Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 12:07:58

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Lynyrd Skynyrd

ph.1 Lynyrd Skynyrd

O ορισμός της επιτυχίας είναι ένας. Όσο ένας καλλιτέχνης μεγαλώνει ,να προσελκύει νεανικοτερο κοινό και αγοραστές.

Τα ονόματα που θα μπορούσαμε να βάλουμε στον ορισμό αυτό είναι δεκάδες. Αρχίζοντας από Εlvis Presley και Beatles ,περνώντας στην μέση περίοδο με Rolling Stones, Black Sabbath και πολλούς άλλους ,και τελικά φτάνοντας κάπου στο σήμερα όπου όλοι οι πιο πάνω μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών συνεχίζουν να αποτελούν  δύναμη πρώτου μεγέθους ..Ένα τέτοιο συγκρότημα με όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ήταν και παραμένουν οι LYNYRD SKYNYRD.

 

 

 

 

 

ph.1

Photo1.Rock'n roll hall of fame march 2006(Gary Rossington, Billy Powell, Artimus Pyle, Ed King And Bob Burns)

 

 

 

O ορισμός της επιτυχίας είναι ένας. Όσο ένας καλλιτέχνης μεγαλώνει ,να προσελκύει νεανικοτερο    κοινό και αγοραστές.

Τα ονόματα που θα μπορούσαμε να βάλουμε στον ορισμό αυτό είναι δεκάδες. Αρχίζοντας από Εlvis Presley και Beatles ,περνώντας στην μέση περίοδο με Rolling Stones, Black Sabbath και πολλούς άλλους ,και τελικά φτάνοντας κάπου στο σήμερα όπου όλοι οι πιο πάνω μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών συνεχίζουν να αποτελούν  δύναμη πρώτου μεγέθους ..Ένα τέτοιο συγκρότημα με όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ήταν και παραμένουν οι LYNYRD SKYNYRD.

Κάτι το οποίο θα μπορούσα να το γράψω στο τέλος αλλά θα το βάλω στην αρχή, είναι ότι τελικά οι μπάντες που έμειναν, έδωσαν και δίνουν ακόμα μαθήματα μουσικής ιδιοσυγκρασίας και αρτιότητας. Δεν είναι τόσο τα τραγούδια(που από μόνα τους στέκονται στον χρόνο) αλλά η προσέγγιση , η δημιουργία, η νοοτροπία ,η αντίληψη για την μουσική .Τελικά αυτά είναι που μένουν και αναγνωρίζονται όχι μόνο από το κοινό αλλά και από άλλους μουσικούς και οι LYNYRD SKYNYRD είναι αυτό ακριβώς .Αναγνωρίσιμοι σε όλα..

Όσα ακολουθούν είναι απλά για αυτούς που δεν ξέρουν πόσο πίσω πάει η ιστορία τους ,για να φτάσουν στο σήμερα.

Οι LYNYRD SKYNYRD άρχισαν για πλάκα να γρατζουνάνε στις αρχές του 1960.Το 64' οι Ronnie Van Zant (φωνή),Allen Collins (κιθάρα),Larry Junstrom (μπάσο),Gary Rossington(κιθάρα),και Bob Burns(ντραμς) έπαιξαν για πρώτη φορά με το όνομα 'The Noble Five'.Η γνωριμία με τον μπασιστα Leon Wilkeson υπάρχει αλλά ακόμα δεν παίζουν μαζί, παρότι όλοι έχουν παίξει με την μπάντα του ονόματι 'My Backyard.'

Ένας δάσκαλος  με το όνομα Leonard Skinner φανατικός πολέμιος των μακριών μαλλιών και των χίπις γίνεται η αιτία να το αλλάξουν σε  LYNYRD SKYNYRD .

Αργότερα ο ίδιος ομολογεί ότι άξιζε τελικά να τους κυνηγάει στο σχολείο για να κουρευτούν και πως είναι περήφανος που το όνομα του έστω και έτσι ακούστηκε σε όλον τον κόσμο.

Από εδώ και ύστερα κάθε χρονιά συμβαίνουν πολλά στην  ζωή των  SKYNYRD .Προσθήκες και αποχωρήσεις .Επιτυχία και τραγωδία μαζί.

Θέλει λίγο προσπάθεια να το παρακολουθήσεις.

Η Nadine Van Zant  φέρνει στον κόσμο την  κόρη τους Michelle.Έχει την καλλιτεχνική του σημασία το γεγονός καθότι τα τραγούδια 'Michelle' και'Need All My Friends.'είναι ουσιαστικά τα πρώτα σινγκλς της μπάντας εν έτη 1968.Το 1970 ο Allen Collins παντρεύεται και το LYNYRD SKYNYRD γίνεται επίσημο όνομα μαζί με την αποδέσμευση από την πρώτη δισκογραφική τους εταιρία.

Το 1971 ο κιθαρίστας Rickey Medlocke έρχεται(για να φύγει λίγο αργότερα) ,ενώ έχει φύγει ο Bob Burns (για να ξανάρθει και αυτός πιο μετά).

Ο Ronnie Van Zant  παντρεύεται δεύτερη φορά και ο Leon Wilkeson γίνεται επίσημα μέλος.

Το 1973 απλά ...χάος..

Το πρώτο άλμπουμ 'Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd' γίνεται πλατινένιο έτσι απλά ,ενώ ο Rickey Medlocke έχει ξαναέρθει αυτήν την φορά ως....ντραμερ .Και είναι η περίοδος όπου οι SKYNYRD παίζουν με δυο ντραμερ αλλά......ξαναφεύγει. Και βέβαια όπως έχετε καταλάβει επειδή μια(1)αποχώρηση ίσον ...καμία,

φεύγει και ο Leon Wilkeson αλλά ξαναέρχεται .Ο Ed King είναι σημαντική προσθήκη αλλά ενώ είναι ήδη γνωστός κιθαρίστας στο πρώτο του πέρασμα από την μπάντα παίζει ...μπάσο.

Ο Billy Powell γίνεται μόνιμο μέλος αφού συμμετείχε από τα πρώτα βήματα αλλά μόνο ως session(λόγω σπουδών).

.Χαμός.... και έχει και συνεχεία...

Το 1974 δεύτερος  χρυσός δίσκος.'Second Helping,' με το τραγούδι 'Sweet Home Alabama.' .

Κάνω μια παρένθεση εδώ και υπάρχει λόγος .Εκείνη είναι η χρονιά όπου μέσα από αυτό το τραγούδι δίνεται μια απάντηση στο τραγούδι του Neil Young 'Southern Man.' .Ένα τραγούδι προσβολή για τους νότιους όπου και επιφέρει τον αποκλεισμό του Neil Young από όλες σχεδόν τις νότιες πολιτείες για πολλά χρόνια.

1975 και ακόμα ένας χρυσός με το όνομα 'Nuthin Fancy,' Και βέβαια.....αποχώρηση του Ed King αλλά και οριστική αποχώρηση του ντραμερ Bob Burns .

Στην θέση του ο καταπληκτικός ντραμερ Artimus Pyle.Προσθήκη τα φωνητικά από τις  Honkettes, Leslie Hawkins, JoJo Billingsley , Cassie Gaines.

Πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η επόμενη χρονιά είναι ανάγκη γνώσης για όλους μας

.Ακόμα ένας χρυσός 'One More For The Road' και ο ερχομός του Steve Gaines αδερφού της Cassie Gaines.Περιέχει το τραγούδι 'That Smell" όπου ένας ηλίθιος κάπου ,κάποτε είπε ότι είναι ρατσιστικό ,ενώ η αλήθεια είναι ότι γράφτηκε από τον Ronnie Van Zant αφιερωμένο στον Rossington λόγω ενός ατυχήματος που είχε ο τελευταίος με το αυτοκίνητο του .Είναι δε η εποχή όπου το συγκρότημα έπινε και κάπνιζε ότι έβρισκε καθώς η επιτυχία και τα λεφτά έτρεχαν.

