Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 14:27:24

Ronald Wayne "Ronnie" Van Zant, 15 Ιανουαρίου 1948 - 20 Οκτωβρίου 1977) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd. Μετά από πέντε στούντιο και έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, ο Van Zant έχασε την ζωή του σε ηλικία 29 ετών, μετά από συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Ο Ronnie γεννήθηκε στο Jacksonville της Φλόριντα. Πρώτες του αγάπες υπήρξαν το μπέιζμπολ και το ψάρεμα, με το πρώτο εκ των οποίων ασχολήθηκε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια,ενώ το δεύτερο αποτέλεσε αγαπημένη ασχολία του μέχρι τον θάνατο του.
Κατά την παιδική του ηλικία, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και πιάνο, επηρεασμένος από τον πατέρα του και στα δεκαέξι του χρόνια έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Us, το οποίο αποτελούνταν από συμμαθητές του στο γυμνάσιο του Λέικσορ. Σύντομα, γνώρισε τον Gary Rossington και τον Bob Burns, με τους οποίους σχημάτισε τους The Noble Five, μετά και την προσθήκη του κιθαρίστα Allen Collins και του μπασίστα Larry Junstrom.

Μετά την μετονομασία τους σε Lynyrd Skynyrd, το μάνατζμεντ του συγκροτήματος ανέλαβε ο Alan Walden και τους πρόσφερε την δυνατότητα να ηχογραφήσουν ένα ντέμο με τον Τζίμι Τζόνσον, το 1970. Ο Van Zant παντρεύτηκε την Judy Seymour στις 18 Νοεμβρίου 1972 και λίγους μήνες αργότερα, το συγκρότημα γνώρισε τον Al Kooper. Αφού υπέγραψαν συμβόλαιο με την "MCA", ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "(Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)". Ο δίσκος μπήκε στο Top-30 του Billboard και έγινε αρχικά χρυσός και αργότερα διπλά πλατινένιος. Ακολούθησε μία σειρά χρυσών και πλατινένιων άλμπουμ, μαζί με μεγάλες επιτυχίες όπως τα "Sweet Home Alabama", "Freebird", "Simple Man", "Saturday Night Special", "What's Your Name?", "That Smell", "Gimme Three Steps", κ.α..
Παρά την μεγάλη επιτυχία, ο Ronnie σκεφτόταν να αποχωρήσει από το συγκρότημα στα τέλη του 1976, λόγω προβλημάτων υγείας από τις συνεχείς περιοδείες και ηχογραφήσεις, ενώ η γέννηση της κόρης του, Μέλοντι, τον ώθησε να επαναπροσδιορίσει της προτεραιότητες στην ζωή του. Οι Rossington και Collins τον έπεισαν να παραμείνει, απαλλάσσοντας τον από τα καθήκοντα του κιθαρίστα με την ένταξη στο σχήμα ενός τρίτου κιθαρίστα στο πρόσωπο του Steve Gaines. Cassie Gaines Η αλλαγή αυτή, ώθησε τον τραγουδιστή να γράψει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της καριέρας του, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο "Street Survivors".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook