Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 03:44:19

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Buddy Guy

buddy_guy_2Buddy Guy
Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1936 στο Lettsworth, Louisiana και το πραγματικό του όνομα είναι George Guy. Ίσως η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα του μπλουζ της σχολής του Σικάγο.
buddy_guy_2

Buddy Guy
Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1936 στο Lettsworth, Louisiana και το πραγματικό του όνομα είναι George Guy. Ίσως η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα του μπλουζ της σχολής του Σικάγο. Εκτός από εξαιρετικός συνθέτης, τραγουδιστής με χαρισματική  φωνή που αναγνωρίζεται εξαιρετικά εύκολα,  ο Buddy Guy είναι ένας πρωτοπόρος και εξαιρετικά φτασμένος κιθαρίστας που με το στυλ του παιξίματός του επηρέασε πολλές γενιές μουσικών που τον μιμήθηκαν στη συνέχεια.

Είναι ο κιθαρίστας είδωλο που κυριολεκτικά λατρεύτηκε όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από άλλους κιθαρίστες είδωλα μιας και τους επηρέασε  σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένοι από αυτούς: Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Jeff Beck, Johnny Winter αλλά ακόμα και  ο Jimi Hendrix που είχε παραδεχτεί ότι ο Buddy Guy ήταν ανάμεσα στις επιρροές του.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μέντοράς του υπήρξε ο B.B. King. Στην αρχή της καριέρας του δούλεψε με πολλούς θρύλους του μπλουζ σαν session μουσικός στην εταιρεία Chess records. Τότε γνώρισε και τον θρύλο της φυσαρμόνικας Junior Wells και μαζί δημιούργησαν ένα εξαιρετικά δημοφιλές δίδυμο που κυριάρχησε στη σκηνή του μπλουζ για πολλά χρόνια.

Ο Buddy Guy είναι περισσότερο γνωστός για τη σκηνική του παρουσία παρά για τις δισκογραφικές του δουλειές οι οποίες βέβαια είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μαζί με τον Eric Clapton έδωσαν μια νέα πνοή στο μπλουζ και τότε πλέον και επίσημα χρήστηκε King of the Blues.

Στο Σικάγο άνοιξε ένα μπαρ το "Legends," που φιλοξένησε πάρα πολλούς θρύλους του μπλουζ αλλά παράλληλα έδωσε και την ευκαιρία σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους. Αν και πλέον σε προχωρημένη ηλικία, ο Buddy Guy συνεχίζει να συγκινεί όχι μόνο τους οπαδούς και φίλους της μπλουζ μουσικής αλλά και κάθε λάτρη της ηλεκτρικής κιθάρας.


Απαραίτητα Ακούσματα: "Broken Hearted Blues," "Stone Crazy," "Mary Had a Little Lamb," "Try to Quit You, Baby"