Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 22:46:38

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη Γιάννης Βατζόλας (Johnny V. Band)

JOHNNY V. BAND

 
 
HARD & ΜΕΤΑL MADE IN GREECE… Η χώρα μας ήταν πάντα ένα φυτώριο για το Hard Rock και το Metal από τα 70’s,  δειλά-δειλά στην αρχή τότε, αλλά στην διάρκεια της δεκαετίας του ’80 το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλά ήταν εκείνα τα συγκροτήματα που ακούμε ή αγαπάμε ακόμα από το χώρο του Ελληνικού Hard Rock και Metal.
Δυστυχώς όμως τα τελευταία 10-15 χρόνια, το κλασικό Hard Rock και Metal τείνει να ξεχαστεί λόγω της λαίλαπας που επικρατεί με τα ηλίθια death/ black σχήματα. Θα ήταν λοιπόν ατόπημα αν δεν υποστηρίζαμε την καλή Hard Rock και Metal σκηνή της χώρας μας, που είναι τόσο ποιοτική αλλά και τόσο υποτιμημένη.
Έτσι λοιπόν, θα σας παρουσιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα παλιά ή νεώτερα συγκροτήματα που κινούνται στα μονοπάτια του καλού Hard Rock και Heavy Metal, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους πιο νέους οπαδούς του Metal, να ακούσουν και κάτι διαφορετικό.
Οπότε λοιπόν θεωρώ χρέος μου, να παρέχω τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε σχήματα ή μουσικούς που πιστεύω ότι αξίζουν.
Οι μουσικές απόψεις απηχούν μόνο εμένα και δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τις γενικότερες απόψεις του site…
Συνέντευξη του Γιάννη Βατζόλα στον Ηλία Κωστόπουλο.
Τον Γιάννη τον γνωρίσαμε ως κιθαρίστα και τραγουδιστή, αρχικά κάπου στα μέσα των 90’s από τους Θεσσαλονικείς Hard Rockers Hardways και για όσους θυμούνται καλά… φιλοξενούνταν συχνά-πυκνά στην τότε μουσική εκπομπή της ΕΤ3 “Jammin’”. Μάλιστα έκαναν κι ένα σπουδαίο σκληρού Rock album το 1995 το “Free Me…”
Τώρα, βρίσκουμε τον Γιάννη, στο δικό του σχήμα τους Johnny V Band, όπου φέτος κυκλοφόρησαν μόνοι τους το καλό Hard Rock album “Love Power”. Οι Johnny V Band είναι ένα κλασσικό Hard Rock σχήμα, που εμφανίζονται σε μουσικούς χώρους στην συμπρωτεύουσα κι όχι μόνον.
Ευκαιρία λοιπόν, να συνομιλήσουμε μαζί με τον Γιάννη, όπου είναι μυημένος από πολύ μικρός στα μουσικά μονοπάτια της Rock μουσικής. Ενώ, έχει μια πορεία από ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε album στην Ελλάδα με αξιόλογους συνεργάτες. Ας μάθουμε όμως, κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την καλλιτεχνική πορεία και την μουσική του.
 
 
S-R.GR: Γεια σου Γιάννη χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σου, σ’ ευχαριστώ για την συνέντευξη αυτή.
J-V: Γεια σου ή χαρά είναι και δική μου.
 
S-R.GR: Θέλω να μας πεις με λίγα λόγια τον μουσική σου πορεία, για όσους δεν σε γνωρίζουν πολύ καλά.
J-V: Ξεκίνησα να παίζω και να τραγουδάω από την δεκαετία του ’80 και κάπου στο 1988 δημιουργήθηκαν οι Hardways με μέλη που αλλάξανε στην πορεία, (είχαμε και ένα μέλος που χάσαμε από την ζωή), παίζοντας για αρκετά χρόνια διασκευές Rock και Hard Rock.
 
S-R.GR: Αλήθεια, ποιες είναι οι πρώτες σου μουσικές μνήμες και πότε;
J-V: Υπήρχε πολλή διάθεση για μελέτη, πρόβες, εμφανίσεις και νομίζω ότι είχαμε την τύχη να ζήσουμε αυτήν την εποχή που είχε αρχίσει να ανθίζει η δημιουργία μουσικών σκηνών, για το είδος που παίζαμε.
 
