Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 03:28:07

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

PRAYING MANTIS - "GRAVITY" (2018)

 
Το βρετανικό συγκρότημα των Praying Mantis είναι ως γνωστών ένα μέρος του πρώιμου κινήματος του NWOBHM μαζί με τους Iron Maiden, τους Def Leppard, και τους Saxon, που δεν έκανε την ανάλογη εμπορική επιτυχία των άνω συγκροτημάτων, όχι ότι δεν το άξιζε…. Πάντως, ακόμη και σήμερα καταφέρνει εύκολα να κρατήσει τα εμπορικά και μελωδικά τραγούδια χωρίς να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά με τον αριθμό των album που έχει κυκλοφορήσει.
Το 11ο studio album “Gravity” είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής τους, που και πάλι επωφελείται από τις πρόσφατες αλλαγές στο line-up του group των δύο Ελληνό-Κύπριων αυθεντικών μελών Tino και Chris Troy. Το group έχει μια ιστορία που κρατά για πάνω από 40 χρόνια και παρόλο που ποτέ δεν έφτασαν να γίνουν αναγνωρίσημοι super-stars, είναι τουλάχιστον ένα πολύ αξιοσέβαστο μουσικό σύνολο, το μόνο τους μειονέκτημα ήταν το ασταθές line-up, με πολλούς μουσικούς να έρχονται και να φεύγουν.
Το νέο album των Praying Mantis είναι στην ευχάριστη θέση και βλέπει την επιστροφή του συγκροτήματος μ’ ένα άλλο νέο εμπνευσμένο σύνολο. Παράλληλα τα ιδρυτικά μέλη Tino, Chris Troy και Andy Burgess, βοήθησαν όχι μόνο στη σύνταξη των τραγουδιών αλλά και στην προσφορά μιας νέας ηχητικής διάστασης από την άποψη της μηχανικής και της συνολικής παραγωγής του δίσκου. Ένας από τους πιο επιφανείς και γνωστούς καλλιτέχνες εξωφύλλων στο Rock ο Rodney Matthews (Magnum, Diamond Head, Allen/ Lande), σχεδίασε αυτό το έργο τέχνης, με το ίδιο στυλ και την εκπληκτική ποιότητα που τόσοι πολλοί οπαδοί του group αγαπούσαν τα παλιά album, όπως το “Time Tells No Lies”, ή το “Predator In Disguise”.
Οι Praying Mantis ήταν πάντα ένα καθιερωμένο μουσικό σύνολο, που δημιουργούσε πολύ καλά και μελωδικά σκληρά Rock τραγούδια. Παρόλο που δεν πέτυχαν τα ύψη επιτυχίας που τους άξιζαν, όπως μερικοί από τους συγχρόνους τους, έγιναν ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του είδους. Το συγκρότημα παρέμεινε ενεργό από τότε που φτιάχτηκε το 1974 και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να καταγράφει δισκογραφικά έργα και να παίζει live τακτικά και όποτε μπορεί. Αυτό το συγκρότημα έχει κάτι το ξεχωριστό κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεσαι μουσικά και ηχητικά και δύσκολα μπορείς όμως να κατονομάσεις με λόγια. Είναι δηλαδή, το πηγαίο ταλέντο κάποιων ανθρώπων, αλλά και η εμπειρία τους μέσα στα χρόνια, σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται σίγουρα και αναμφισβήτητα οι Praying Μantis. Όντας από τους πρωτοπόρους στο κίνημα του NWOBHM, ανήκοντας όμως στη πιο μελωδική του τάση, που δυστυχώς ποτέ δεν κέρδισαν την μεγάλη εμπορική επιτυχία, έχουν όμως πάντα μια θέση στην κάρδια και στην εκτίμηση του καλού και γνήσιου Hard Rock κοινού. Πάνω απ' όλα ως συγκρότημα είχαν μια μοναδική μουσική και μελωδική συνέπεια μέσα σε όλα αυτά στα χρόνια, απλά γιατί ποτέ δεν μας έδωσαν, θα έλεγα, μια περιττή δισκογραφική κυκλοφορία αλλά είχαν πάντα μόνιμα ποιοτικά ηχητικά και μουσικά δισκογραφικά αποτελέσματα.
Έτσι δεν ήταν φυσικό και το φετινό τους δισκογραφικό πόνημα αν μην ανήκει σε αυτό το μήκος κύματος, το “Gravity” κινείται με 11 songs ποιοτικού μελωδικού Hard Rock για τους απαιτητικούς οπαδούς του είδους, όπως μόνον οι αδελφοί Troy ξέρουν να κάνουν. Όλο το νέο album έχει φοβερές συνθετικές ιδέες και κιθαριστικά riffs, τα απαραίτητα ογκώδη πλήκτρα, τραγουδια που νομίζω πως σου μένουν με τη πρώτη κιόλας ακρόαση. Η καθαρή παραγωγή δε θάβει καθόλου το συνθετικό και εκτελεστικό υλικό του δίσκου, τραγούδια όπως τα… "Gravity", “Keep It Alive”, “Mantis Anthem”, “Destiny In Motion” και “The Last Summer” απλά νομίζω πως θα γίνουν κλασικά Praying Mantis songs. Άλλα αξιόλογα τραγούδια του LP "Gravity" είναι τα... "Τime Can Heal", "Foreign Affair" και "39 Years".
Εν τέλει, όσοι από εσάς αρέσκονται σε αυτό το μουσικό μελωδικό Hard Rock ιδίωμα θα ενθουσιαστούν με το “Gravity”, αυτή είναι η δύναμη της δυναμικής μελωδικής τεχνικής και στην προκειμένη περίπτωση της καλής Hard Rock ποιοτικής μουσικής. Οι Praying Mantis ευτυχώς για μας, υπάρχουν ακόμη και σήμερα παίζοντας ένα μελωδικό NWOBHM όπως έπαιζαν τότε και το 1980, τέλος, πιστεύω ότι είναι ένα από τα πλέον μελωδικά και τεχνικά σχήματα που παρουσιάστηκαν ποτέ στο NWOBHM, όταν τελικά τους ακούσετε θα καταλάβετε πως ακόμη και στις μέρες μας παραμένουν μελωδικοί και αρκούντως ποιοτικοί. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τη θετική ατμόσφαιρα και τη μελωδική φινέτσα της μουσικής των Praying Mantis, αυτή μιλάει από μόνη της.
Το group δανείζονται το όνομα του από ένα σπάνιο είδος θηλυκής ακρίδας, το οποίο για την ύστατη ευχαρίστηση της, σκοτώνει τον σύντροφο της αμέσως μετά τη συνουσία.
 
 
GRAVITY: “Keep It Alive”, “Mantis Anthem”, “Time Can Heal”, “39 Years”, “Gravity”, “Ghosts Of The Past”, “Destiny In Motion”, “The Last Summer”, “Foreign Affair”, “Shadow Of Love”, “Final Destination”.
PRAYING MANTIS: John Cuijpers – Vocals, Tino Troy – Guitar, Andy Burgess – Guitar, Chris Troy – Bass & Hans In't Zandt – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.