Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 04:22:20

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

JEFF SCOTT SOTO - "RETRIBUTION" (2017)

 
Ο Jeff Scott Soto είναι ένας πολυάσχολος, πολυπράγμων μουσικός, όχι μόνο ότι εμπλουτίζει διάφορα εξαιρετικά συγκροτήματα με τη λαμπρή φωνή του, καταγράφει επίσης και solo album. Φυσικά, δεν χρειάζεται νομίζω πως είναι απαραίτητο ν’ αναφέρουμε με ποιους καλλιτέχνες έχει συνεργαστεί, γιατί θα θέλουμε ολόκληρο τετράδιο για να  παρακολουθήσουμε όλη την μουσική του καριέρα. Ο Jeff Scott Soto ανήκει σίγουρα μέσα στους καλύτερους τραγουδιστές στον σημερινό Hard Rock κόσμο, η φωνή του έχει ένα μοναδικό στυλ αλλά και ένα πολύ έντονο αίσθημα. Πρώτος ήταν ο “guitar wizard” Yngwie Malmsteen που αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο του, προσλαμβάνοντας τον τραγουδιστή για τα πρώτα δύο solo album του, αυτή ήταν μια τόσο ξεχωριστή αρχή. Επίσης, ο Soto συμμετείχε μεταξύ άλλων στους Talisman, Axel Rudi Pell, Panther, Eyes, Kuni, Takara, Kryst The Conqueror και πολλούς-πολλούς άλλους, φέτος τον ακούσαμε και στους Sons Of Apollo. Όταν ανέλαβε τα φωνητικά για τους Journey, ήλπιζα ότι αυτή θα ήταν επιτελούς η στιγμή για να ξεχωρίσει σ’ ένα μεγαλύτερο κοινό και να λάμπει πάνω στη σκηνή με το τεράστιο ταλέντο του. Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, πως τελικά όλο αυτό το γλυκό δεν έδεσε και πολύ, κρίμα.
Ο Soto έχει βαλθεί να μας τρελάνει μου φαίνετε... είναι ένας full time εργασιομανής τραγουδιστής. Το “Retribution” είναι ήδη το νέο solo album του, το οποίο δεν είναι πολύ διαφορετικό μουσικά και ηχητικά σε ότι τον έχουμε συνηθίσει, εδώ μας έρχεται με ισχυρά σκληρά τραγούδια, μερικές φορές λίγο πιο Metal, αλλά είναι κυρίως ένα τεράστιο Hard Rock δισκογραφικό πόνημα.
Θα έλεγα ότι θυμίζει περισσότερο τις παλιότερες σκληρές Rock ημέρες των Talisman, με τους οποίους έχει κερδίσει αρκετούς οπαδούς. Το “Retribution”, είναι πάνω απ’ όλα ένας μελωδικός δίσκος, με ρυθμικά riffs και όμορφα κιθαριστικά solo, ο δίσκος νομίζω ότι αποτελεί μια επιστροφή του τραγουδιστή, στον κλασικό Hard Rock ήχο που τόσο τον ανέδειξε.
Εδώ, μας υπενθυμίζει γιατί απολαμβάνει τόσης εκτίμησης από τους οπαδούς του Ηard Rock. Τούτος ο χαρισματικός τραγουδιστής έχει μια εξαιρετική αίσθηση στο να κάνει σπουδαίες μελωδίες σε κάθε ένα από τα έντεκα νέα τραγούδια του album. Ποτέ δεν γίνετε υπερβολικά ασήμαντος ή μαλακός, καταφέρνει όμως να συνδυάσει μια πολύ καλή Hard Rock προσέγγιση, με πιασάρικες μελωδίες που εύκολα βρίσκουν το δρόμο προς το μυαλό σας (μας). Εάν είστε οπαδός του ζεστού Heavy Rock δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε γύρω από το “Retribution”, θα σας κολλήσει για καιρό στο μυαλό.
Ο Jeff Scott Soto είναι ένας καλλιτέχνης που έχει χτίσει μια διαρκή και σταθερή σταδιοδρομία κορυφαίας Hard Rock μουσικής, ανεξάρτητα από το είδος του Hard Rock που αποφασίζει να ερμηνεύσει. Από τις πρώτες μέρες τις καριέρας του, μέχρι τα πιο πρόσφατα δισκογραφικά του έργα, οι δουλειές του είναι αρκετά αξιέπαινες. Θα μπορούσε κάλλιστα πολύ εύκολα να πάει σε μια τράπεζα και ν’ ασφαλίσει τη χρυσή φωνή του… και να ήταν εγγυημένη για ένα αστρονομικό χρηματικό ποσό.
Οι ικανότητες του να τραγουδά τα πάντα σαν άλλος χαμαιλέοντας, από Neo Classical Metal, σε funky/ soulful, σε μελωδικό ή σκληρό Rock τον κάνει περιζήτητο παντού, αφού έχει επιδείξει τις ικανότητες του ως τραγουδιστής. Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να παραμένει ως ένας από τους κρυμμένους πολύτιμους λίθους στον κόσμο του Hard Rock και του Metal.
Χωρίς αμφιβολία, ο Jeff είναι αγαπημένος τραγουδιστής και τον έχω παρακολουθήσει από τις πρώτες ημέρες της καριέρας του, οπότε μπορώ να πω, πως αυτό το album ναι, είναι εξαιρετικό. Με υποτιμημένες αλλά όμορφες μπαλάντες όπως το “Feel Like Forever”, με το εξαιρετικά μελωδικό “Inside/ Outside” το “Song For Joey”, ή το σκληρό “Bullet For My Baby”, o Jeff είναι απλά μοναδικός. Αυτό που κάνει με το ν’ ακούγεται λες και βρίσκετε πίσω στη δεκαετία του ’80, είναι απλά ονειρικό. Για κάποιον που κάνει τόση πολύ μουσική, αυτή η δουλεία του (θα έλεγα ότι), είναι μια από τις πιο επικεντρωμένες κυκλοφορίες του, φτάνει πολύ μακριά και είναι ένα μελωδικό αλλά και συγχρόνως σκληρό album.
Ο Soto δεν χρειάζεται τη γνώμη κανενός μας, έχει ήδη χτίσει μια εκπληκτική μουσική καριέρα. Για να είμαι ειλικρινής, το νέο solo του είναι ένα από τα καλύτερα έργα του, είναι γεγονός ότι ο Jeff μπορεί να τραγουδήσει και τον τηλεφωνικό κατάλογο και να το κάνει ν’ ακούγετε ευχάριστα. Νομίζω ότι μπορώ να πω με ασφάλεια, ότι ο Jeff είναι ένας από τους σημαντικότερους σκληρούς Rock τραγουδιστές, γι’ αυτό αναμένουμε πολλά από αυτόν. Η ωραία βελούδινη φωνή του είναι ένα πολύ γοητευτικό στοιχείο της ερμηνείας του.
Συνολικά, το “Retribution” είναι ένα εξαίρετο album, συνθετικά καλό και ποικίλο, ο Jeff βρίσκετε στην κορυφή των φωνητικών του δεξιοτήτων, όπως φαίνετε και στα “Rage Of The Year” και “Breakout”.
 
 
RETRIBUTION: “Retribution”, “Inside/ Outside”, “Rage Of The Year”, “Reign Again”, “Feels Like Forever”, “Last Time”, “Bullet For My Baby”, “Song For Joey”, “Breakout”, “Dedicate To You”, “Autumn”.
SOTO: Jeff Scott Soto – Vocals/ Keyboards, Howie Simon – Guitar/ Bass and Edu Cominato – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.