Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 07:59:18

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H τέχνη στα εξώφυλλα των δίσκων

walter_crane-_novalisΟ Walter Crane (γεννήθηκε στο Λιβερπουλ στις 15 Αυγούστου του 1845 πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου του 1915) σπούδασε σχεδιαστής /ζωγράφος, ειδικεύτηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων παράλληλα μαθήτευσε χαρακτική σε ξύλο στο πλευρό του διάσημου William James Linton.

ART IN RECORD COVERS... WALTER CRANE/NOVALIS

walter_crane-_novalis

Ο Walter Crane

(γεννήθηκε στο Λιβερπουλ στις 15 Αυγούστου του 1845 πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου του 1915)

σπούδασε σχεδιαστής /ζωγράφος , ειδικεύτηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων παράλληλα μαθήτευσε χαρακτική σε ξύλο στο πλευρό του διάσημου

William James Linton.

Το 1862 παρουσιασε στην Βασιλική Ακαδημία το πρώτο έργο του

The Lady of Shalott και τον επόμενο χρόνο επιμελήθηκε την εικονογράφηση για το βιβλίο The New Forest .Για τα επόμενα χρόνια τα έργα του (εξώφυλλα βιβλίων ,εικονογραφήσεις, χαρακτικά ,πίνακες) θα σημαδέψουν την αισθητική της τέχνης στα τέλη του 18ου αιώνα.


 

horses_of_nepture

The Horses of Neptune , (Τα άλογα του Ποσειδώνα)

 

 

 

novalis_brand
Το LP "Brandung" ήταν ο πρώτος δίσκος των Novalis με τον Fred Mühlböck στα φωνητικά , κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1977 και ήταν από τα πιο επιτυχημένα τους LP ξεπερνώντας τις 100,000 πωλήσεις.

 

Το εξώφυλλο του δίσκου ήταν ο πίνακας του Walter Crane
The Horses of Neptune
(Τα άλογα του Ποσειδώνα)

BRAIN records

Παραγωγός : Achim Reichel

Στο Αμβούργο της Γερμανίας στα 1971 ο τραγουδιστής Jurgen Wentzel και ο μπασίστας Heino Schunzel θα δημοσιεύσουν μια αγγελία αναζητώντας μουσικούς για την δημιουργία ενός συγκροτήματος .Οι Lutz Rahn (organ) Hartwig Biereichel (drums) και ο κιθαρίστας Carlo Karges θα ενωθούν μαζί τους κάτω από το όνομα Mosaik που σύντομα θα το αλλάξουν σε Novalis*.

Το 1973 θα παρουσιάσουν το πρώτο τους LP με τίτλο Banished Bridge ηχογραφημένο για την θρυλική Brain Records, ενώ δύο χρόνια αργότερα και μετά από μια σειρά αλλαγών στις τάξεις του group θα ακολουθήσει ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο το όνομά τους .

Πλέον στο συγκρότημα τις κιθάρες έχει αναλάβει ο Detlef Job ενώ στα φωνητικά είναι ο Fred Muhlbock .

Εως το 1980 θα κυκλοφορήσουν άλλα επτά LP και θα γνωρίσουν την επιτυχία τόσο στην Γερμανία όσο και εκτός συνόρων παρόλο που εκτός του πρώτου τους δίσκου οι στίχοι και τα φωνητικά είναι στην μητρική τους γλώσσα.

Sommerabend, 1976 (Summer evening) Konzerte, 1977 (Concerts),

Brandung, 1977 (Tide),Vielleicht bist du ein Clown?, 1978 (Maybe you're a clown?),Wer Schmetterlinge lachen hört, 1978 (Who hears butterflies laughing),Sonnewende, 1978 (Solstice),Flossenengel, 1979 (Angel with fins).

Στην δεκαετία του 80 θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν νέες δισκογραφικές δουλειές εως το 1985 (τελευταίο studio LP Nach uns die Flut (After us the Flood).

novalis_group

Arnsberg, 18.11.1977
Foto: Stephan Schelle

http://www.germanrock.de/n/novalis/photographie.htm

 

 

friedrich_philipp

Novalis* ,

το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τον Friedrich Philipp Freiherr , βαρώνο του Hardenberg (1772-1801) Γερμανό συγγραφέα, φιλόσοφο και νομικό που με το ψευδώνυμο Novalis παρουσίασε μια σειρά έργων ¨Γύρις¨ 1798, ¨Πίστη και Αγάπη¨ 1799, ¨Υμνοι στη Νύχτα¨ 1800 μεταξύ άλλων που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές του Μεσαίωνα.

 

 

Κέιμενο:Δ.Σιαφάκας