Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 20:40:19

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ACE FREHLEY "SPACEMAN" 2018

 
Πάντα είμαι λίγο νευρικός ξέρετε, όταν είναι ν’ ακούσω ένα νέο album της οικογενείας των KISS και ειδικά του Ace Frehley. Υπήρχε πάντα μια ελκυστική αγάπη για τον Ace που μου έδινε την αίσθηση ότι θα μπορούσε να ήταν ακόμη στο μητρικό του σχήμα και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της γοητείας του.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Ace Frehley να κυκλοφορήσει ένα νέο solo album, 40 χρόνια ακριβώς μετά από το πρώτο του προσωπικό LP το 1978; Ναι, είναι αλήθεια ωραίο να βλέπεις τους τελευταίους μήνες τον Ace να έχει επιστρέψει ξανά στην ενεργό δράση, αλλά και να έχει επανασυνδεθεί μερικώς με τον Gene Simmons για κάποια solo live, ο Gene συνέγραψε και δύο τραγούδια για το “Spaceman”, αλλά έδωσε και τον γενικό τίτλο του δίσκου. Αλήθεια ποιος ξέρει αν όμως τελικά ο Ace θα κάνει μερικές εμφανίσεις στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία των KISS ίδωμεν, πάντως θα ήταν ωραίο να το δούμε και να το ζήσουμε αυτό. Μαζί με τον Gene είναι στον δίσκο και ο Anton Fig, ο οποίος εμφανίστηκε και στο πρώτο solo LP του Ace, όπου παίζει τύμπανα σε μερικά τραγούδια στο “Spaceman”. Ο Ace έχει αναλάβει την κιθάρα, τα φωνητικά, αλλά και το μπάσο για τις ηχογραφήσεις του album, εκτός από δύο όπου παίζει μπάσο ο Gene Simmons, στα “Without You I’m Nothing” και “Your Wish Is My Command”. Αυτό θα είναι το ένατο solo album για τον ιστορικό-θρυλικό κιθαρίστα, το οποίο έρχεται δυο χρόνια μετά το album διασκευών “Origins Vol.1” και τέσσερα μετά το “Space Invader”.
Όλο το LP έχει την υπογραφή της κιθάρας και την ξεχωριστή φωνή και τους στίχους του Ace, έτσι έχετε όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για αυτό το album, είναι δηλαδή ένα καθαρό Ace Frehley βινύλιο. Βασικό, ξέγνοιαστο Hard Rock που φέρνει πίσω εκείνο το συναίσθημα ότι είναι και πάλι ο Spaceman των παιδικών μας χρόνων. Είναι καθαρτικό, είναι ακριβώς ένα απλό, ένα άμεσο και πραγματικά ένα πρωταρχικό γνήσιο Hard Rock βινύλιο, χωρίς πολλές-πολλές φανφάρες. Όπως όλα τα τραγούδια του Frehley και τούτο το LP είναι διαχρονικό, διακριτικό αλλά και ακαταμάχητο σκληρό Rock And Roll. Τα τελευταία χρόνια από το 2009 και μετά ο Ace ηχεί καλύτερα από ποτέ και μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά πράγματα που μας έχει δώσει, απλά θυμηθείτε ότι είναι μόνο ένα αγνό σκληρό Rock Αnd Roll και όλοι μας αγαπάμε.
Το album έχει αδιαμφισβήτητα όλα τα γνωστά κιθαριστικά riff του Ace, βαρύς ήχος που κάνει συναρπαστική αν μη τι άλλο την ακρόαση του δίσκου. Το παλιομοδίτικο Hard Rock του Ace αντικατοπτρίζει φαινομενικά φόρο τιμής στους αγαπημένους ήχους του παρελθόντος, πίσω στη μαρκρινή και θρυλική δεκαετία του ’70. Πιασάρικο σκληρό Rock, κάποια τραγούδια έχουν μια ξεχωριστή αίσθηση των πρώτων τραγουδιών των KISS. Εναρμονισμένα φωνητικά, έχεις μια πραγματική αίσθηση ότι σε κάποια σημεία, ότι ακούς κάποια παλιά KISS ακυκλοφόρητα τραγούδια, ενώ τα riffs του Ace έχουν μια μοναδική «οδική-ταξιδιάρικη» αίσθηση.
Το “Spaceman” είναι ένα αρκετά συμπαγές album, το οποίο θα το απολαύσουν οι οπαδοί του Ace Frehley, αλλά και εκείνοι των KISS. Είναι ένα ευχάριστο σκληρό Rock ‘N’ Roll album, από όλες τις απόψεις, με πολλά αλλά και καλά πιασάρικα κιθαριστικά riffs και αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα solo album του Ace για τους ακροατές του. Ο Ace βρίσκεται στην πιάτσα για παραπάνω από 50 χρόνια και στο παιχνίδι του Hard Rock, αλλά ας ελπίσουμε ότι το “Spaceman”, δεν είναι το τελευταίο του album. Αν γίνει ξανά η επανένωση του με τους KISS, όπου θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο κερασάκι στην κορυφή της τούρτας της καριέρας του.
Πάντως, ο Ace ήταν είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους Hard Rock ήρωες της κιθάρας.
 
 
SPACEMAN: “Without You I'm Nothing”, “Rockin' With The Boys”, “Your Wish Is My Command”, “Bronx Boy”, “Pursuit Of Rock And Roll”, “I Wanna Go Back”, “Mission To Mars”, “Off My Back”, “Quantum Flux”.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.