Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 01:30:16

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

PRIMAL FEAR - "APOCALYPSE" (2018)

 
Αυτό είναι αισίως το δωδέκατο studio LP των Γερμανών, ένα δισκογραφικό έργο που συνεχίζει ουσιαστικά τον επαναπροσανατολισμένο ισχυρό Heavy Metal, με μερικές αλλά μικρές επιρροές από Power Metal. Η μόνη χώρα που παράγει κλασικό και ισχυρό 80’s old-school Heavy Metal είναι (ευτυχώς ή δυστυχώς), μόνον η Γερμανία τώρα πια, με επικά, συμφωνικά μουσικά θέματα. Δεν θα μιλήσω για την επιρροή που έχουν οι Primal Fear από τους Judas Priest όσοι τους ακούτε το ξέρετε ήδη, αλλά εδώ έχουμε και μερικές δανεισμένες ιδέες από τους Gamma Ray που είναι πολύ ευχάριστες. Σε μερικά τραγούδια είναι σαν να κατεβαίνει μέσα στο album με την κατεύθυνση του Kai Hansen, αλλά και τη χρήση χαρακτηριστικών χορωδιακών φωνητικών ενώ σε άλλα σημεία είναι παρόμοια με αυτά των Accept.
Ακριβώς όπως και το “Rulebreaker” του 2016, έτσι και το “Apocalypse” δεν έσπασε και πολλούς κανόνες, είναι λίγο πολύ ο συνήθης ήχος των Primal Fear, οι ρυθμοί είναι λίγο πιο επιθετικοί συνολικά και τα τραγούδια τους χαρακτηρίζονται από μερικές βομβαρδισμένες κιθάρες. Οι συνθέσεις παραμένουν ακόμη σαρωτικές και οι αρμονίες των κιθάρων και οι αδιάκριτες απίστευτες κραυγές του Ralf Scheepers καλά κρατούν. Τα πάντα ακούγονται πολύ σφιχτά και δεμένα, είναι προφανές ότι οι μουσικοί παίζουν με πολύ άνεση το Euro Heavy Metal.
Έχουμε λοιπόν, κλασσικό Heavy Metal,  με απίστευτα επικά τραγούδια όπως τα “Supernova”, “Eye Of The Storm”, “King Of Madness” ή το ισχυρό “The Ritual” και το “Cannonball”, αλλά σημαντικό ενδιαφέρον έχει το “Blood Sweet And Fear”. Αν κι όλες οι συνθέσεις είναι ωραίες, καλές και συμφωνικές, ενώ μερικές έχουν και μια τραγική ατμόσφαιρα.
Όσο για τα υπόλοιπα, εν κατακλείδι, η ομάδα δίνει έναν πολύ καλό εαυτό, κερδίζοντας στο τέλος τον ακροατή όχι μόνον λόγω των μελωδικών στιγμών, αλλά και της ταχύτητας και των κιθαριστικών solo. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι οι οπαδοί του group, θα βρουν αυτό το υλικό θαυμάσιο, ακόμα κι αν συγκριθεί με άλλα album του group, το συνολικό επίπεδο του “Apocalypse” είναι πολύ όμορφο.
Δεδομένου, όταν είσαι ένα μουσικό σύνολο ονόματι Primal Fear, του οποίου η μουσικη είναι υψηλής ταχύτητας Ρower Μetal, μέσα σε δύο δεκαετίες έχεις αποδείξει την αξία σου, έτσι κανείς δεν τείνει να ανησυχεί για το τι album θα κυκλοφορήσεις. Οι Primal Fear φαινομενικά φαίνεται να δοκιμάζουν νέα μουσικά πράγματα και μάλλον θα εντυπωσιάσει τους νέους ακροατές, αλλά οι καθιερωμένοι οπαδοί θα το κατατάξουν ως ένα από τα κορυφαία δισκογραφικά έργα του συγκροτήματος. Το “Apocalypse” αξίζει να το εξερευνήσετε, οι καλύτερες στιγμές είναι οι ακόλουθες… “King of Madness”, “Supernova”, “Hail Τo Τhe Fear”, “The Beast” και “Eye Οf Τhe Storm”.
 
 
APOCALYPSE: “Apocalypse”, “New Rise”, “The Ritual”, “King Of Madness”, “Blood, Sweat & Fear”, “Supernova”, “Hail To The Fear”, “Hounds Of Justice”, “The Beast”, “Eye Of The Storm”, “Cannonball”.
PRIMAL FEAR: Ralf Scheepers – Vocals, Tom Naumann – Guitar, Magnus Karlsson – Guitar, Alex Beyrodt – Guitar, Mat Sinner – Bass, Francesco Jovino – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.