Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 21:26:56

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ALEISTER CROWLEY

 
 
 
Ο Βίος και η Πολιτεία του «πιο διεφθαρμένου ανθρώπου στον κόσμο».
 
 
Όλοι έχουμε ακούσει το εκπληκτικό τραγούδι του Ozzy Osbourne “Mr. Crowley”, μέσα από το πρώτο του solo album “Blizzard Of Ozz” του 1980.
Μεγάλη επίδραση όμως άσκησε άθελα του ο Aleister Crowley, στο Rock και στο Heavy Metal, καλλιτέχνες όπως οι Marilyn Manson, Beatles, Ozzy Osbourne, Doors, Holy Magick, David Bowie, Black Sabbath, Grateful Dead, Hall & Oates, Rolling Stones, Iron Maiden, Ministry, Led Zeppelin έχουν επηρεαστεί από τις ιδέες του.
Ας επιχειρήσουμε λοιπόν, να σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο του «πιο διεφθαρμένου ανθρώπου στον κόσμο», ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες Rock και Heavy Metal καλλιτέχνες, φωτίζοντας τις λιγότερο γνωστές πτυχές μιας μάλλον… ταραγμένης προσωπικότητας.
 
Ο Aleister Crowley (1875-1947) έχει σήμερα περισσότερους μαθητές από όσους όταν ζούσε. Αλλά αλήθεια, ποιος πραγματικά έχει ψάξει για να μάθει τον βίο και την πολιτεία αυτού του μυστήριου προσώπου. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία.
Πέρα από κάθε είδους προκαταλήψεις, η αναφορά του Crowley στο κείμενο αυτό, γίνεται με κύριο γνώμονα την πληροφόρηση γύρω από την ζωή του. Φυσικά και δεν θέλω να σας κάνω με κανέναν τρόπο κάποιον προσηλυτισμό στις ιδέες του, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει και ότι θέλει, πάντα απόφευγα το κήρυγμα αφήνοντας τη θρησκεία ως ένα θέμα, του καθενός καθαρά ιδιωτικό. Το θρησκεύεσθε, αλλά και το μη θρησκεύεσθε είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός.
Ο Aleister Crowley μπορεί να θεωρηθεί σαν ο τύπος του πιο διεφθαρμένου ανθρώπου στον κόσμο. Γεννήθηκε ως Edward Alexander Crowley στις 12 Οκτωβρίου του 1875 στο Leamington Spa (UK), ο ίδιος είπε πως η μητέρα του τον έλεγε «Κτήνος/ Θηρίο ΧΞΣ-666» (beast 666), παρομοιάζοντας τον με το Μεγάλο Κτήνος της Αποκάλυψης. Αποδέχτηκε και τα δύο ονόματα, αφού για εκείνον το κακό ήταν κάτι σαν θρησκεία. Ο διαβόητος Άγγλος άνηκε σε πολλές μυστικές θρησκείες, δεχόταν επιδράσεις από άλλες, ίδρυσε όμως και την δική του, το Θέλημα.
Από μια άποψη, ο Crowley είχε γεννηθεί μέσα σε μια θρησκεία που απέρριπτε σ’ όλη του τη ζωή. Ο πατέρας του, ένας ζυθοποιός από το Yorkshire, ήταν μέλος μιας αδελφότητας του Plymouth την οποία αποτελούσαν αυστηροί χριστιανοί, που ο Crowley μισούσε τις στενοκέφαλες αντιλήψεις τους. Έτσι άλλαξε το όνομα του από Edward Alexander σε Aleister (κελτική μορφή του μεσαίου του ονόματος), αντικατέστησε τους αγίους των γονιών του με βιβλικούς κακοποιούς και ρίχτηκε αχόρταγα στις σαρκικές απόλαυσης και στις διαστροφές. Mπήκε στο κολλέγιο Trinity, του Cambridge αλλά δεν απεφοίτησε πότε.
