Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 19:34:22

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

God Save The Queen - Οι Sex Pistols "τιμούν" τη βασίλισσα Ελισάβετ

queen

 

Το 1977 η βασίλισσα Ελισάβετ συμπλήρωνε 25 χρόνια στο θρόνο του Ην.Βασιλείου.Ήταν το αργυρό Ιωβηλαίο.Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 6 και 7 Ιουνίου.Οι Sex Pistols διάλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

queen
Το εξώφυλλο του ομώνυμου single
Το 1977 η βασίλισσα Ελισάβετ συμπλήρωνε 25 χρόνια στο θρόνο του Ην.Βασιλείου.Ήταν το αργυρό Ιωβηλαίο.Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 6 και 7 Ιουνίου.Ήδη από τις 27 Μαΐου οι Sex Pistols είχαν κυκλοφορήσει σε single το ‘God Save The Queen’.Ήταν το δεύτερο single από το ‘Never Mind the Bollocks...’,το μοναδικό δίσκο του συγκροτήματος που θα κυκλοφορούσε τον Οκτώβρη.Το εξώφυλλο ήταν έργο του Jamie Reid και το 2001 ανακυρήχθηκε το καλύτερο εξώφυλλο από το αγγλικό περιοδικό Q.
Εξ’ αρχής το BBC αρνήθηκε να μεταδώσει το τραγούδι και αρκετές αλυσίδες καταστήματων να το πουλήσουν. Παρ’όλα αυτά έφτασε ‘επισήμως’ στο νο.2 των charts.Η αλήθεια είναι πως το BBC μαγείρεψε τα νούμερα των πωλήσεων γιατί δεν ήθελε με κανένα τρόπο ένα τέτοιο νο.1 τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Φυσικά το αυτί των Pistols δεν ίδρωσε.
Στις 7 Ιουνίου,ανήμερα του Ιωβηλαίου,η βασίλισσα παρακολουθούσε την επίσημη λειτουργία στον καθεδρικό του Αγ.Παύλου συνοδευόμενη από αρχηγούς κρατών,υπουργούς, λοιπούς παρατρεχάμενους και τον λαουτζίκο απ’έξω να κοιτά.Τα παλικάρια νοίκιασαν ένα πλοιάριο με το όνομα της εορτάζουσας και άρχισαν να παίζουν το τραγούδι στον Τάμεση έξω από το παλάτι του Westminster.
Η κρουαζιέρα έληξε μάλλον άδοξα.Η αστυνομία ανάγκασε το πλοίο να δέσει και έκανε έφοδο.Συγκρότημα και εξοπλισμός φυγαδεύτηκαν ενώ ο manager τους Malcolm McLaren και αρκετοί από τους επιβάτες,συνελήφθησαν.
Την εποχή εκείνη το πανκ των Sex Pistols είχε ξεκουνήσει για τα καλά το μουσικό -και όχι μόνο- κατεστημένο.Έπαιζαν μια νέα,βρώμικη,βίαια και ωμή εκδοχή του rock.Προκαλούσαν και αμφισβητούσαν ανοιχτά τους πάντες και τα πάντα.Δεν ξέρω πόσα από αυτά ήταν στάση ζωής του συγκροτήματος και πόσα κινήσεις εντυπωσιασμού του McLaren,που ήταν μανούλα σε κάτι τέτοια.Γεγονός όμως είναι πως στη μετά πανκ εποχή η μουσική δε θα ήταν πια η ίδια.
Δεν είμαι οπαδός του πανκ,τα πανκ τραγούδια που μου αρέσουν μετρούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών,άντε και του ενός ποδιού.Στην πλειονότητά της τη θεωρώ (όπως και το hip-hop) ως τη μουσική των ατάλαντων.Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μια κιθάρα (ή ένα πικάπ),να τη γρατζουνάει (ή να σκρατσάρει συλλαβίζοντας) στη διαπασών και να κάνει τα κόμπλεξ του τραγούδι.Αναγνωρίζω όμως πως όταν ξέσπασε,έδωσε μια γερή κλωτσιά στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας.
Έδειξε στους τότε ροκάδες πως μπορείς να φτιάξεις τραγούδια διαμαρτυρίας με απλά λόγια,λιτή μουσική και διάρκεια μικρότερη των τεσσάρων λεπτών.Βοήθησε στη δημιουργία αρκετών ιδιωμάτων του rock.Μεταξύ άλλων η δεύτερη γενιά του metal,το NWOBHM(1),ο ‘θείος’ Lemmy,το thrash και το black metal στη συνέχεια, χρωστούν πολλά στα παιδιά με τη Μοϊκανική κόμμωση. 
Πίσω στο Θεό και τη βασίλισσα
