Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 21:09:06

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Blind Lemon Jefferson


O Blind Lemon Jefferson γνωστός και ως Deacon L.J.Bates γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1897 στο Couchman, Texas Πέθανε το Δεκέμβρη του 1929, στο Chicago, Illinois

O Blind Lemon Jefferson γνωστός και ως Deacon L.J.Bates γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1897 στο Couchman, Texas Πέθανε το Δεκέμβρη του 1929, στο Chicago, Illinois

O Blind Lemon Jefferson υπήρξε ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης σε πολλά επίπεδα, και  ο αδιαμφισβήτητος πατέρας των Texas blues.Το νεωτεριστικό κιθαριστικό του στυλ – πιθανόν επηρεάστηκε εν μέρει από τους Μεξικανούς  κιθαρίστες – ήταν να παίζει με χαρισματικό  τρόπο την τεχνική arpeggios (όπου οι νότες σε κάθε χορδή παίζονται χωριστά), μια μη συμβατική χρήση από νότες μπάσου και ασυνήθιστη φράση επίσης έτσι όπως την εμπνεύστηκε η αυτοσχεδιαζόμενη τζάζ – από τους οποίους προλείαναν το έδαφος για πολλούς κιθαρίστες του Texas που θ ακολουθούσαν την δική του γραμμή,  από τον T- Bone Walker έως το Stevie Ray Vaughan.

Πράγματι, ο Walker γνώριζε τον Jefferson και είχε άμεσα επηρεαστεί από αυτόν. Το χαρακτηριστικό του ταλέντο ήταν προφανές από πολύ νωρίς στην καριέρα του. Είχε φτιάξει μια ομάδα από θαυμαστές παίζοντας στους δρόμους του Dallas, και ήταν ικανός να προσφέρει αυτά που κέρδισε στην οικογένειά του.

Ηχογράφησε κοντά στα 100 τραγούδια μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια και η εμπορική του επιτυχία προετοίμασε το έδαφος για τους αρσενικούς blues τραγουδιστές σε μία εποχή όπου στο είδος αυτό είχαν επικρατήσει οι γυναίκες, όπως η Ma Rainey και η BessieSmith.

Ως ταλαντούχος συγγραφέας στίχων δρομολόγησε την κοινή εξάσκηση των blues τραγουδιστών αρχικά με το να εκτελεί τραγούδια γραμμένα από άλλους. Το αυθεντικό του υλικό περιλάμβανε πολλά άλλα κλασσικά blues κομμάτια.

Απαραίτητα ακούσματα: “ See That My Grave is Kept Clean,” ‘ Jack of Diamonds’, “ Matchbox Blues’