 


 Το τραγούδι αυτό λοιπόν αναφέρεται στην μυρωδιά της επιτυχίας με τα καταστροφικά αποτελέσματα της. Ακολουθεί ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Rolling Stones.

1977 και τραγωδία .Δυο πλατινένια άλμπουμ σε μια χρονιά.'One More For The Road' , 'Street Survivors,' και μετά.....ο θάνατος.

Πτώση του μικρού αεροπλάνου που μετέφερε την μπάντα και τραγικός θάνατος για 3 μέλη (Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Cassie Gaines)καθώς

και τον παραγωγό Dean Kilpatrick .Όλοι οι άλλοι τραυματίες αλλά σώοι .Κάποιες λεπτομέρειες όμως σε κάνουν να πιστεύεις στις προφητείες.

Το εξώφυλλο του Street Survivors,'τους έδειχνε μέσα σε φλόγες .Αποσύρθηκε από την εταιρία και επανακυκλοφόρησε μόνο με την φωτογραφία τους.

Αργότερα οι Aerosmith θα δηλώσουν ότι αρνήθηκαν την ίδια ημέρα πιο νωρίς να πετάξουν με το ίδιο αεροπλάνο λόγω τεχνικών προβλημάτων που τους επισημάνθηκαν.

Πλατινένιο την επόμενη χρονιά το 'Skynyrd's First and Last,'που περιέχει ακυκλοφορητες ηχογραφήσεις από μια δεκαετία πιο πίσω .Εδώ συμβαίνουν διάφορες ανακατατάξεις τα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν διπλό πλατινένιο το 'Gold and Platinum.'και ο Artimus Pyle φεύγει (παρόλο που συνεργάζεται μαζί τους έως το 1992).

Οι Rossington-Collins κάνουν την ομώνυμη μπάντα( με τραγουδίστρια την αργότερα σύζυγο του Rossington ,Dale Krantz),και εντελώς αναπάντεχα το διαλύουν παρά την επιτυχία.(Δυο άλμπουμ).

Βέβαια ο Collins συνεχίζει  με την Allen Collins Band αλλά θα σταματήσει τραγικά την πορεία του το 1986 όπου σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα θα μείνει παράλυτος από την μέση και κάτω καθώς θα σκοτωθεί και η φίλη του. Σημειωτέον ότι λίγα χρόνια πριν είχε πεθάνει η γυναίκα του από κακή εγκυμοσύνη,αποτέλεσμα ναρκωτικών και άλλων ουσιών.

Εν τω μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και το 1990 έχουν κυκλοφορήσει επίσημα τρία άλμπουμ των LYNYRD SKYNYRD .'Best Of The Rest,' το 1982 με σπάνιες εκτελέσεις,'Legend.'το 1986 με τα λεγόμενα B-sidesκαι τέλος ένα tribute 'Skynyrds Innyrds.'το 1989.Ο Allen Collins πεθαίνει το 1990 και την επόμενη χρονιά βγαίνουν πάλι με επίσημη δισκογραφία.'Lynyrd Skynyrd 1991' .Και επειδή οι κακές συνήθειες δεν κόβονται ,αρχίζουν πάλι τα πέρα δώθε.

Kurt Custer   ο   νέος ντραμερ, Timmy Lindsey ο νέος μπασιστας   ελέω Wilkeson όπου έχει προβλήματα υγείας. Και μέσα σε όλα αυτά νέο άλμπουμ το "Last Rebel".(1993) Ακουστικό το επόμενο 'Endangered Species,'(1994)και ο Ed King(όπου έχει επιστρέψει σαν κιθαρίστας αρκετά χρόνια πριν)παθαίνει έμφραγμα και αποχωρεί.

Έρχεται όμως ο ντραμερ Owen Hale σε αντικατάσταση του Custer.

Αξίζει εδώ να γίνει μια αναφορά στις αποχωρήσεις και στις προσθήκες των μουσικών.(Εκτός ασθενειών και θανάτων)

Αυτές δεν έγιναν ποτέ λόγω μουσικών διαφορών .Όλοι οι εμπλεκόμενοι μουσικοί, ήταν(και παραμένουν)πολύ δυνατές προσωπικότητες .και μεγάλα ταλέντα.

Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι όλοι σχεδόν έφευγαν για να κάνουν τις προσωπικές τους δισκογραφικές δουλειές(με μεγάλη επιτυχία) και πάντα επέστρεφαν .

Έτσι το 1996 ο Rickey Medlocke επιστρέφει μετά από μια δυνατή καριέρα με τους Blackfoot ,σαν κιθαρίστας αυτήν την φορά ενώ προστίθεται και ο Hughie Thomasson από τους Outlaws σαν κιθαρίστας  .Έφυγε" την νέα χιλιετία από καρδιακή προσβολή (2007). Αντικαταστάτης ο Mark Matejka .

ph_2

'Twenty," και 'Lyve From Steel town' τα επόμενα (έως και σήμερα)άλμπουμ με τραγουδιστή το μικρό αδερφό Johnny Van Zant γνωστό από τους 38 Special

Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε φεύγει ο ντραμερ Owen Hale και τον αντικαθιστά ο Michael Cartellone. Ακολουθούν 'Edge of Forever' και '20th Century Masters" καθώς και παναμερικανική περιοδεία το 2000 με τους ZZ Top.Νέο άλμπουμ 'Then And Now' και περιοδεία με Deep Purple και Ted Nugent.

Το 2001 πεθαίνει σε ξενοδοχείο στην Φλόριντα ο μπασιστας Leon Wilkeson(ηπατική ανεπάρκεια) και στην θέση του έρχεται ένας καλός του φίλος ο Ean Evans.

Το 2002 έρχεται το 'Turn It Up, και το 2003 το 'Vicious Cycle' .Το 2004 "Lynyrd Skynyrd LYVE" και πεθαίνει ο επονομαζόμενος πατέρας των LYNYRD SKYNYRD και  φυσικός πατέρας των Van Zant, Lacy Van Zant σε ηλικία 89 ετών.

Το 2006 ο Gary Rossington κάνει εγχείριση ανοικτής καρδιάς(η δεύτερη) και τέλος τον Ιανουάριο του 2009 "έφυγε" και ο Billy Powell από καρδιακή προσβολή.

(Είχε προηγηθεί εγχείρηση ανοικτής καρδιάς πέρυσι τον Μάιο).

Καλλιτέχνης με μεγάλη δισκογραφία σε κλασσικό πιάνο αλλά και χριστιανικές χορωδίες και ο μόνος απόφοιτος κολεγίου μουσικών σπουδών που πέρασε από τους SKYNYRD.

Αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι δυο συγκροτήματα είχαν τόσες απώλειες όσους και δίσκους .Οι LYNYRD SKYNYRD και οι Allman Brothers.Και έχουν δίκιο.

Ευλογημένοι από την μουσική και καταραμένοι από την ζωή .Είναι περιττό να γράψουμε τις διακρίσεις τους γιατί θα θέλαμε άλλο τόσο χώρο και μάλλον δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε το μέγεθος .Αυτό το μέγεθος που δεν είναι "Αμερικάνικο" η "νότιο" αλλά παγκόσμιο. Γιατί είναι μέγεθος μουσικό.24 επίσημες δουλείες με περίπου 25 εκατομμύρια επίσημες πωλησεις.22 χρυσά και 8 πλατινένια. Εύκολα μαθηματικά.

Άλλωστε το γράψαμε και στην αρχή. Από ένα σημείο και ύστερα η μουσική είναι απλά ο προορισμός.

Η προσέγγιση και η αντίληψη, η δημιουργία και η νοοτροπία είναι όλο το ταξίδι. Κρίμα που μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα

.Γιατί απλά....οι παππούδες ξέρουν και το κάνουν καλύτερα.

