Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 14:34:21

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Outlaws

outlaws-2006Πολλοί φίλοι τους λένε με έμφαση έπρεπε να ήσουν εκεί όταν αναφέρονται στις συναυλίες τους τη δεκαετία του ’70. Με χαρακτηριστικά μακριά μαλλιά και μουστάκια οι Outlaws από την Florida των ΗΠΑ ήταν ένα από τα πολλά γκρουπ που πρόσφεραν στην υποθεση «παλιό καλό rock ’n’ roll».

outlaws-2006Πολλοί φίλοι τους λένε με έμφαση έπρεπε να ήσουν εκεί’ όταν αναφέρονται στις συναυλίες τους τη δεκαετία του ’70. Με χαρακτηριστικά μακριά μαλλιά και μουστάκια οι Outlaws από την Florida των ΗΠΑ ήταν ένα από τα πολλά γκρουπ που πρόσφεραν στην υποθεση «παλιό καλό rock’n’roll».

Οπλισμένοι με την παραδοσιακή, τριπλή ενίοτε, κιθαριστική απειλή και με εισόδους στο Top-40 με τραγούδια όπως το “There Goes Another Love Song” και “Green Grass and High Tides” έχουν καταγραφεί ως μια από τις σημαντικότερες αρμάδες του Southern Rock.

Ιδρύθηκαν το 1972 και ηγετικό ρόλο ανέλαβε από την αρχή ο lead κιθαρίστας Hughie Thomasson .. Το αρχικό τους σχήμα ήταν: Hughie Thomasson Henry Paul (κιθάρα/φωνητικά) Frank O'Keefe (μπάσσο) Monte Yoho (drums) (κιθάρα/φωνητικά)

To 1973 ενσωματώθηκε ο Billy Jones ως τρίτος κιθαρίστας και η μπάντα ήταν έτοιμη να πάρει τους δρόμους.

Συνόδεψαν τους Lynyrd Skynyrd σαν opening band και μάλιστα ο θρύλος θέλει τον τραγουδιστή των Skynyrd Ronnie Van Zant να φωνάζει από σκηνής σε εκπρόσωπο της δισκογραφικής Arista Records “Αν δεν κάνεις συμβόλαιο στους Outlaws, θα είσαι ο πιο άσχετος άνθρωπος στο χώρο της μουσικής και ξέρω ότι δεν είσαι”.

Έτσι το 1974 οι Outlaws υπέγραψαν στην Arista και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο ομότιτλο album με σαφείς επιρροές από Eagles και Allman Brothers. Αν και θεωρούνται Southern μπάντα, είχαν πολλά country και classic rock στοιχεία στη μουσική τους.

Η πορεία τους χαρακτηρίσθηκε από συχνές αλλαγές σύνθεσης. Ο θάνατος του Thomasson το Σεπτέμβριο του 2007 από καρδιακή προσβολή σήμανε στην πραγματικότητα και το φυσικό τέλος της μπάντας αν και έχουν ανακοινωθεί συναυλίες για το 2008 χωρίς όμως κανένα από τα αρχικά μέλη).

Αξέχαστα πάντως θα μείνουν τραγούδια όπως το “Hurry Sundown”, “Diablo Canyon” και “Ghostriders In The Sky”.

Discography

outlaws01
ladyinwaiting
hurrysundown
bringitbackalive
Outlaws
(1975)
Lady in Waiting
(1976)
Hurry Sundown
(1977)
Bring It Back Alive
(1978)
playintowin-1
intheeyeofthestorm
ghostriders-1
loshombresmalo
Playin' to Win
(1978)
In the Eye of the Storm
(1979)
Ghost Riders
(1980)
Los Hombres Malo
(1982)
soldiersoffortune
hittintheroad
diablocanyon
so_low
Soldiers of Fortune
(1986)
Hittin' the Road Live!
(1993)
Diablo Canyon
(1994)
So low
(1999)
Once An Outlaw
(ολοκληρώθηκε πριν το θάνατο του Thomasson, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα)

kείμενο: Γιώργος Λεβέντης