Για να ελέγξει, για παράδειγμα, την ορθότητα της παροιμίας, ότι ένας γάτος είναι εφτάψυχος, πήρε έναν κι αφού τον νάρκωσε με χλωροφόρμιο τον έβαλε πάνω στη φωτιά. Ύστερα αφού του έκοψε το κεφάλι και του σπάσε το κρανίο, τον πέταξε έξω από το παράθυρο.
Ο Crowley πέθανε από καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα την 1 Δεκεμβρίου του 1947 σε ηλικία 72 ετών, στο Hastings του East Sussex (UK). Είχε πια παραδοθεί στην ηρωίνη και τις τελευταίες του μέρες τις πέρασε σ’ ένα γηροκομείο. Όμως πριν φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση δοκίμασε πάρα πολλές εμπειρίες. Ήταν εθισμένος στην ηρωίνη, εξαιτίας της μορφίνης που έπαιρνε για το άσθμα και τη βρογχίτιδα που τον ταλαιπωρούσε επί σειρά ετών. Στη νεκρώσιμη ακολουθία του περιλήφθηκε η ανάγνωση ενός έργου του «Ο Ύμνος στον Πάνα», γεγονός που περιγράφηκε από τις εφημερίδες της εποχής ως μαύρη λειτουργία.
Έκανε ορειβασίες, έγραψε ποιήματα, ζωγράφισε, μελέτησε τις ανατολικές θρησκείες και τέλος ανακάλυψε τα ναρκωτικά. Υπήρξε πανίσχυρος Μάγος φθάνοντας στο βαθμό του Ipsissimus, μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ιδρυτής του τάγματος Ασημένιο Άστρο, ιδρυτής της θρησκείας του θελήματος, ορειβάτης, σκακιστής, λυρικός και δραματικός ποιητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Ο Crowley ήταν φυσικός πολυμαθής και ασχολήθηκε ενεργά με πολλές δραστηριότητες. Ο κόσμος τον γνώρισε ως ποιητή, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, ορειβάτη, εξερευνητή, σκακιστή, σχεδιαστή, εραστή γυναικών, γιόγκι, μάγο, προφήτη, μαχητή της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλόσοφο και καλλιτέχνη. Σήμερα, είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας έργων αποκρυφισμού του εικοστού αιώνα και ως ο πρώτος Άγγλος που εγκαθίδρυσε δική του θρησκεία, το Θέλημα.
Έζησε όπως ονειρεύτηκε. Έκανε «ότι του άρεσε».
 
 
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Η πρώτη θρησκεία που ασπάστηκε ο Crowley ήταν εκείνη του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, μιας μυστικής κοινότητας που ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1886, για να μελετήσει τα μυστήρια της ζωής. Η οργάνωση αυτή προσέλκυσε μερικούς κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους, όπως ο ποιητής William Butler Yeats (1865-1939). Ο Crowley νοίκιασε την οικία Βoleskine Ηome, όπου βρίσκετε κοντά στην λίμνη Loch Ness της Σκωτίας και ονόμασε τον εαυτό του Λόρδο του Βoleskine. (Ο Jimmy Page των Led Zeppelin αγόρασε το σπίτι του Crowley και είχε κάνει το σπίτι βωμό του αποκρυφισμού, αυτό το μέγαρο έχει μια υπόγεια διάβαση όπου ο Crowley έκανε τις τελετές και τις θυσίες του. Ο ίδιος αυτός διάδρομος οδηγεί τώρα στον τάφο του).
Ο Crowley στο σπίτι αυτό αυτοσυγκεντρωνόταν και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το φύλακα άγγελο του. Όμως η παράδοση λέει πως επικοινωνούσε περισσότερο με τον Διάβολο.
