Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 17:29:12

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τα Φρούτα Του Δάσους - "Για Τη Στιγμή Και Μόνο" (Review)

Image


Είναι κάπου στην αρχή της νέας χιλιετίας όταν ο Πόλυς Αβουζουκλίδης και ο Γιώργος Καρακούλιας σκέφτονται την δημιουργία ενός group. Η ιδέα αυτή γίνεται πραγματικότητα κάπου στο 2001 και το όνομα αυτού, Φρούτα Του Δάσους. Το συγκρότημα τότε συμπλήρωσαν οι Πάνος Μανδατζής, στο μπάσο και Κώστας Παναγιωτίδης, στα τύμπανα. Ωστόσο, δεν διήρκησε πολύ, μιας και όλο αυτό αποδείχτηκε στην πορεία μια παρόρμηση, κι έτσι το 2003 επήλθε η αναπόφευκτη διάλυση.


Ο Πόλυς όμως, δεν το είχε ξεχάσει, το δούλευε μέσα του, και το 2007 αποφασίζει μια ακόμη προσπάθεια... Τα Φρούτα Του Δάσους παίρνουν ανα χείρας τα όργανά τους για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά με τους Γιώργο Καρακούλια, Δημήτρη Κασαπίδη (στο μπάσο), Γιώργο Κουκουβίνο (στα τύμπανα) και Λευτέρη Στεφάνου (στα πλήκτρα). Το 2008, το πρώτο demo είναι γεγονός, όπως επίσης και οι live εμφανίσεις τους σε μικρά φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.


Το 2009, ο Κασαπίδης αναλαμβάνει χρέη ηχολήπτη και τη θέση του στο μπάσο αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσελίκας. Ακολουθούν συναυλίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο CLUB RODEO(Αθήνα) και στο Τ.Ε.Ι Σερρών. Γεγονός επίσης είναι ότι το καλοκαίρι του ίδιου έτους, άνοιξαν τη συναυλία του Παύλου Παυλίδη στο DRAMAICA FESTIVAL, στη Δράμα. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Λευτέρης Στεφάνου αποχωρεί από την μπάντα λόγω σπουδών, ενώ η ηχογραφήσεις του debute album του συγκροτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη.


Πέρασε περίπου ένας χρόνος και κάτι μέχρι να κρατήσουμε στα χέρια μας λοιπόν την τελική ηχητική εμπειρία της δουλειάς των παιδιών, με τίτλο “Για Τη Στιγμή Και Μόνο”. Μιας δουλειάς που σίγουρα αφήνει στον ακροατή μια ευχάριστη μελαγχολία. Θες οι, ορισμένες φορές, ψυχεδελικές μελωδίες που δουλεύουν υπογείως, θες οι στίχοι... Όλα συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά μας.


Image


Ο δίσκος ξεκινάει με ένα ορχηστρικό κομμάτι, φωνητικά που έρχονται από βαθιά... Σαν μια εικόνα, εσύ στην παραλία, σούρουπο, και οι φωνές από τον ορίζοντα να χαιδεύουν το μυαλό σου... Σίγουρα αυτό το κομμάτι από μόνο του ορίζει το ύφος και του υπόλοιπου άλμπουμ, λόγω της βουβής δύναμης που κρύβει. Δεν μας αφήνουν όμως να πέσουμε πριν ακούσουμε, κι έτσι το δεύτερο κομμάτι, ιδιαιτέρως ρυθμικό, “rock ‘n’ rollίζει” και ξεσηκώνει τον ακροατή... “...για τη στιγμή και μόνο”...


Μέσα σε αυτή τη δουλειά μπλέκονται διάφοροι ήχοι, δε λείπει η μελωδία και οι ώριμοι στίχοι. Όμως, παρατηρείται μια έντονη επιρροή από την “σχολή” του Παύλου Παυλίδη, τόσο ερμηνευτικά σε κάποια κομμάτια, όπως στο “Αλκυονίδες Μέρες”, αλλά και σε κάποια στιχουργικά σημεία, όπως στο “Μεθυσμένο Αεροπλάνο”. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό βέβαια, άλλωστε ποιος από εμάς δεν έχει επηρεαστεί από κάπου; Πάντως το φαινόμενο της ομοιότητας παρατηρείται κυρίως στις μπαλάντες.


