το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά τραγούδια με φωνητικά, δεν ήταν μια απογοήτευση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψην ότι το ταλέντο της κιθάρας του Gus κρατήθηκε κάπως πιο πίσω για να φιλοξενηθούν τα φωνητικά songs.
Ο Gus είναι ένας εκ των δεξιοτεχνών της κιθάρας στη σύγχρονη εποχή, επίσης είναι απίστευτα ανταγωνιστικός ανάμεσα στο πλήθος χιλιάδων άλλων συναδέλφων του. Αν και ο Gus χρωστά τα μέγιστα στον καθηγητή του, τον Πάνο Τσακίρογλου κιθαρίστα των θρυλικών Northwind.
Αυτό το album του Gus G (ή αλλιώς Κώστα Καραμητρούδη), μπορεί να προσελκύσει σε πολλούς την εντύπωση, ότι ακούν κάτι από την χρυσή Hard Rock δεκαετία του ’80, το “Fearless” απλά εγγυάται πάρα πολύ, μια νοσταλγική ακρόαση.
 
 
FEARLESS: “Letting Go”, “Mr. Manson”, “Don't Tread On Me”, “Fearless”, “Nothing To Say”, “Money For Nothing”, “Chances”, “Thrill Of The Chase”, “Big City”, “Last Of My Kind”, “Little Ain't Enough”, “Aftermath”.
GUS G: Dennis Ward – Vocals/ Bass, Gus G – Guitar & Will Hunt – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.