Στα 1898 ο Crowley φορώντας επίσημα τη ρόμπα του Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ονομάστηκε Αδελφός της Υπομονής, αλλά πολύ γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με την οργάνωση, γιατί δεν μπορούσε ν’ αντέξει την ασκητή ζωή που επιβαλλόταν μετά τη μύηση, έξι μήνες νηστεία, προσευχή και περισυλλογή. Σε μια τελετή που έγινε το 1899, που σ’ αυτή την περίπτωση ονομάστηκε Ανατέλλων ’Οσιρις, σταύρωνε τα χέρια του στο στήθος του για να σχηματίσει την Πεντάλφα, που οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής πίστευαν ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Αναμφίβολα οι φαντασμαγορικές ιεροτελεστίες της οργάνωσης συγκινούσαν τον Crowley. Όμως ο αυστηρός ασκητισμός, που ακολουθούσαν μερικά από τα μέλη της, αποτελούσε ανάθεμα για τον πιο διεφθαρμένο άντρα του κόσμου. Ο Crowley πιστεύει, πως το Φίδι της Σοφίας που τυλίγεται στο καμπαλιστικό δέντρο της ζωής, το δέντρο αντιπροσωπεύει το σύμπαν, ενώ το φίδι συμβολίζει το δρόμο προς την υπέρτατη δύναμη.
Ο διαβολικός χαρακτήρας του Crowley δεν τον άφησε στο Τάγμα της Χρυσής Αυγής. Έπεισε τον αρχηγό της οργάνωσης, Samuel Mathers (1854-1918) που ζούσε στο γαλλική πρωτεύουσα, να τον μυήσει σε ανώτερη βαθμίδα της πολύπλοκης μυστικής θρησκείας. Η Στοά της Αγγλίας, όταν πληροφορήθηκε την υπόθεση του Crowley κυριεύτηκε από οργή, που έγινε πιο έντονη όταν ο Mathers προσπάθησε να τοποθετήσει τον Crowley στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην αγγλική πρωτεύουσα. Ο William Butler Yeats λίγο αργότερα δήλωσε: «Δε θέλαμε με κανένα τρόπο μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση μας». Το 1900 ο Crowley και ο Mathers αποβλήθηκαν από την οργάνωση. Λαμβάνοντας μέρος σε μαγικές τελετουργίες, ως μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής και γράφοντας δραματικά έργα με σαφείς εσωτερικές προεκτάσεις, έφθασε στο σημείο να αναγνωρίσει τη χρησιμότητα της συγχώνευσης αυτών των δύο μορφών έκφρασης στο προσωπικό του έργο.
Το 1916 με το καινούργιο του όνομα ως Baphomet φοράει και την μασονική ενδυμασία του Τάγματος του Ναού της Ανατολής. Ο Baphomet ήταν το λάγνο ερμαφρόδιτο είδωλο, όμοιο με τον Πάνα των ναϊτών του Μεσαίωνα.
 
 
SEX ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ
Αν και διώχτηκε από τη Χρυσή Αυγή, ο Crowley δανείστηκε το τελετουργικό της και το 1907 δημιούργησε μια ομάδα με το όνομα Ασημένιο Άστρο (Golden Dawn). Δύο χρόνια αργότερα, σ’ ένα ταξίδι του με έναν πιστό ακόλουθο του, τον νεαρό Victor Benjamin Neuburg (1883-1940), είχε την αποκάλυψη ότι το sex μπορούσε να γίνει μέσο μαγείας. Η αποκάλυψη έγινε σ’ ένα βουνό του Μαρόκου.
Το 1920, o Crowley εγκαταστάθηκε σ’ ένα αγροτόσπιτο στο χωρίο Cefalù της Σικελίας, έχοντας μαζί του δύο ερωμένες και τα τρία τους παιδία, από τα οποία το ένα (Lola Zaza) ήταν κόρη του. Ο Crowley ονόμασε αυτό το ιερό του Ασημένιου Άστρου «Μοναστήρι του Διλήμματος». Φαινομενικά μια μέρα στο αγρόκτημα, ήταν μοναστική, με πολλά άσματα και ιεροτελεστίες. Όμως υπήρχε και το sex που συνοδευόταν από άφθονα ναρκωτικά. Μεταμόρφωσε τη νοικιασμένη βίλα του, ζωγραφίζοντας ερωτικές τοιχογραφίες, αυτό ήταν το αβαείο του Θελήματος, ένα πείραμα πνευματικού μοναχισμού. Εκεί σπουδαστές του εσωτερικού έργου ασκούσαν τη θρησκευτική φιλοσοφία του, το Θέλημα. Συνόψισε τη φιλοσοφία στο «Κάνε αυτό που θέλεις, αυτό θα είναι το σύνολο του νόμου» με το παρεπόμενο «Η αγάπη είναι ο νόμος, η αγάπη κάτω από τη θέληση» και οι δύο αναφορές από το Βιβλίο του Νόμου. Αυτό το βιβλίο είναι το ιδρυτικό κείμενο ουσιαστικά της θρησκείας του Θελήματος και υπαγορεύθηκε στον Crowley στην Αίγυπτο το 1904, από αυτό που περιέγραψε ως προανθρώπινη διάνοια, (praeterhuman intelligence).
Πολύ σύντομα προστέθηκαν και άλλοι οπαδοί στην ομάδα. Ανάμεσα τους μια Αμερικανίδα ηθοποιός, η Jane Wolfe (1875-1958) που ο Crowley την είχε ερωτευτεί παράφορα. Όμως σε λίγο καιρό η Αμερικανίδα εξορίστηκε για ένα μήνα σε μια σκηνή που τοποθετήθηκε σε μικρή απόσταση από το αγρόκτημα. (Ίσως γιατί η ηθοποιός είχε προσβάλει κάποια από τις ερωμένες του).
Σπουδαστές ταξίδευαν στη Σικελία από όλο τον κόσμο για «να βρουν τις αληθινές θελήσεις τους» ή το σκοπό τους στη ζωή. Η θεραπευτική αγωγή του περιελάμβανε τη ρήξη με όλα τα τεχνητά και κοινωνικά εμπόδια, προκειμένου απελευθερωθεί ο ουσιαστικός εαυτός, ενώ την ίδια στιγμή παρείχε μαθητεία στη γιόγκα, την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχανάλυση. Ο Crowley συχνά πόζαρε φορώντας αιγυπτιακό στέμμα σε σχήμα φιδιού, έχοντας εμπρός του τελετουργικά αντικείμενα, όπως καμπάνα, ξίφος, το Βιβλίο των Νόμων, κ.α.
Το αβαείο ευημερούσε, αλλά όταν πέθανε ένας φοιτητής πίνοντας τοπικό νερό παρά τις συμβουλές του Crowley, ο θάνατος του Raoul Loveday (1900-1923), προκάλεσε στη Βρετάνια οργή εναντίον της γυναικάς του  τραγουδίστριας και χορεύτριας Betty May (1893-1955). Ο βρετανικός τύπος του επιτέθηκε ανελέητα, δαιμονοποιώντας τον. Τον αποκάλεσε ως «Το πιο κακό άτομο στον κόσμο» και «Ο άνθρωπος που θα θέλαμε να κρεμάσουμε». Ηχεί σαν ειρωνεία το γεγονός ότι αυτή η εκστρατεία του τύπου εξασφάλισε και τη διαρκή φήμη του Crowley, καθώς επίσης και τη διαρκή παρανόηση της ζωής και του έργου του.
Στο αγρόκτημα ο Crowley, έβαλε σε τιμωρία τον πιστό του ακόλουθο Victor Neuburg να χαράξει με ξυράφι τα χέρια του, επειδή χρησιμοποίησε την αντωνυμία «εγώ». Με την απαγόρευση αυτή ήθελε να εξαφανίσει κάθε ίχνος εγωισμού από τα μέλη του Ασημένιου Άστρου.