(Οι πληροφορίες έρχονται από το επίσημο σαιτ καθώς και από δημοσιογραφικά αρχεία της μπάντας δημοσιευμένα στο ιντερνετ. Οι δημιουργοί αφήνουν παράθυρο στις ανακατατάξεις της μπάντας τα πρώτα χρόνια καθώς υπάρχει υπέρ  και παρά πληροφόρηση σχετικά με τις ημερομηνίες)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

photo3.rickie Medlocke

 

 

 

 

 

ph_4Photo 4.JOHNNY VAN ZANT

 

 

 

 

 

 

κείμενο Νίκος Μενεμενόγλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lynyrd_skyn2007 Lynyrd Skynyrd was the definitive Southern rock band, fusing the overdriven power of blues-rock with a rebellious Southern image and a hard rock swagger. Skynyrd never relied on the jazzy improvisations of the Allman Brothers. Instead,they were a hard-living, hard-driving rock & roll band -- they may have jammed endlessly on-stage, but their music remained firmly entrenched in blues, rock, and country. For many,Lynyrd Skynyrd's redneck image tended to obscurethe songwriting skills of their leader, Ronnie Van Zant. Throughout the band's early records, Van Zant demonstrated a knack for lyrical detail and a down-to-earth honesty that had more in common with country than rock & roll. During the height of Skynyrd's popularity in the mid-'70s, however, Van Zant's talents were overshadowed by the group's gritty, greasy blues-rock. Sadly, it wasn't until he was killed in a tragic plane crash in 1977 along with two other bandmembers that many listeners began to realize his talents. Skynyrd split up after the plane crash, but they reunited a decade later, becoming a popular concert act during the early '90s. While in high school in Jacksonville, FL, Ronnie Van Zant (vocals), Allen Collins (guitar), and Gary Rossington (guitar) formed My Backyard. Within a few months, the group added bassist Leon Wilkeson and keyboardist Billy Powell, and changed their name to Lynyrd Skynyrd, a mocking tribute to their gym teacher Leonard Skinner, who was notorious for punishing students with long hair.

 

With drummer Bob Burns, Lynyrd Skynyrd began playing throughout the South. For the first few years, the group had little success, but producer Al Kooper signed the band to MCA after seeing them play at an Atlanta club called Funocchio's in 1972. Kooper produced the group's 1973 debut, Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd, which was recorded after former Strawberry Alarm Clock guitarist Ed King joined the band.
The group became notorious for their triple-guitar attack, which was showcased on "Free Bird," a tribute to the recently deceased Duane Allman. "Free Bird" earned Lynyrd Skynyrd their first national exposure and it became one of the staples of album rock radio, still receiving airplay decades after its release. "Free Bird" and an opening slot on the Who's 1973 Quadrophenia tour gave Lynyrd Skynyrd a devoted following, which helped their second album, 1974's Second Helping, become its breakthrough hit.
Featuring the hit single "Sweet Home Alabama" -- a response to Neil Young's "Southern Man" -- Second Helping reached number 12 and went multi-platinum. At the end of the year, Artimus Pyle replaced drummer Burns and King left the band shortly afterward.
The new sextet released Nuthin' Fancy in 1975, and it became the band's first Top Ten hit. The record was followed by the Tom Dowd-produced Gimme Back My Bullets in 1976, which failed to match the success of its two predecessors. However, the band retained their following through constant touring, which was documented on the double live album One More from the Road.
Released in late 1976, the album featured the band's new guitarist, Steve Gaines, and a trio of female backup singers, and it became Skynyrd's second Top Ten album. Lynyrd Skynyrd released their sixth album, Street Survivors, on October 17, 1977. Three days later, a privately chartered plane carrying the band between shows in Greenville, SC, and Baton Rouge, LA, crashed outside of Gillsburg, MS. Ronnie Van Zant, Steve Gaines, and his sister Cassie, one of the group's backing vocalists, died in the crash; the remaining members were injured. (The cause of the crash was either fuel shortage or a fault with the plane's mechanics.) The cover for Street Survivors had pictured the band surrounded in flames; after the crash, the cover was changed.
In the wake of the tragedy, the album became one of the band's biggest hits. Lynyrd Skynyrd broke up after the crash, releasing a collection of early demos called Skynyrd's First and...Last in 1978; it had been scheduled for release before the crash. The double-album compilation Gold & Platinum was released in 1980. Later in 1980, Rossington and Collins formed a new band that featured four surviving members. Two years later, Pyle formed the Artimus Pyle Band. Collins suffered a car crash in 1986 that killed his girlfriend and left him paralyzed; four years later, he died of respiratory failure.
In 1987, Rossington, Powell, King, and Wilkeson reunited Lynyrd Skynyrd, adding vocalist Johnny Van Zant and guitarist Randall Hall. The band embarked on a reunion tour, which was captured on the 1988 double live album Southern by the Grace of God/Lynyrd Skynyrd Tribute Tour -- 1987. The re-formed Skynyrd began recording in 1991, and for the remainder of the decade, the band toured frequently, putting out albums occasionally.

