Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 10:49:31

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ECLIPSE - "MONUMENTUM" (2017)

 
Μου τράβηξαν για πρώτη φόρα την προσοχή φέτος (2017), όταν άκουσα και είδα το τραγούδι τους “Never Look Back”. Οι Eclipse αν και δεν είναι ένα νέο μουσικό σχήμα, υπάρχουν από το 1999 και έχουν κυκλοφορήσει ήδη 5 δίσκους, εγώ τους έμαθα με αυτόν το δίσκο τους, δεν τους ήξερα καν νωρίτερα. Έχουν όμως έναν ωραίο μελωδικό ήχο τον οποίο ισορροπούν ανάμεσα στο Hard Rock και στο μελωδικό Heavy Metal με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν fans και από τα δύο αυτά μουσικά είδη. Ο ήχος τους είναι συμπαγής, τα τραγούδια τους ώριμα και αρκετά  καλοδουλεμένα.
Από την πρώτη κιόλας ακρόαση του “Monumentum”, έγινε άμεσα ξεκάθαρο πως η ποιότητα του δίσκου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο δίσκος έχει κυρίως mid και up tempo τραγούδια με ογκώδη κιθαριστικά riffs και εξαιρετικές φωνητικές γραμμές, πραγματικά δεν μπορώ να βρω ένα περιττό στοιχείο μέσα σε τούτο το δισκογραφικό έργο. Αυτό το συγκρότημα δεν παύει να μας αφήνει άφωνους, παραδίδουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι είναι ηγέτες του ήχου τους, το μέλλον πιστεύω πως τους ανήκει. Στο “Monumentum” ο ήχος είναι κατευθείαν και ευθεία στην καρδιά του στόχου που έχουν βάλει, συνήθως όταν ακούω ένα καινούριο album ψάχνω να βρω τα τραγούδια που ξεχωρίζουν, δηλαδή, αυτά που θεωρώ τα καλύτερα του δίσκου. Σε τούτο το album δεν μπορούσα να βρω ένα τραγούδι που να μη μου αρέσει. Είναι ένα απολύτως φαινομενικά καλό album, ένα από τα κορυφαία και υποψήφια album χωρίς αμφιβολία για το Top5 της χρονιάς του 2017 (και ίσως ακόμη και πιο ψηλά στην κορυφή), με πολύ καλή μελωδική Hard Rock ενέργεια.
Πραγματικά, οι Eclipse μετά από αυτόν το δίσκο τους με κέρδισαν, με το γεμάτο σε δύναμη και μελωδική, τρομακτική ατμόσφαιρα που έχουν. Αυτό είναι ένα πλήρως καταπληκτικό album, ισχυρό και μοντέρνο σκληρό Rock, είναι δολοφονικό με πολλά highlights τραγούδια καλού μελωδικού Hard Rock. Το υλικό τους είναι ωραίο, αυτοί οι τύποι είναι μια άψογη μηχανή AOR συνθέσεων, όμορφες χορωδίες που μου θυμίζουν και λίγο από μελωδικό Ρower Μetal.
Το “Monumentum” περιέχει μ’ έναν αριστοτεχνικό τρόπο, μελωδικά αλλά και ισχυρά καταστροφικά τραγούδια, ακούγοντας τα το headbanging είναι αναπόφευκτο ότι το κεφάλι σας θα αρχίζετε να το κουνάτε και θα σιγό-σφυρίζετε τις πιασάρικες δυναμικές μελωδίες.
Ο πολυπράγμων Erik Martensson συνεχίζει να εξελίσσεται ως τραγουδιστής, αλλά και ως συνθέτης, ενώ στα καθήκοντα του και ως παραγωγός τα καταφέρνει περίφημα. Η ποιότητα των συνθέσεων είναι αδιαπραγμάτευτη και σε συνδυασμό με τον άψογο ήχο το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Παράλληλα η δουλειά του Magnus Henriksson στις κιθάρες είναι πολύ καλού επιπέδου.
Τα εναρκτήρια τραγούδια “Vertigo”, “Never Look Back” και “Killing Me”  ξεχωρίζουν αμέσως και ξεχειλίζουν από ενέργεια και είναι ένα ενδεικτικό δείγμα του σκληρού μελωδικού καυτού Hard Rock που παίζουν οι Σουηδοί.
Μιλώντας τώρα γενικά, μου αρέσει η συνθετική αισθητική των Eclipse, που είναι ένα αρκετά μελωδικό Ηard Rock συγκρότημα, μας παρουσιάζουν μόνον καλοδουλεμένα τραγούδια που ξεχειλίζουν από δυναμισμό, ενέργεια, φρεσκάδα και πολύ καλή διάθεση. Οι Eclipse σε αυτόν τον δίσκο τους μας παρουσιάζουν μόνο μελωδικά Hard Rock τραγούδια, με μια κάπως Heavy Metal αύρα, αλλά όλα μέσα σ’ ένα εξαίσιο AOR περιτύλιγμα.
Από την άποψη λοιπόν, πως οι Σουηδοί ανέκαθεν ήταν μάστορες στο είδος του μελωδικού Hard Rock, το “Monumentum” είναι ένα φοβερό και διασκεδαστικό album, που ακούγετε μονομιάς από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς πραγματικά να έχει καμιά αδύναμη στιγμή. Φαίνεται πάντως, πως οι Eclipse θέλουν να γίνουν το νέο big thing στον χώρο του μελωδικού Ηard Rock/ AOR, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να το πετύχουν.
 
 
MONUMENTAL: “Vertigo”, “Never Look Back”, “Killing Me”, “The Downfall Of Eden”, “Hurt”, “Jaded”, “Born To Be Lead”, “For Better Or For Worse”, “No Way Back”, “Night Comes Crawling”, “Black Rain”.
ECLIPSE: Erik Mårtensson – Vocals/ Guitar, Magnus Henriksson – Guitar, Magnus Ulfstedt – Bass and Philip Crusner – Drums.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.