Κάποτε ο Crowley, διεύθυνε μια ιεροτελεστία του Κρόνου μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 1910 στο Caxton Hall (London), που ήταν ένα τμήμα από τις τελετές στην Ελευσίνα της Αρχαίας Ελλάδας. Αυτό που έγινε δεν είχε φυσικά καμία σχέση με τα ελληνικά Ελευσίνια Μυστήρια ούτε με τα μεσαιωνικά θεατρικά έργα. Για να δικαιολογήσει την ακριβή τιμή του εισιτήριου υποσχόταν έκσταση, σε ιεροτελεστίες που γίνονταν μια φορά κάθε εβδομάδα, ήμερα Πέμπτη και για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, όσοι ήταν και οι γνωστοί πλάνητες. Ενώ ο Victor Neuburg χόρευε, η Αυστραλέζα Leila Waddell (1880-1932) μια από τις ερωμένες του Crowley έπαιζε βιολί, εκείνος διάβαζε τα ποιήματα του.
 
 
ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ
Ο Crowley ένιωθε έναν ακατανίκητο πόθο για τις γυναίκες, κι οι γυναίκες (δυστυχώς για ’κείνες) τον ερωτεύονταν παράφορα. Στην πραγματικότητα τις περιφρονούσε ολοκληρωτικά. Κάποτε είχε πει πως ο κάθε άντρας όφειλε να θεωρεί τις γυναίκες κάτι σαν το γάλα που αφήνεται έξω από την πίσω πόρτα του σπιτιού, δηλαδή κάτι που εύκολα μπορεί ν’ αποκτηθεί. Παντρεύτηκε όμως, ενώ είχε και δεκάδες ερωμένες και σχετιζόταν με αμέτρητες πόρνες. Ονόμαζε «Κόκκινες Γυναίκες» όσες είχαν σχέσεις μαζί του, από τη γυναίκα που ζευγάρωσε με το Κτήνος/ Θηρίο της Βίβλου. Από τις πρώτες που αγάπησε ήταν η Rose Edith Kelly
(1874-1932), η αδελφή μιας διάσημης Αγγλίδας καλλιτέχνιδας. Ο Crowley την παντρεύτηκε το 1903, η Rose είχε αρραβωνιαστεί δύο φορές, αλλά τελικά και τις δύο φορές δεν έφτασε στο γάμο. Ο Crowley δέχτηκε να κάνει συμβατικό γάμο μαζί της, για να τη βοηθήσει, όμως μέσα σε λίγες μέρες εκείνος και η Rose ανακάλυψαν πως ήταν ερωτευμένοι.
Για τη Rose η μαγεία του έρωτα δεν κράτησε πολύ. Το πρώτο τους παιδί πέθανε από τύφο σ’ ένα τους ταξίδι στην Ασία το 1906, ένα χρόνο αργότερα απέκτησαν δεύτερο παιδί. Όμως από τότε, σύμφωνα μ’ αυτά που έλεγε ο ίδιος, η Rose άρχισε να πίνει τουλάχιστον ένα μπουκάλι whiskey κάθε μέρα. Το ζευγάρι χώρισε το 1909 (το χρόνο δηλαδή, που ο Crowley βρέθηκε σ’ ένα βουνό και δέχτηκε την αποκάλυψη που σύνδεε το sex με τη μαγεία). Δύο χρόνια αργότερα η Rose αφού το έριξε στο ποτό, τελικά κατέληξε σε κάποιο άσυλο.
Την ίδια τύχη είχε και η δεύτερη σύζυγος του, μια θερμή Νικαραουγανή που λεγόταν Maria de Miramar (1894-1955), όπου και παντρεύτηκαν το 1929. Μια τουλάχιστον από τις ερωμένες του κατέληξε επίσης σε άσυλο και άλλες αυτοκτόνησαν ή το έριξαν στο ποτό μετά τη διακοπή της σχέσης τους μαζί του.
Η πιο αυθεντική από τις γυναίκες του ήταν η Leah Hirsig (1920-1951), μια δασκάλα που γνώρισε το Κτήνος στη New York το 1918. Τον ακολούθησε στην πόλη του Φωτός και αργότερα στο Μοναστήρι του Διλήμματος, όπου άνοιξαν νοικοκυριό, έχοντας μαζί τους τη Ninette Shumway (1895-1989), μια γνωστή της Leah. Η Ninette έγινε η παραμάνα της κόρης τους και ερωμένη του, το τρίγωνο όμως δεν τα πήγαινε και τόσο καλά.
