Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 01:09:38

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tι είναι το"Rock and Roll Hall of Fame"; και το γράμμα των Sex Pistols

 

new picture le

Το γράμμα των Sex Pistols στην επιτροπή.

Από καιρού εις καιρόν και κυρίως όταν πλησιάζει η ώρα για νέες εισόδους στο Rock and Roll Hall of Fame ξεκινούν συζητήσεις για το ποιοι είναι,ποιοι δεν είναι,ποιοι αξίζουν και ποιοι δεν αξίζουν να είναι μέσα.Ας δούμε λοιπόν τί είναι το περίφημο Rock and Roll Hall of Fame.

 

new picture le

 

  Το γράμμα των Sex Pistols στην επιτροπή.

Από καιρού εις καιρόν και κυρίως όταν πλησιάζει η ώρα για νέες εισόδους στο Rock and Roll Hall of Fame ξεκινούν συζητήσεις για το ποιοι είναι,ποιοι δεν είναι,ποιοι αξίζουν και ποιοι δεν αξίζουν να είναι μέσα.Ας δούμε λοιπόν τί είναι το περίφημο Rock and Roll Hall of Fame.
Ο πλήρης τίτλος του ιδρύματος είναι Rock and Roll Hall of Fame Foundation and Museum.Ιδρύθηκε το 1983 από τον πρόεδρο της Atlantic Records Ahmet Ertegun.Στο διοικητικό συμβούλιο ήταν ακόμη η δικηγόρος Suzan Evans,ο ιδρυτής και εκδότης του Rolling Stone,Jann S. Wenner,ο δικηγόρος Allen Grubman και οι Seymour Stein, Bob Krasnow και Noreen Woods,μεγάλα στελέχη δισκογραφικών εταιρειών.Ως σκοπό έχει την ανάδειξη και αναγνώριση τραγουδιστών,δημιουργών,παραγωγών και γενικά όσων σχετίζονται με το rock and roll.Το μουσείο βρίσκεται στο Cleveland του Ohio και εγκαινιάστηκε το 1995.Μέσα στις πολλές δραστηριότητες του ιδρύματος είναι και η είσοδος στο Rock and Roll Hall of Fame κάποιου αριθμού καλλιτεχνών κάθε χρόνο.
Η διαδικασία έχει ως εξής:Για να μπει ένας καλλιτέχνης στο Rock and Roll Hall of Fame πρέπει να έχουν περάσει 25 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης δουλειάς του.Μια επιτροπή αποφασίζει τους υποψήφιους κάθε χρονιάς οι οποίοι είναι από 9 ως 12.Έπειτα το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υποψηφίων μοιράζεται σε 500 ‘ειδικούς του rock’.Αυτοί ψηφίζουν και οι 5 πρώτοι μπαίνουν στο Rock and Roll Hall of Fame αρκεί να συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψήφων.

 

Οι αντιρρήσεις σε αυτό το σύστημα επικεντρώνονται:

1)Στα μέλη της αρχικής επιτροπής που καθορίζει τους υποψήφιους.
Κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν είναι μουσικός.Είναι άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας.Έχουν κατηγορηθεί ότι προωθούν περισσότερο τα προσωπικά τους γούστα,συμφέροντα,συμπάθειες και αντιπάθειες,αγνοώντας την επίδραση και τη δημοτικότητα ενός καλλιτέχνη.

2)Στην ποιότητα των ‘ειδικών’ επί της rock.
Πως χρίζεται κάποιος ειδικός της rock;Είναι κάποιος που έχει γνώσεις για όλα τα είδη αυτής της μουσικής;Αν ναι πως τα καταφέρνει;Με το πλήθος κυκλοφοριών και συγκροτημάτων που υπάρχουν,είναι ανθρωπίνως αδύνατον.Αν όχι θα είναι ειδικός επί ενός ή κάποιων ειδών.Πως καλείται τότε ν’αποφασίσει για την αξία ενός καλλιτέχνη που δε γνωρίζει σε ένα είδος που αγνοεί;Στα βραβεία Oscar τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης ψηφίζουν μόνο σε κατηγορίες σχετικές με τη δουλειά τους.Ένας ενδυματολόγος ψηφίζει για τα κοστούμια των ταινιών,όχι για τα ειδικά εφέ ή το μοντάζ. Αντίθετα στο Rock and Roll Hall of Fame όλοι έχουν γνώμη και ψήφο για όλα.

3)Στα διάφορα άσχετα με το rock and roll ονόματα που κατά καιρούς μπήκαν στο Hall of Fame.

Εδώ απλά θα παραθέσω καλλιτέχνες που έχουν μπει στο Rock and Roll Hall of Fame και δεν θα τους χαρακτήριζε κάποιος ως την επιτομή του rock and roll.

Steve Wonder, Elton John, Bee Gees, Michael Jackson, Prince, Madonna, ABBA.Ίσως δεν είμαι αρκούντως ανοιχτόμυαλος για να θεωρήσω τη Madonna rock and roll,αλλά παρακάτω υπάρχει μια λίστα καλλιτεχνών που δεν είναι ακόμη στο Rock and Roll Hall of Fame:
Deep Purple, Def Leppard, Dio, Electric Light Orchestra, Emerson, Lake & Palmer, Foreigner, Iron Maiden, Jethro Tull, Journey, Judas Priest, Kansas, KISS, Mötley Crüe, Motörhead, Queensrÿche, Rory Gallagher, Scorpions, Stevie Ray Vaughan, Yes.
Τα ονόματα είναι ενδεικτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στο List of Rock and Roll Hall of Fame inductees της Wikipedia.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι κύριοι εξ’αιτίας της θέσης που κατέχουν στη μουσική βιομηχανία,έφτιαξαν ένα ίδρυμα που με τις διασυνδέσεις τους του απέδωσαν κύρος και τώρα κονομάνε χοντρά από ένα ‘Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει’ θεσμό.Στο χέρι του καθενός είναι να δώσει στο Rock and Roll Hall of Fame την αρμόζουσα σημασία.
Προσωπικά με καλύπτει απόλυτα το γράμμα που έστειλαν οι Sex Pistols στην επιτροπή όταν τους κάλεσαν στην τελετή για την εισαγωγή τους στο Hall of Fame το 2006.

Next to the SEX-PISTOLS rock and roll and that hall of fame is a piss stain. Your museum. Urine in wine. Were not coming. Were not your monkey and so what? Fame at $25,000 if we paid for a table, or $15000 to squeak up in the gallery, goes to a non-profit organisation selling us a load of old famous. Congradulations. If you voted for us, hope you noted your reasons. Your anonymous as judges, but your still music industry people. Were not coming. Your not paying attention. Outside the shit-stem is a real SEX PISTOL.

 

 Γ. Αμυγδαλάς