Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 20:01:34

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

Ο Δημήτρης Μπόσμος (Rails of music) μιλάει στο Southernrock.gr

Rock -  Metal τηλεοπτικές εκπομπές υπάρχουν μετρημένες στα δάχτυλα. Ένα από τα πιο παρεξηγημένα είδη μουσικής τα τελευταία χρόνια αναβιώνει ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Ο Δημήτρης Μπόσμος, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής Rails of music ( Αrt Tv , www.railsofmusic.gr ) απαντάει στις δικές μας ερωτήσεις και απορίες πάνω στο στήσιμο μιας εκπομπής και της ξεχωριστής και ιδιαίτερης μουσικής του ΡΟΚ.

-    Γιατί "κόλλησες" με το ροκ και το μέταλ ;
Θεωρώ ότι είναι το πιο αναγνωρίσιμο και το πιο βιώσιμο είδος μουσικής μέχρι σήμερα. Κάποτε ήταν ένας κόσμος που περιοριζόταν μέσα στο φανταστικό με λίγα πολιτικά και κοινωνικά θέματα στους στίχους του, αλλά πλέον βρίσκεις τα πάντα σ' αυτό. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως γούστου και προσανατολισμού, ιδεών κ.λπ. αν ασχοληθεί με αυτή τη μουσική λίγο εμπεριστατωμένα, θα βρει κάτι που θα τον καλύψει.

-    Πες μας δυο λόγια για την εκπομπή. Πως προέκυψε;
Ξεκίνησα από το ραδιόφωνο του Orange radio 96fm  στην Άρτα, το οποίο αγκαλιάστηκε αμέσως από τους ακροατές καθώς είχε καιρό να γίνει μία μέταλ εκπομπή στο τοπικό ραδιόφωνο.  Ένα χρόνο αργότερα, αποφασίσαμε με το φίλο και συνεργάτη μου  Κώστα Μανταλιά, που είναι  ένας φοβερός βιντεογράφος, με πολύ μεγάλη πείρα, να το μεταφέρουμε στην τοπική τηλεόραση. Βασικό μας μέλημα ήταν  να δείξουμε κάποια πράγματα που μας εκφράζουν γι’ αυτή τη μουσική, καθώς και πάρα πολλές τοπικές μπάντες οι οποίες έχουν κάνει φοβέρες δουλειές και δεν έχουν πιστεύουμε την απαιτούμενη προσοχή ή και προβολή αν θέλετε.

-    Το μέταλ πιστεύεις ότι είναι πάλι στη μόδα; Που οφείλεται η πίστη των χεβιμεταλλάδων στο είδος;
Βασικά, αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι το μέταλ δεν ήταν και δεν θα υπάρξει ποτέ σαν μόδα. Υπήρξαν και θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι είτε στα πάνω του είτε στα κάτω του αλλά ποτέ δεν πρόκειται να σβήσει, όσο και να το πολεμάνε. Όσο αναφορά για την πίστη των χεβιμεταλλάδων στο είδος στο ότι . Η καλή heavy metal μουσική και οι καλοί δίσκοι δεν ξεχνιούνται ποτέ. Θα πουλάνε για πάντα. Οι νέοι οπαδοί αγοράζουν δίσκους που κυκλοφόρησαν πριν από 25-30 χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα είδη τόσο έντονα. Παρέχει στον ακροατή του μεγάλη συναισθηματική κάλυψη, αυτό ειδικά δύσκολα το αλλάζεις. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι μοντέρνες ασθένειες που σχετίζονται με το στρες κάνουν θραύση.

-    Θα μπορούσες να πεις ότι το Metal είναι τρόπος ζωής;
Είναι τρόπος ζωής. Από την άποψη ότι αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες την ημέρα σ' αυτό. Είτε ακούγοντας μουσική, είτε προσπαθώντας να ενημερωθούν απ' το internet και από περιοδικά για τις δραστηριότητες των αγαπημένων τους μουσικών, ή τι γίνεται γενικότερα στον heavy metal πλανήτη. Ζούμε σε μια συντηρητική χώρα όπου πολλά πράγματα παρεξηγούνται και παρερμηνεύονται. Η μουσική είναι για να εκτονώνεσαι να βγάζεις την αρνητική σου ενέργεια και να σε εκφράζεσαι γενικότερα από καταστάσεις που έχεις βιώσει. Το rock και το metal είναι και ιδεολογία και τρόπος ζωής! Είναι η έξοδος στο σκοτεινό τούνελ που χαρακτηρίζει τον άχρωμο τρόπο ζωής μας.

-    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές μπάντες να δημιουργούν δικές τους δουλειές. Πόσο δύσκολο είναι για μια ελληνική μπάντα , τοπικού χαρακτήρα, να αναγνωριστεί ;

Πιστεύω ότι το ελληνικό heavy metal έχει δείξει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια  με μπάντες όπως οι Spitfire, Nightstalker, Rotting Christ, Septic Flesh, Firewind, και άλλα πολλά συγκροτήματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη μια μπάντα καταρχήν θα πρέπειν να τα βάλει κάτω και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Θέλει να παίζουνε γιατι απλά γουστάρουν την όλη φάση η θα πρέπει να ρισκάρω και ότι βγει στην πορεία; Και τα δύο είναι σεβαστά, αλλά το ρίσκο χρειάζεται και μια πιο επαγγελματική προσέγγιση και φυσικά να διαθέτεις χρήματα. Καλό το facebook, το twitter και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα αλλά χωρίς καλή μουσική και επαγγελματική προσσέγιση δύσκολο να γίνει το κάτι παραπάνω. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ευλογημένος που η Ήπειρος έχει τόσες πολλές αξιόλογες μπάντες.

-    Είναι δύσκολο να βγει μια τηλεοπτική εκπομπή;
Ξέρω ότι όλα φαίνονται διασκεδαστικά, ωραία και όμορφα όταν λες ότι κάνεις μέταλ εκπομπή. Είναι και έτσι δεν διαφωνώ. Αλλά το 30%. Το άλλο 70% είναι διάβασμα, έρευνα, πολλές ώρες γύρισμα, πολλές ώρες προετοιμασία, τρέξιμο, τρέξιμο και τρέξιμο. Από κει και πέρα είναι και το μοντάζ που κάνει ο Κώστας που θέλει πάρα πολύ χρόνο και δουλειά. Είναι υπερβολικά δύσκολο να μην είναι η κύρια δουλειά σου αυτό και να δουλεύεις όμως full time για να το βγάλεις. Η μόνη μας ξεκούραση είναι ότι τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι θετικότατα και μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε.

-    Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες για να κλείσουμε όμορφα ;

KEEP IT REAL !!! Τίποτα άλλο παιδιά. Με όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε αληθινή την φλόγα μέσα μας για όλα εκείνα που μας κρατάνε ζωντανούς. KEEP IT REAL !!!