S-R.GR: Τι θυμάσαι από την εποχή των 90’s που ήσουν τραγουδιστής στους Hardways;
J-V: Ατελείωτες ώρες εξάσκησης στα studio. Αμέτρητες εμφανίσεις στα club της πόλης και επαρχίας, αλλά και festival κλπ.
 
S-R.GR: Τι έχει αλλάξει στον ήχο σου από την εποχή του πρώτου σας album με τους Hardways;
J-V: Δεν νομίζω, ότι άλλαξε ο ήχος απλά άλλαξε η δημιουργική προσέγγιση στην μουσική που γράφω.
 
S-R.GR: Ποια εμφάνιση σου θυμάσαι πιο έντονα από τα live που έχεις συμμετάσχει μέχρι στιγμής;
J-V: Υπήρξανε όντως πολύ δυνατά live με συμμετοχή του κόσμου απίστευτη, ήμασταν κυρίως γνωστοί και αγαπητοί από το κοινό, γιατί υπήρχε πραγματική αγάπη για αυτό που κάναμε και αυτό περνάει πάντα στον κόσμο. Κάποια ιδιαίτερη… νομίζω όταν παίξαμε στο “Amazon club” για την ΕΡΤ-3, γιατί ήτανε οι διαστάσεις της σκηνής τεράστιες σε σχέση με τα μέρη που παίζαμε, ενώ, είχε πολλά watts, αλλά και εκπληκτικό ήχο…
 
 
S-R.GR: Ποσό διαφορετική είναι η προσέγγιση σου στη μουσική που ακούς τώρα, σ’ σχέση με το παρελθόν;
J-V: Εάν και έχουνε περάσει αρκετά χρόνια δεν άλλαξε κάτι. Πάντα, μου άρεσε το Rock, το Blues, το Hard Rock, το Southern Rock.
 
S-R.GR: Γιατί μετά τον δίσκο το συγκρότημα των Hardways δεν συνέχισε, τελικά τι έγινε; Πότε διαλύθηκαν και γιατί;
J-V: Γιατί υπήρξαν κάποιες διαφορές μεταξύ των μελών, για το πως θα κινηθούμε στο μέλλον, δοκιμάστηκαν πράγματα και δεν βγήκε άκρη, αυτό έγινε κάπου στο 1997.
 
S-R.GR: Πριν τους Hardways έχεις εμπειρία από άλλο (άλλα) σχήμα, ή ήταν το πρώτο σου συγκρότημα; Επίσης, τι συναισθήματα έχεις από τις ημέρες των Hardways, αναπολείς αυτές τις εποχές;
J-V: Είμαι πολύ περήφανος για το τι έγινε με την συγκεκριμένη μπάντα, που καταγράφηκε το υλικό μας, κυκλοφόρησε, ακούστηκε, αγαπήθηκε αλλά μέχρι εκεί. Δεν συνηθίζω να κοιτάζω το παρελθόν, μου αρέσει η καινούργια ημέρα και το μέλλον.
 
S-R.GR: Για πες μας πως πήγε η διαδικασία των ηχογραφήσεων, του δίσκου των Johnny V. Band, θυμάσαι κάποιο περιστατικό που θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;
J-V: Ηταν μια διαδικασία ονειρεμένη για εμένα και για όλους τους συντελεστές, ηχολήπτες.
 
S-R.GR: Πες κάποιες αστείες, περίεργες στιγμές με το group (στις συναυλίες ή στις πρόβες/ ηχογραφήσεις);
J-V: Ήμουν παρών σ’ όλα από την αρχή μέχρι το τέλος και μπορώ να πω ότι υπήρχε η γλυκιά ένταση μέσα μου και στην μπάντα το ίδιο. Γιατί πίστεψαν και αγάπησαν όλοι τα τραγούδια και γίνανε όλα με αγάπη, επαγγελματικά και με πολύ μεράκι.
 
 
S-R.GR: Γιάννη, ποιες είναι οι κύριες επιρροές των Johnny V. Band, πως θα περιέγραφες τον ήχο τους;
J-V: Τα τραγούδια είναι δικές μου επιρροές και θέλω να δώσω την ταυτότητα στο album, ως το μουσικό ημερολόγιο μου, όσον αφορά τα ακούσματα μου όλα αυτά τα χρόνια.
 