Στεναχωρηθήκαμε λίγο ακούγοντας το τραγούδι “Δράκος”, το οποίο εμφανίζεται αλλαγμένο αρκετά από το αρχικό που είχαμε ακούσει στο myspace των παιδιών πριν ένα χρόνο. Ίσως γιατί πλέον είναι λιγότερο ηλεκτρικό και περισσότερο ηλεκτρονικό.


Τα τραγούδια που σίγουρα ξεχωρίζουν μετά από αρκετές προσεκτικές ακροάσεις, είναι σίγουρα τα: Για Τη Στιγμή Και Μόνο, Λιβάδια, Αλκυονίδες Μέρες, Πάλι Σε Σένα Γυρνάω, Παραμύθι.


Μέσα στην συσκευασία περιλαμβάνεται ένθετο με τους στίχους και τους συντελεστές. Ένα πολύ όμορφο ένθετο με εικόνες από διάφορες στιγμές της ζωής του καθενός μας, παιδική χαρά, κούνιες, μπαλόνια, λιβάδια, έρωτας, σύγχρονη κοινωνία, και όλα με ένα όμορφο background από ουρανό και σύννεφα. Στο εξώφυλλο απεικονίζονται τα πόδια μιας νεαρής κοπέλας, φορώντας ένα πράσινο φόρεμα και τα “σταράκια” της, κάθεται σε ένα παγκάκι κάπου στον ουρανό, πίσω το ουράνιο τόξο διαγράφει τον ουρανό, κάτω αριστερά ένα αερόστατο, και δεξιά ένας κουστουμαρισμένος ακροβάτης σε σχοινί παρέα με το μπαλόνι του...


Ένας δίσκος ίσως “λούνα παρκ”, με τα πάνω και τα κάτω του, τον φόβο και τη διασκέδασή του...


Tracklist:

  1. Καντάδα
  2. Για Τη Στιγμή Και Μόνο
  3. Παιδική Χαρά
  4. Λιβάδια
  5. Αλκυονίδες Μέρες
  6. Μεθυσμένο Αεροπλάνο
  7. Πάλι Σε Σένα Γυρνάω
  8. Δράκος
  9. Παραμύθι
  10. Κάπου Αλλού


Στίχοι-Μουσική:
Πόλυς Αβουζουκλίδης

Τα Φρούτα Του Δάσους είναι οι:

  • Πόλυς Αβουζουκλίδης: Φωνή, Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Πλήκτρα
  • Γιώργος Καρακούλιας: Ηλεκτρική Κιθάρα
  • Γιάννης Τσελίκας: Μπάσο
  • Γιώργος Κουκουβίνος: Τύμπανα, Κρουστά
  • Βασίλης Ιορδανίδης: Πλήκτρα


Η
ηχογράφηση και το mix έγινε στο Studio Underground στην Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Ιούνιο 2010.
Ενορχήστρωση:
Φρούτα Του Δάσους & Σωτήρης Νούκας.
Το Mastering έγινε στο Run Devil Run Studio, με μηχανικό ήχου τον Νικόδημο Τριαρίδη.

Σωτήρης Νούκας:
Ηχοληψία, Πλήκτρα & Προγραμματισμός.

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι:

  • Χαράλαμπος Παρίτσης: Βιολί στα 5 και 9
  • Δημήτρης Κασαπίδης: Φωνητικά στο 5
  • Hypnelia: Φωνητικά στο 1


Artwork:
dRuantia

Παραγωγή:
Φρούτα Του Δάσους.

Επικοινωνία:

mySpace

Facebook


Καλοτάξιο παιδιά και Καλές Γιορτές!


Γιώργος Καββαδίας