Το 1925 όμως ο Crowley την εγκατέλειψε φεύγοντας με μια άλλη γυναίκα. Η Leah για κάποιο διάστημα του έγραφε, όμως το 1930 εγκατέλειψε το ρόλο της «Κόκκινης Γυναίκας» και γύρισε στην Αμερική όπου συνέχισε την καριέρα της σαν δασκάλα. Πέθανε το 1951, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Crowley.
Το Κτήνος, αν και μεσήλικας και φαλακρός συνέχισε να προσελκύει τις γυναίκες.
Η Leila Waddell άλλη ερωμένη του Crowley, με το κωδικό όνομα αδελφή Κυβέλη ήταν από τα πρώτα μέλη του Ασημένιου Άστρου, ενώ δεν δίσταζε να επιδεικνύει το σημάδι του Κτήνους ανάμεσα στα στήθη της.
 
 
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ
Ο Crowley ταξίδευε με μανία μακριά από την Αγγλία. Η Αίγυπτος και η Ανατολή ήταν σπουδαίοι τόποι για εκείνον που αναζητούσε τη μαγική ένωση του σώματος και του πνεύματος.
Το 1904 ο Aleister και η γυναίκα του Rose βρίσκονταν στο Cairo για τον μήνα του μέλιτος. Ενώ περπατούσαν έξω από το Εθνικό Μουσείο, η Rose άρχισε να μουρμουρίζει ταραγμένη για κάποιον αρχαίο αιγυπτιακό Θεό. Ύστερα οδήγησε τον άντρα της μέσα στο μουσείο σε μια αρχαία πλάκα, όπου βρισκόταν η εικόνα του Θεού. Ο αριθμός της πλάκας ήταν 666, ο ίδιος δηλαδή με τον αριθμό του Βιβλικού Κτήνους. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε προφητικό για την μοίρα του και ο Aleister υποστήριξε, ένα μήνα αργότερα, ότι είχε εμφανιστεί  ο Αϊβας, ο φύλακας άγγελος του. Ύστερα, κατά τους ισχυρισμούς του, ο Αϊβας άρχισε να του υπαγορεύει το Βιβλίο των Νόμων, που περιείχε και την περίφημη προτροπή… «Κάνε ότι σου αρέσει». Ακόμα ο άγγελος τον παρακινούσε να «πίνει κρασί και να παίρνει ναρκωτικά», συμβουλή που ακολούθησε με ενθουσιασμό το Κτήνος, για να οδηγηθεί τελικά στην καταστροφή.
Ο Aleister γύρισε στην Αγγλία, όπου δεν έμεινε για πολύ. Τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε πάλι στην Ανατολή και πήγε για ορειβασία στα Ιμαλάια (Himālaya). Η αποστολή είχε όμως κακό τέλος. Ένας από τους ανθρώπους που συνόδευε τον Crowley είπε αργότερα πως η συμπεριφορά του ήταν βάναυση προς τους βοηθούς της αποστολής. Τελικά ο Aleister εγκατέλειψε την αποστολή παίρνοντας μαζί του και τα χρήματα που είχαν μαζευτεί για την πραγματοποίηση της. Σε αυτή την κακότυχη αποστολή του 1905, ειπώθηκε αργότερα πως όχι μόνο κακομεταχειριζόταν τους ανθρώπους που τον συνόδευαν, αλλά και πως έφαγε και έναν απ’ αυτούς.
Σαν χαμαιλέοντας ο Aleister παρίστανε συχνά τον κινέζο θεό της χαράς και του γέλιου Φο-Χι. Πίστευε πως υπήρχε κάτι ανατολίτικο στην εμφάνιση του και έγραφε ότι ένιωθε μια σταθερή έλξη για κάποια φιλοσοφία και για τα μυστικιστικά συστήματα της αρχαίας Κίνας.