S-R.GR: Θέλω να μου πεις ειλικρινά τώρα, μετά την κυκλοφορία του “Love Power”, πόσο ευχαριστημένος είσαι με την όλη διαδικασία ηχογράφησης και του ήχου που είχες αρχικά στο μυαλό σου. Αλήθεια θα άλλαζες κάτι στον ήχο του album;
J-V: Ειλικρινά δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτε, ο ήχος είναι ακριβώς αυτός που φανταζόμουν και ήθελα. Δυνατός, συμπαγής και πολύ καθαρός σε όλα τα όργανα και στην παραγωγή.
 
S-R.GR: Από εμπνεύστηκες το γενικό concept του “Lover Power”;
J-V: Είναι ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού που έγραψα μετά από αρκετό καιρό απραξίας, “Love Is Power” και τελικά ονομάστηκε το album έτσι χωρίς το «IS», για το πως δημιουργήθηκε όλη η δουλειά και στηρίχθηκε στην αγάπη των συντελεστών γι’ αυτήν.
 
S-R.GR: Πόσο καιρό κράτησε η σύνθεση των τραγουδιών του δίσκου;
J-V: Περίπου 2 χρόνια.
 
S-R.GR: Δώσε μας λίγες πληροφορίες για το ποιοι άνθρωποι βοήθησαν στη δημιουργία του album;
J-V: Οι Συνθέσεις ανήκουν σε εμένα και στον Περικλή Κωτούλλα που η συμβολή του ήταν τεράστια σε όλα τα επίπεδα στιχουργικά και ενορχηστρωτικά, παίζει επίσης και τα πλήκτρα, Στο Μπάσο ο Δημήτρης Γιαλαμάς, τύμπανα ο Νίκος Βαργιαμίδης, εξαιρετικοί μουσικοί με τεράστια γνώση και εμπειρία.
 
 
S-R.GR: Πως κατέληξες στην κιθάρα και το τραγούδι; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου κιθαριστές ή τραγουδιστές, αλλά και αυτοί που σε επηρέασαν περισσότερο;
J-V: Κιθάρα είχα αρχίσει με μαθήματα κλασσικής από πολύ μικρός και στην αρχή της εφηβείας με κέρδισε η Rock μουσική. Με το τραγούδι ασχολήθηκα πολύ πιο μετά. Οι αγαπημένοι μου κιθαρίστες είναι και τώρα βέβαια ο Jeff Beck, ο Eric Clapton, ο Ritchie Blackmore, ο Warren Haynes, ο Leslie West, όλοι των Lynyrd Skynard, ο Santana, ο Stevie Ray Vaughan, ο Billy Gibbons, αλλά και πολλοί άλλοι. Τραγουδιστές o John Fogerty, o Ronnie James Dio, o Lou Gramm, o David Coverdale, o Paul Rodgers, o Bon Scott, o Joe Cocker, o Ottis Redding κα…
 
S-R.GR: Ποια τα αγαπημένα σου τραγούδια από την εποχή των Hardways, αλλά και των Johnny V. Band και γιατί;
J-V: Ειλικρινά δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιο, γιατί πραγματικά υπήρξε κάποιος λόγος έμπνευσης για όλα τα τραγούδια και κανένα δεν έγινε για να συμπληρωθεί, έτσι απλά ένα album.
 
S-R.GR: Πως νοιώθεις όταν έρχεται κόσμος και σου λέει πως θαυμάζει την μουσική σου, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα τραγούδια σου άντεξαν στην δοκιμασία του χρόνου;
J-V: Σίγουρα η χαρά είναι πολύ μεγάλη γιατί συνειδητοποιείς, ότι έχεις αγγίξει ψυχές και ο σκοπός της μουσικής είναι αυτός, τελικά.
 
S-R.GR: Γενικά, γιατί η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τα εγχώρια σχήματα;
J-V: Δεν νομίζω πλέον να υπάρχουν τα προβλήματα του παρελθόντος όσον αφορά τις μπάντες. Σε θέματα εξοπλισμού γενικά, μέσων ηχογράφησης, προώθησης είναι σε υψηλά επίπεδα και οι μουσικοί καταρτισμένοι και δουλεμένοι. Τώρα, εάν ρωτάς για την αποδοχή από το ευρύ κοινό νομίζω ότι έχω μια απάντηση… πρώτον η γλώσσα που τραγουδάμε είναι ξένη, όσο και καλά Αγγλικά να ξέρει κάποιος του είναι πιο άμεσο να του μιλάς στην γλώσσα του. Μετά η Ελλάδα με τα τόσα είδη παραδοσιακής λαϊκής μουσικής δεν νομίζω ότι ποτέ η Rock Αγγλόφωνη μουσική να συγκινήσει την πλειοψηφία του κόσμου. Μπορεί όμως, άνετα να συνυπάρξει όταν γίνεται με επαγγελματισμό και ειλικρίνεια. Έχουμε παραδείγματα και από παλιά Socrates, Blues Wire πχ. Και από σύγχρονες μπάντες 1000 Μoοds, Nightstalker κα, χωρίς να θέλω να αδικήσω άλλους εννοείται…
 
S-R.GR: Υπάρχει μια σαφέστατη δυσπιστία του Ελληνικού κοινού προς τα εγχώρια συγκροτήματα, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
J-V: Νομίζω, με τα τεράστια βήματα που γίνανε από πολλούς νέους μουσικούς τελευταία, μπορεί ακόμη να αργήσει η αποδοχή, αλλά έχει αλλάξει το τοπίο αρκετά σ’ αυτό. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε ο Έλληνας μουσικός πια, γιατί έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, όπως όλοι παγκόσμια.
 
 
S-R.GR: Πόσο εύκολο είναι για έναν Rock μουσικό στην Ελλάδα, να ακολουθήσει τα μουσικά του όνειρα και να φτάσει να ζει από την μουσική;
J-V: Αυτό σίγουρα, δεν είναι μόνο εγχώριο πρόβλημα. Παντού είναι τα ίδια τώρα πια.
 
S-R.GR: Τι σημαίνει για σένα το Hard Rock & Heavy Metal και ποια η γνώμη σου για το σημερινό Hard Rock/ Metal, καθώς και την Ελληνική σκηνή;
J-V: Για μένα ήταν τα πρώτα ακούσματα σαν παιδί πέρα από την Ελληνική πραγματικότητα και μπορώ να πω ότι με άγγιξαν απόλυτα και άμεσα. Οι πρώτες μου εμπειρίες με το είδος. Ένα παραπάνω που μάθαινα και κιθάρα τότε και ήταν σαν να ανακαλύπτω έναν καινούργιο κόσμο μουσικά. Για το σήμερα μπορώ να πω ότι δεν νοιώθω να γίνεται πια κάτι συνταρακτικά καινούργιο. Όλοι πλέον βασιζόμαστε σε μια πληθώρα από φόρμες, που καλώς ή κακώς έχουνε παιχτεί στη πλειοψηφία τους. Το Βασικό είναι φτιάχνοντας καινούργια τραγούδια έστω κι έτσι να αγγίζουν το κοινό.
 
S-R.GR: Πες μου 5 αγαπημένους σου Hard Rock & Heavy Metal δίσκους και πρόσθεσε ένα μικρό σχόλιο για τον καθένα.
J-V: Έχουμε και λέμε…
“Made In Japan” – Deep Purple = Απλά μαγικό.
“Live Wire” – AC/DC = Αδρεναλίνη.
“Live And Danderous” – Thin Lizzy = Aπίστευτα δυνατό.
“Led Zeppelin II” – Led Zeppelin = Το Rock στα καλύτερα του.
“Rising” - Rainbow = Yψηλή τεχνική και μαγεία.
 
 
S-R.GR: Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
J-V: Προτεραιότητα στη προώθηση του album και συγχρόνως εμφανίσεις της μπάντας. Πιστεύω, σε πολύ σύντομο διάστημα να ηχογραφήσουμε το επόμενο, γιατί υπάρχει υλικό αρκετό και με υγεία να τα λέμε, να παίζουμε και να ακούμε καλή μουσική.
 
S-R.GR: Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες Γιάννη, έτσι ώστε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Οι τελευταίες λέξεις δίκες σου, για το κλείσιμο…
J-V: Εγώ σας ευχαριστώ τιμή μου… και να θυμόμαστε “Love Is Power”, γεια σας και ευχαριστώ πολύ για όλα.
 
 
Συνέντυξη για το Souther-Rock.GR, Ηλίας Κωστόπουλος.