The reunited Skynyrd frequently switched drummers, but it had little effect on their sound. During the '90s, Lynyrd Skynyrd were made honorary colonels in the Alabama State Militia, due to their classic rock staple "Sweet Home Alabama." During the mid-'90s, Van Zant, Rossington, Wilkeson, and Powell regrouped by adding two Southern rock veterans to Skynyrd's guitar stable: former Blackfoot frontman Rickey Medlocke and ex-Outlaw Hughie Thomasson. With ex-Damn Yankee Michael Cartellone bringing stability to the drum chair, the reconstituted band signed to CMC International for the 1997 album Twenty. This lineup went on to release Lyve from Steeltown in 1998, followed a year later by Edge of Forever. The seasonal effort Christmas Time Again was released in fall 2000. Although Wilkeson died one year later, Lynyrd Skynyrd regrouped and recorded Vicious Cycle for a 2003 release. The DVD/CD Lyve: The Vicious Cycle Tour followed a year later, 2006 saw the release of Face to Face, and 2007 brought Paper Sleeve Box and Lyve from Steel Town.

Stephen Thomas Erlewine from All Music Guide

Discography

Pronounced Leh-nerd Skin-nerd (1973)
  1. I Ain't the One
  2. Tuesday's Gone
  3. Gimme Three Steps
  4. Simple Man
  5. Things Goin' On
  6. Mississippi Kid
  7. Poison Whiskey
  8. Free Bird

Studio One, Doraville, Georgia

pronounced_leh-nerd_skin-nerd
Second Helping (1974)
  1. Sweet Home Alabama
  2. I Need You
  3. Don't Ask Me No Questions
  4. Workin' for MCA
  5. Ballad of Curtis Loew
  6. Swamp Music
  7. Needle and the Spoon
  8. Call Me the Breeze

Record Plant Studios, Los Angeles / Studio One in Doraville, Georgia

secondhelping
Nuthin' Fancy (1975)
  1. Saturday Night Special
  2. Cheatin' Woman
  3. Railroad Song
  4. I'm a Country Boy
  5. On the Hunt
  6. Am I Losin'
  7. Made in the Shade
  8. Whiskey Rock-A-Roller

Recorded at WEBB IV Studios, Atlanta and Studio One, Doraville, Georgia

nuthinfancy
One More From The Road (1976)
  1. Workin' for MCA
  2. I Ain't the One
  3. Saturday Night Special
  4. Searching
  5. Travelin' Man
  6. Simple Man
  7. Whiskey Rock-A-Roller
  8. Needle and the Spoon
  9. Gimme Back My Bullets
  10. Tuesday's Gone
  11. Sweet Home Alabama
  12. Gimme Three Steps
  13. Call Me the Breeze
  14. T for Texas (Blue Yodel No. 1)
  15. Sweet Home Alabama
onemorefromtheroad
Gimme Back My Bullets (1976)
  1. Every mothers Son
  2. trust
  3. Igot the same old blues
  4. Double trouble
  5. Roll gypsy roll
  6. Searching
  7. Cry for the bad man
  8. all i cant do is wright about you

Recorded at Record Plant, Los Angeles (tracks 2,4,8) and Capricorn Studios, Macon, Georgia and the others

gimme_back_my_bullets