Ο Allan Bennett (1872-1923), ένα απ’ τα ελάχιστα μέλη της Χρυσής Αυγής που ήταν φίλος του Aleister Crowley, έμενε μαζί του για ένα διάστημα στο ίδιο διαμέρισμα, στην βρετανική πρωτεύουσα και διδασκόταν από εκείνον τη μαγεία. Όταν ο Allan πήγε στην Ανατολή για να γίνει βουδιστής, ο Aleister τον ακολούθησε και έμαθε από εκείνον γιόγκα (Yoga). Πιστεύει πως η πειθαρχία μέσω της γιόγκα μπορούσε να κάνει τη θέληση πολύ ισχυρή.
 
 
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΓΟΥ
Ο Crowley, πιστεύοντας πάντα στον εαυτό του, υποστήριζε πως ήταν μεγαλοφυΐα στην τέχνη και στη σεξουαλική μαγεία. Σαν ζωγράφος, σύγκρινε τον εαυτό του με τον μεγάλο Γάλλο καλλιτέχνη Paul Gauguin. Όσο για την ποίηση του, σημειώνει στις αυτοβιογραφικές «Ομολογίες» του πως η επαρχία από την οποία καταγόταν έβγαλε τους δύο μεγαλύτερους ποιητές (εννοούσε το εαυτό του και τον William Shakespeare).
Ο ποιητής William Butler Yeats που σιχαινόταν τον Aleister Crowley, υποστήριζε ότι δεν είχε γράψει πάνω από ένα-δύο στίχους αληθινής ποίησης. Πιο ουδέτεροι κριτικοί χαρακτηρίζουν μέτριο το ποιητικό του έργο.
Ο Aleister ήταν πολύ παραγωγικός ποιητικά. Έγραψε ένα χείμαρρο από ποιήματα πάνω στη μαγεία, το sex και το Διάβολο. Καθώς και αρκετά πορνογραφικά έργα με τίτλους όπως «Άσπρες σταγόνες και νιφάδες χιονιού από τον κήπο ενός βοηθού εφημέριου». Το 1922 δημοσίευσε ένα μικρό ημι-αυτογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο, «Το Ημερολόγιο ενός φίλου των Ναρκωτικών». Τα επόμενα χρόνια ο Crowley άφησε την ποίηση και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, γεμίζοντας τους τοίχους του Μοναστηρίου του Διλήμματος με δαιμονικούς και πορνογραφικούς πινάκες. Αντικείμενο της ζωγραφικής του ήταν και ο ίδιος του ο εαυτός.
Σ’ ένα πορτραίτο του εαυτού του, φτιαγμένο από τον ιδιο, με το βόστρυχο στο μέτωπο που εκείνος ονόμαζε φαλλό, ζωγράφιζε τα δόντια όμοια με εκείνα του βρικόλακα και μερικές φορές τα βύθιζε στους καρπούς των ερωμένων του. Σε ένα σκίτσο από μελάνι που το ονόμαζε «αστρικό τοπίο», ήταν ως φρουρός της «Χώρας της Φθοράς». Φαίνετε πως η γοητεία που ασκούσε πάνω του η Ανατολή ήταν μεγάλη, άλλωστε ανάμεσα στους τίτλους που εφεύρε για τον εαυτό του ήταν και εκείνος του «Περιπλανώμενου στη Χώρα της Φθοράς». Άλλο ένα ζωγραφικό έργο του ήταν το «Το νησί των Μάγων», που φτιάχτηκε στο Δίλημμα το 1921, δείχνει τη μεγάλη αίσθηση που είχε στα χρώματα καθώς και τη μέτρια τεχνική του. Σ’ αυτό το έργο είναι ολοφάνερο πως ο μπλε Ήλιος έχει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.   
