Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 00:27:40

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Elmore James

Ο Elmore James γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1910 στο Richland, Mississippi

Πέθανε στις 24 Μαίου του 1963 στο Chicago, Illinois

O Elmore James  υπήρξε μάστορας της slide guitar, και είχε σχεδόν επηρεάσει όποιον επιχειρούσε να παίζει με αυτή την τεχνική.Η δυνατή του φωνή μπορούσε πάντα να συνεπάρει και να καθηλώσει με  ένα φυσικό και δραματικό τρόπο, δίνοντας στον ήχο της μία αυθεντική χροιά.

Ο Elmore James γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1910 στο Richland, Mississippi

Πέθανε στις 24 Μαίου του 1963 στο Chicago, Illinois

O Elmore James  υπήρξε μάστορας της slide guitar, και είχε σχεδόν επηρεάσει όποιον επιχειρούσε να παίζει με αυτή την τεχνική.Η δυνατή του φωνή μπορούσε πάντα να συνεπάρει και να καθηλώσει με  ένα φυσικό και δραματικό τρόπο, δίνοντας στον ήχο της μία αυθεντική χροιά.  Περνούσε τη μέρα του με το να επισκευάζει ραδιόφωνα και με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωνε  την καλλιτεχνική του ροπή - πειραματιζόταν με την παραμόρφωση του ήχου δεκαετίες πριν πρωτοστατήσει στο μοντέρνο rock.

Ο James  ξεκίνησε να ερμηνεύει  τραγούδια σε ηλικία 14 ετών, και να παίζει με τους Robert Johnson, Howlin’Wolf, Sonny Boy Williamson  και άλλους.Το στυλ του  ως τραγουδιστής και κιθαρίστας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό  από τουςRobert Johnson, και η επανακυκλοφορία των αυθεντικών τραγουδιών του τελευταίου όπως το « ( ΙBelieve I’ll ) Dust My Broom’ έγινε γι αυτόν μία υπογεγραμένη επιτυχία( υπο τον συντομευμένο τίτλο ‘Dust My Broom”).

Όπως έγινε με τον σύγχρoνο του Muddy Waters, ο James έφερε την διασκευή των Delta Blues στοChicago, όπου η καταπληκτική του μπάντα, οι Broomdusters, προστέθηκαν στην υπέροχη μουσική σκηνή της πόλης.

O James άσκησε επιρροή στους  blues και rock and roll μουσικούς,από τον B.B.King και τον Eric Clapton έως τον Johnny Winter και του Duane Allman, όπως και σε πολλούς άλλους


Απαραίτητα ακούσματα: ‘ Dust My Broom’, “ The Sky is Crying”,’ Hand in Hand’ ‘ Shake your Money Maker”