Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 20:37:30

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

BEAST IN BLACK - "BERSERKER" (2017)

 
 
Ο Anton Kabanen, πρώην μελος των Φιλανδών Power Metalers Battle Beast, μετά από διαφωνίες με τους συναδέλφους του, πάνω στην πια μουσική κατεύθυνση θα έπρεπε να ακολουθήσουν σαν συγκρότημα, αποχώρησε.
Έτσι λοιπόν, ο Anton ξεκίνησε το δικό του συγκρότημα τους Beast Ιn Black και κυκλοφορήσαν το ντεμπούτο τους album “Berserker”, το Νοέμβριο. Το “Berserker”, ως κυκλοφορία δεν θα απογοητεύει ούτε στο ελάχιστο τους φίλους των Battle Beast, αλλά και εν γένει όλους αυτούς που αρέσκονται σε Power Metal σχήματα τύπου Nightwish, Helloween, Ed Guy, Avantasia, κλπ.
Στο “Berserker”, κυριαρχούν κυρίως οι δυνατές σκληρές κιθάρες και τα πλήκτρα, αλλά η έκπληξη για μένα είναι τα φωνητικά του «δικού» μας παιδιού, του Γιάννη Παπαδόπουλου (Wardrum). Ο Kabanen έκανε τη μεγαλύτερη του αλλαγή, αλλάζοντας τα γυναικεία φωνητικά που είχε στο προηγούμενο σχήμα του, σε αντρικά, έχοντας ως τραγουδιστή τον Γιάννη ο οποίος αποδείχθηκε ότι έχει μια απίστευτα ευρεία γκάμα, με αυτή την κυκλοφορία. Θέλω να πιστεύω ότι ο Γιάννης ήταν μια φανταστική επιλογή για τα φωνητικά.
Το μουσικό είδος εδώ είναι το κλασικό 80’s Heavy Metal, με ορισμένες δόσεις καινοτομίας, η περίπτωση αυτή γίνετε χάρις στην τέλεια ερμηνεία του Παπαδόπουλου, εξαιρετικά ευέλικτος σε όλες τις εκτελέσεις του, με υπεράνθρωπη δύναμη και εκπληκτική φωνητική ποιότητα.
Τα τραγούδια είναι απευθείας για headbanging και air guitar, χωρίς μεγάλες διάρκειες, με δυνατά και σκληρά πλήκτρα, καθώς και με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό των μελωδιών και των χορωδιών. Το Power Metal τους αφομοιώνεται εύκολα, πολύ έντονο και πομπώδες κι όλα μέσα από μια άψογη καθαρή παραγωγή και με υψηλό επίπεδο συνθέσεων.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι είναι πραγματικά αξιέπαινο και αξιοσημείωτο, όταν ένα καινούργιο σχήμα ακούγεται φρέσκο, παρέχοντας έτσι μια δόση καθαρού αέρα και ταλέντου. Το “Berserker”, είναι ένα Power/ Heavy Metal album, που μπορεί κατά πάσα πιθανότητα μουσικά να μην αλλάξει την Metal μουσική, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία πια στις μέρες μας. Μας δίνουν με τον καλύτερο τρόπο μια ελκυστική γεύση από το δυναμισμό τους, θα περιμένουμε πράγματα από αυτούς στο μέλλον. Δικαίως συγκαταλέγονται μέσα στα ελπιδοφόρα νέα σχήματα του New Wave of Traditional Heavy Metal.
Το Heavy Metal, για περισσότερα από 45 χρόνια είναι στο διεθνές μουσικό στερέωμα-προσκήνιο, έτσι λοιπόν, προστίθενται συνέχεια και νέα σχήματα δίπλα στα παλιότερα. Η σκληρή μας μουσική πάντα έψαχνε, ψάχνει και θα ψάχνει για τους επομένους καλλιτέχνες που θα την αναζωογονήσουν μέσα από την μουσική τους. Αυτή είναι η μαγεία του να ακούς ξανά τη μουσική με την οποία ανδρώθηκες, από νέα συγκροτήματα. Τώρα που δυστυχώς όμως, χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου σκληρού ήχου, από νεαρούς Heavy Metal καλλιτέχνες, απλά δε συγκρίνεται. Όλα αυτά τα καινούργια συγκροτήματα που έχουν ακούσματα από το ένδοξο 80’s παρελθόν της σκληρής μουσικής μας, κοιτούν και πατούν πίσω στον κλασικό-γνήσιο ήχο, ενώ αναπαράγουν εκπληκτικά αυτό το εκρηκτικό μουσικό μοτίβο.
Πάντως, είναι κάπως δύσκολο να επισημάνουμε κάποια τραγούδια, καθώς ολόκληρο το album λειτουργεί με πολλή ένταση και χωρίς να μειώνετε το πάθος καθ’ όλη τη διάρκεια του. Συνολικά τώρα, το “Berserker” είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό ντεμπούτο, το οποίο συνδυάζει εμπειρικά στοιχεία από το Ηeavy Μetal, το Ρower Μetal το μελωδικό Metal. Συνιστάται ανεπιφύλακτα για τους οπαδούς των Battle Beast, καθώς και στους οπαδούς του Ηeavy/ Ρower Μetal και σε όσους αναζητούν ένα διασκεδαστικό album, μέσα από ένα ευρύ φάσμα Metal στοιχείων που με κάποιο τρόπο συναντώνται με περίεργο τρόπο.
Τέλος, οι Beast In Black καλούνται αν μπορούν να ηγηθούν ολόκληρης της Power Metal σκηνής, των επόμενων ετών.
 
 
BERSERKER: “Beast In Black”, “Blind And Frozen”, “Blood Of A Lion”, “Born Again”, “Zodd The Immortal”, “The Fifth Angel”, “Crazy, Mad, Insane”, “Eternal Fire”, “End Of The World”, “Ghost In The Rain”.
BEAST IN BLACK: Yannis Papadopoulos – Vocals, Anton Kabanen – Guitar, Kasperi Heikkinen – Guitar, Máté Molnar – Bass and Sami Hänninen – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.