Κάποτε στα 1905 ο εκκεντρικός βρετανός, ανακοίνωσε  τη διενέργεια ενός διαγωνισμού με βραβείο 100 λίρες για την καλύτερη μελέτη πάνω στα συγγράμματα του. Ένας βρετανός μυστικιστής στρατιώτης ονόματι John Frederic Charles Fuller (1878-1966), πήρε μέρος στο διαγωνισμό γράφοντας μια πραγματεία στην οποία αποθέωσε τον Crowley, χαρακτηρίζοντας το πνεύμα του θεϊκό και προφητεύοντας πως οι ιδέες του θα γίνονταν η καινούργια θρησκεία της ανθρωπότητας. Μιας και ήταν ο μόνος που πήρε μέρος στον διαγωνισμό, ο Fuller πήρε το βραβείο (θα το έπαιρνε έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν μετείχαν διακόσιοι, αφού κολάκευσε σε αφάνταστο βαθμό τη μεγαλομανία του Crowley). Όμως ποτέ δεν πήρε τα χρήματα, μια και ο Crowley ποτέ του δεν είχε λεφτά, αλλά οι δύο άντρες έγιναν φίλοι και το 1909 συνεργάστηκαν στην έκδοση ενός μυστικιστικού εντύπου με τον τίτλο «Ισημερία». Ο Fuller ήρθε τελικά σε ρήξη με τον Crowley, εξαιτίας κάποιας διαφωνίας σχετικά με το έντυπο της «Ισημερίας» και έστρεψε την προσοχή του στη στρατιωτική του καριέρα. Ποτέ όμως δεν εγκατέλειψε τον μυστικισμό.  
Η προσφορά του Crowley γενικά στην τέχνη ήταν μετριότατη. Στο έργο του William Somerset Maugham «Ο Μάγος», ο Aleister ήταν το μοντέλο.
Πολύ πιο πρόσφατα μερικοί μουσικοί της Rock, έδειξαν ενδιαφέρον για τον Aleister Crowley, ίσως για το περίφημο μήνυμα «Κάνε ότι σου αρέσει» ή για την αγάπη του στα ναρκωτικά.
 
 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CROWLEY
Ο Aleister Crowley ήταν γιος του Edward Crowley (1830-1887) και της Emily Bertha Bishop (1848-1917).
Άντρας της Leah Hirsig (1920-1951), της Ninette Shumway (1895-1989), της Deidre Patricia Doherty (εκτιμάται ότι γεννήθηκε μεταξύ 1858-1918, άγνωστο όμως το πότε πέθανε), της Maria de Miramar (1894-1955) και της Rose Edith Kelly (1874-1932).
Πατέρας της Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley (1904-1906), της Lola Zaza Crowley (1907-1990), της Anne Leah Crowley (γεννήθηκε στα 1920 και έζησε μόνο 9 μήνες), της Astarte Lulu Panthea Crowley (1920-2005) και τέλος του Randall Gair Crowley (1937-2002).
Αδελφός της Grace Mary Elisabeth Crowley, που γεννήθηκε στις 29 Φεβρουάριου του 1880 και έζησε δυστυχώς μόνο πέντε ώρες.
 
 
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στα αποκρυφιστικά του έργα σημαντικότερα θεωρούνται τα εξής… “The Book of the Law”, “Magick (Book 4)”, “The Book of Lies”, “The Vision and the Voice”, “777 and other Qabalistic”, “The Confessions of Aleister Crowley”, “Magick Without Tears”, “Little Essays Toward Truth”, “The Goetia: The Lesser Key of Solomon the King”, “The General Principles of Astrology”.
Ασχολήθηκε επίσης με τη φανταστική λογοτεχνία ως σημαντικότερα είναι τα… “Moonchild”, “The Scrutinies of Simon Iff”, “Golden Twigs”, “Diary of a Drug Fiend”, “The Fish”, “Simon Iff Abroad”, “Simon Iff in America”, “Simon Iff Psychoanalyst”, “The Stratagem”, “The Testament of Magdalen Blair”.
Τέλος, τα σημαντικότερα ποιητικά του έργα είναι τα εξής… “White Stains”, “Alice”, “The Sword of Song”, “The Star and the Garter”, “Orpheus, a Lyrical Legend”, “Snowdrops From a Curate’s Garden”, “Clouds without Water”, “The Scented Garden of Abdullah the Satirist of Shiraz”, “Ambergris: the Selected Poems of Aleister Crowley”, “The Winged Beetle”.
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.