Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 04:44:53

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Billy Powell

William Νόρις "Μπίλι" Πάουελ (3 Ιούνη 1952 - 28 του Γενάρη 2009) ήταν ένας Αμερικανός μουσικός ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό απο την η πολύχρονη συμμετοχή του ως πληκτράς στο συγκρότημα των Lynyrd Skynyrd , από το 1970 μέχρι το θάνατό του το 2009.

Γεννήθηκε στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας, ο Πάουελ μεγάλωσε σε μία στρατιωτική οικογένεια (ο πατέρας του ήταν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ) και πέρασε αρκετά χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ιταλία, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε. Οταν ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 1960, μετακόμισε με την οικογένειά του πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στο Τζάκσονβιλ,της Φλόριντα. Συναντήθηκε με τον πολύ καλό φίλο του,(μια φιλία που κράτησε εως το τέλος του) τον Leon Wilkeson στο δημοτικό σχολείο, τον μέλλοντικό μπασίστα για τους Lynyrd Skynyrd. Ο Μπίλι έδειξε απο μικρός ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πιάνο και άρχισε μαθήματα πιάνου από μια τοπική δασκάλα την Μάντελεην Μπράουν. Η ίδια έλεγε οτι ο Μπίλι δεν την χρειάζεται, υποστηρίζοντας ότι ο Billy ήταν ενα φυσικό ταλέντο και έπαιζε ιάνο ομως εκίνος ηξερε. Όταν ήρθε η ώρα για το γυμνάσιο, η μητέρα του έγραψε τον Μπίλι και τον αδελφό του, Ρίκι, στην Sanford Ναυτική Ακαδημία της Φλόριντα.

Ο Μπίλι επέστρεψε στο Τζάκσονβιλ, όπου εγγράφεται στο Γυμνάσιο Kenny , στο Bishop. Όταν αποφοίτησε το 1970, γράφτηκε σε μια κοινότητα-κολέγιο, ειδίκευση στη θεωρία της μουσικής. Εκείνη την περίοδο βρήκε και δουλειά ως roadie στους Lynyrd Skynyrd.

Για δύο χρόνια ο Μπίλι παρέμεινε μέλος του πληρώματος των Skynyrd (η οποία περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων σημαντικές εκδηλώσεις,και μια εμφανιση των Skynyrd ως support στον Leslie Leslie West'). Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του, το 1972,οι Skynyrd έπαιξαν σε μια συναυλία, μια παράσταση στο Bolles ενα χορό του σχολείου. Μετά από τη συνήθη ρουτίνα της εργασίας του με τον Kevin Elson,ο Μπίλι είχε το χρόνο να ξεκουραστεί για λίγο. Ξαφνικά, εντόπισε ένα πιάνο στη γωνία και πήγε και κάθισε στο πιάνο. Απλά χαζεύε παίζοντας, και ξαφνικά, εγκαινιάζει στο πιάνο με βάση τη δική του εκδοχή, το Freebird για το ακούσουν τα υπόλοιπα μελη στην μπάντα. Ο Ronnie, έκπληκτος στην ικανότητα του , του είπε «Θέλεις να μου πείς,οτι παίζεις πιάνο, τόσο καλά και οτι εσυ απλώς Δουλεύεις για μας ένα χρόνο τωρα?....». και ο Billy απάντησε, "Λοιπόν, ξέρετε, έχω κλασική εκπαίδευση στο πιάνο στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου." Στη συνέχεια οι Skynyrd είπαν οτι έψαχναν για έναν άνθρωπο στα πλήκτρα , και ο Μπίλι ήταν ο καλύτερος !

Το 1973, οι Lynyrd Skynyrd υπεγράψαν στην MCA Records και έλαβαν την διεθνή αναγνωρισή τους με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, (Pronounced 'Lĕh-'nérd' Skin-'nérd). Η δημοτικότητα της μπάντας εκτινάχθηκαν στα ύψη το 1974 με την επόμενη κυκλοφορία του άλμπουμ τους, Second Helping η οποία χαρακτήρισε απο την μεγαλύτερη επιτυχία τους σε single ,το "Sweet Home Alabama".

Η μπάντα γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, με αποκορύφωμα το 1977 και το άλμουμ "Street Survivors" που πολλοί θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια τους μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του ,"Street Survivors" το ναυλωμένο αεροπλάνο των Skynyrd, συνετρίβη σε ένα δάσος κοντά στο McComb, του Μισισιπή. Το δυστύχημα στοίχισε τη ζωή του τραγουδιστή Ronnie Βαν Ζαντ,του κιθαρίστα Steve Gaines,και της αδελφής του Cassie Gaines, του βοηθού διευθυντή Dean Kilpatrick, και στους δύο πιλότους.

Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας υπέστησαν τραυματισμούς που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή. Ο Πάουελ υπέστη σοβαρές εκδορές στο προσώπο, και παραλίγο να χάσει εντελώς τη μύτη του, αλλά κατά τα άλλα ήταν καλά Ήταν ο πρώτος που θα βγεί από το νοσοκομείο, και το μόνο μέλος που ηταν σε θέση να παραβρεθεί στις κηδείες των νεκρών μελών του συγκροτήματός του. Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του αεροπορικού δυστύχηματος και την επανένωση των Lynyrd Skynyrd, το 1987, ο Πάουελ προσχώρησε σε μια χριστιανική ροκ μπάντα που ονομάζοταν "Vision" το 1984..με την οποία ηχογράφησε 3 άλμπουμ και περιόδευσε εκτενώς ..Το παίξιμό του αναδείχθηκε στις συναυλίες των Vision. Ο Πάουελ επανασυνδέθηκε με τους Lynyrd Skynyrd το 1987 για μια περιοδεία αφιέρωμα, και παρέμεινε με το συγκρότημα μέχρι το θάνατό του.

Το 2007, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Πάουελ έπαιξε πιάνο για τον Kid Rock το "All Summer Long" (παραλαγή του "Sweet Home Alabama"). Στις 28 Ιανουαρίου 2009, ο Μπίλι πέθανε στην ηλικία των 56 ετών στο σπίτι του στο Orange Park, της Φλόριντα. Ο Πάουελ κάλεσε βοήθεια στο 911 στις 12:55 π.μ., λόγω δύσπνοιας. Έχασε ομως το ραντεβού του με το γιατρό σχετικά για ένα τσεκ-απ στην καρδιά του. Οι ερωτηθέντες υπάλληλοι του EMS (πρώτες βοήθειες) βρήκαν τον Πάουελ αναίσθητο με το τηλέφωνο ακόμα στο χέρι του. Καρδιακή προσβολή ήταν η ύποπτη αιτία του θανάτου, αλλά η αυτοψία δεν έγινε.

Το τραγούδι 'Gifted Hands' γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τους Lynyrd Skynyrd, ως φόρο τιμής προς τον Πάουελ και περιέχεται στο άλμπουμ του 2009 , το "God & Guns".

Σάββας Συνοδινός

Πηγή http://en.wikipedia.org/

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook