Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 16:15:02

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

PHANTOM 5 - "PLAY II WIN" (2017)

 
Η δυναμική συνεργασία μεταξύ του Michael Voss (ex-Casanova, Mad Max) και του Claus Lessmann (ex-Bonfire), βγάζει το δεύτερο album τους.
Στη σφαίρα του Τευτονικού Melodic Hard Rock, λίγα ονόματα εκτός από τους Scorpions φέρουν αυτό το ειδικό βάρος, όπως ήταν ας πούμε ο Lessmann με τους Bonfire κατά τη διάρκεια των ετών της δόξας του σχήματος, ή ο Michael Voss όταν ήταν στους Mad Max, ή τους Casanova.
Ο Lessmann και ο Voss συγκέντρωσαν από κοινού τις δυνάμεις τους το 2015, τον ίδιο χρόνο ο Claus έφυγε από το πρώην σχήμα του, με τον πρώην Scorpions Francis Buchholz στο μπάσο, έτσι γεννήθηκε το πρώτο album των Phantom 5 που έφερε πολλές συγκρίσεις από την μουσική των Bonfire. Αυτή τη φορά ο Buchholz έχει φύγει και ο Voss τον αναπληρώνει στο μπάσο, με αυτό τους το φετινό πόνημα οι Phantom 5 έχουν κάνει τεράστια βήμα προς εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους.
Το “Play II Win”, δεν θ’ αλλάξει τον ρου της μουσικής ιστορίας, αλλά υπάρχει (θα έλεγα) περισσότερη χημεία μεταξύ τους, αλλά και η κατεύθυνση της Hard Rock μουσικής είναι τώρα καλύτερα καθορισμένη.
Οι Γερμανοί Melodic Heavy Rockers Phantom 5, έχουν ένα αρκετά επιτυχημένο βιογραφικό, οποτε και η μουσικη που παίζουν είναι ισχυρή και τολμηρή με αρκετές ηχηρές προθέσεις. Ένα άλλο πράγμα που είναι άμεσα εμφανές στην μουσική του συγκροτήματος, είναι οι στιγμές όπου τα δυνατά πλήκτρα φέρνουν άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στα τραγούδια τους.
Η συνολική εικόνα της μουσικής σε τούτο το δίσκο είναι εξαιρετική, κάθε τραγούδι σου δίνει τη δυνατότητα να σου μείνει στο κεφάλι γι’ αρκετό καιρό αφού τελειώσεις να το ακούς. Η εργασία της κιθάρας είναι σκληρή και πραγματικά έχει πολλούς πιασάρικους ρυθμούς, ενώ, το έργο στο μπάσο και στα τύμπανα δίνουν τα κατάλληλα κτυπήματα που χρειάζεται ο δίσκος, κρατούν τα τραγούδια και τα γεμίσουν με όλα τα σωστά μέρη. Στα τραγούδια τα φωνητικα του Claus είναι εξαιρετικά, υπάρχει μια δύναμη και μια σοφία στη φωνή του, που πηγαίνει από τις σοβαρές μελωδίες σε πολύ ωραίες χορωδίες.
Αλλά και η παραγωγή στο “Play II Win”, είναι αυτό που της δίνει μια τόσο ισχυρή παρουσία, έχει γίνει μια σαφής προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καλού album και αυτή η προσπάθεια έχει οδηγήσει σε μια τρανή και τέλεια εστιασμένη κυκλοφορία.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, το “Play II Win” είναι ουσιαστικά ένα βαρύτερο album, φέρνοντας μπροστά καλύτερα και πιο heavy επιθετικά κιθαριστικά riffs, βαρύτερο ρυθμό, αλλά και μοναδικές μελωδικές φωνητικές γραμμές. Το “Play II Win” κάνει ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος του, αποδείχτηκε πάντως η κατάλληλη συνέχεια για το ντεμπούτο album τους.
Εν κατακλείδι, είναι ένα αρκετά μελωδικό σκληρό Rock album, που περιλαμβάνει πάνω από το μέσο όρο όμορφα δυναμικά τραγούδια, όπως τα… “Crossfire”, ή το “Baptised”, αλλά και την μπαλάντα “Do You Believe In Love”. Επίσης, αξιόλογα είναι και τα… “Reach Out”, “Read Your Mind”, “Phantom Child” και “Shadows Dance”.
 
 
PLAY II WIN: “The Change In You”, “Crossfire”, “Baptised”, “Read Your Mind”, “Play To Win”, “Child Soldiers”, “Do You Believe In Love”, “Phantom Child”, “Had Enuff”, “Shadows Dance”, “Reach Out”.
PHANTOM 5: Claus Lessmann – Vocals, Michael Voss – Guitars/ Bass, Robert Boebel – Guitars/ Keyboards and Axel Kruse – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.