Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 06:10:58

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Bo Diddley


Bo Diddley
Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1928 στο McComb του  Mississippi. Πέθανε στις 2 Ιουνίου του 2008.
Το κανονικό του όνομα: Otha Ellas Bates McDaniels
Όπως και πολλοί μπλουζίστες, ο Bo Diddley είχε τις μουσικές του ρίζες στη μουσική gospel.

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1928 στο McComb του  Mississippi. Πέθανε στις 2 Ιουνίου του 2008.
Το κανονικό του όνομα: Otha Ellas Bates McDaniels
Όπως και πολλοί μπλουζίστες, ο Bo Diddley είχε τις μουσικές του ρίζες στη μουσική gospel. Σπούδασε κλασσική μουσική σαν νέος αλλά στράφηκε στο μπλουζ έχοντας ακούσει τον John Lee Hooker και συγκεκριμένα το τραγούδι του "Boogie Chillen". Αν και η μουσική του βασίζεται στο μπλουζ, θα μπορούσε να πει κανείς πως ο ρυθμός που ανέπτυξε είναι πιο κοντά στο rock and roll  στου οποίου τη διαμόρφωση συνέβαλε τα μέγιστα.
Επηρέασε πολλά συγκροτήματα κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας όπως τους Yardbirds, τους Rolling Stones, τον  Buddy Holly, τον Jimi Hendrix, τους  Clash, τον  Eric Clapton και τους  Beatles.
Έχοντας μεγαλώσει στους δρόμους του Σικάγο, σύντομα έφτιαξε τη δική του μπάντα αποτελούμενη από τον πολύ γνωστό αρμονικίστα Billy Boy Arnold. Η δισκογραφική εταιρεία Chess ήταν η πρώτη που τον ανακάλυψε και εκτίμησε το ταλέντο του παρέχοντάς του τη δυνατότητα να ηχογραφήσει τα τραγούδια του.
Πολλά από τα τραγούδια του έχει κλασσικά έργα του μπλουζ και του rock and roll. Μία από τις μεγάλες καινοτομίες του ήταν επίσης η κατασκευή μιας τετράγωνης κιθάρας που έγραψε ιστορία στο μουσικό στερέωμα.
Συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής του.
Συμπεριελήφθη στο Rock and Roll Hall of Fame και έλαβε επίσης το Lifetime Achievement Award από το the Rhythm and Blues Foundation. Βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο Grammy.

Τραγούδια Ορόσημο: "Who Do You Love," "You Can't Judge a Book by its Cover," "Mona," "I'm a Man