.Η πολυπλοκότητα και η τεχνική ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο των Pistols.Οι στίχοι όμως ήταν. Τραγουδισμένοι με τα επιθετικά φωνητικά του Johnny Rotten και σε συνδιασμό με την ενέργεια και τον τσαμπουκά των υπολοίπων,δίνουν ως αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια του συγκροτήματος και του ιδιώματος γενικότερα.Το τραγούδι τα χώνει κανονικά στο θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας και την αγγλική κοινωνία ήδη από τον τίτλο του(2).Αποκαλεί φασιστικό το καθεστώς,τους Άγγλους αποβλακωμένους,την κατάσταση χωρίς μέλλον,τη βασίλισσα ατραξιόν για τους τουρίστες,τους Sex Pistols ως δηλητήριο για το σύστημα και ως τη μόνη λύση.Σε κάποια σημεία είχαν δίκιο.
Με δεδομένη τη λογοκρισία που ασκήθηκε στους Pistols από το επίσημο κράτος και τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι ίδιοι από ‘αγανακτισμένους πολίτες’, μάλλον υπήρχαν ψήγματα φασισμού στη βρετανική κοινωνία.Το συγκρότημα και το κίνημα του πανκ σίγουρα ήταν δηλητήριο για το σύστημα,αλλά σίγουρα πάλι δεν ήταν και η λύση στο πρόβλημα.
Η αντίδραση για την αντίδραση και η αμφισβήτηση ως αυτοσκοπός δεν οδηγεί τον κόσμο προς τον 21ο αιώνα αλλά προς τη λίθινη εποχή.Μιλώντας ομώς για λίθινη εποχή,εκεί που συμφωνώ στο ακέραιο με τους Pistols είναι η θέση τους για το πολίτευμα της Μ.Βρετανίας και τη μοναρχία γενικότερα.Η μοναρχία είναι θεσμός της λίθινης εποχής.
Οι άνθρωποι τότε έκαναν αρχηγό τους κάποιο που έδειχνε ικανότητες στη μάχη ή το κυνήγι και θεωρούσαν ότι αυτές οι ικανότητες θα περνούσαν και στους απογόνους του.Αν κάποιος δεν τα είχε,με το καλό ή το άγριο παρέδιδε τα σκήπτρα.
Έκτοτε έχει αποδειχτεί ότι η εξυπνάδα και η ικανότητα δεν είναι κληρονομικά χαρίσματα και επειδή όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται (θεωρητικά) ίσοι,δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος πρέπει να απολαμβάνει προνομίων και εξουσίας επειδή ένας πρόγονός του έβαλε τα οπίσθιά του σε ένα θρόνο,πόσο μάλλον τώρα που ο θεσμός έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο,οπότε δεν διατρέχει κίνδυνο να εκθρονιστεί λόγω ανικανότητας.Εκτός πια και αν δεν μπορεί ούτε να κουνά με χάρη το ξερό του από το παράθυρο της Rolls Royce,χαιρετώντας τους κοινούς θνητούς.
God save the queen
Στίχοι-μουσική: Sex Pistols
God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb
God save the queen
She ain't no human being
There is no future
In England's dreaming

Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future, no future,
No future for you

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
'Cause tourists are money
And our figurehead
Is not what she seems

Oh God save history
God save your mad parade
Oh Lord God have mercy
All crimes are paid

When there's no future
How can there be sin
We're the flowers in the dustbin
We're the poison in your human machine
We're the future, your future

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
We mean it man
And there is no future
In England's dreaming

No future, no future,
No future for you
No future, no future,
No future for me

No future, no future,
No future for you
No future, no future
For you

Σημειώσεις
1.Το γνωστό μας new wave of british heavy metal.Προσωπική απορία:Αν βγει και νέο κύμα βρετανικού heavy metal θα ονομαστεί new new wave of british heavy metal, new wave of british heavy metal mkII ή με κάποιο άλλο ευφάνταστο προσωνύμιο;
2.God save the queen (ή king αν έχουν βασιλιά) είναι ο τίτλος του βρετανικού εθνικού ύμνου.


Βιβλιογραφία:Wikipedia:Sex Pistols
Στίχοι-εξώφυλλο από το ίντερνετ
Ορθογραφικά,συντακτικά λάθη δικά μου.


Γιάννης Αμυγδαλάς