Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 20:33:20

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεός του κερανού Θωρ και οι MANOWAR - THOR THE POWERHEAD

gaganew picture

Ο Θωρ αριστερά και το σφυρί του όπως το φαντάστηκαν οι Manowar
στο εξώφυλλο του Sign of the Hammer.

Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ
MANOWAR-THOR THE POWERHEAD
Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ
MANOWAR-THOR THE POWERHEAD

garnew picture
Ο Θωρ πάνω στο άρμα του.

Τραγούδια με θέμα τον Θωρ έχουν γραφεί άπειρα.Για την ακρίβεια κάθε συγκρότημα που παίζει κάποιο παρακλάδι του επικού metal θεωρεί καθήκον του να γράψει:α)τραγούδι για τον Θωρ και β)τραγούδι για τη Βαλχάλα(1).
Θα ήταν όμως ιεροσυλία αν δεν διάλεγα το τραγούδι από τους πατέρες του επικού metal για το άρθρο.Παρά τη σχέση αγάπης-μίσους που έχω με τους Manowar,αν δεν υπήρχαν αυτοί,μόνο ο Οντίν ξέρει τι μορφή θα είχε το επικό metal.


ΘΩΡ
gabnew picture

Η τελευταία μάχη του Θωρ με το Jormungand.

Ο Θωρ(Thor) ως θεός του κεραυνού και της αστραπής υπάρχει στις μυθολογίες όλων των λαών της βόρειας Ευρώπης.Είναι ο Donar των Γερμανών,ο Thunor των Αγγλοσαξώνων,οTaranis των Γαλατών και ο Tuireann των Ιρλανδών.Εδώ θα ασχοληθώ με τον Θωρ των Βίκινγκς.
Ο Θωρ είναι γιος του Οντίν και της Γιορντ(2).Είναι ο θεός του κεραυνού,της αστραπής,των καταιγίδων,της ιατρικής της γονιμότητας και ο προστάτης θεών και ανθρώπων.Απεικονίζεται ψηλός,γεροδεμένος,γενειοφόρος και κοκκινομάλλης.Στο χέρι του έχει πάντα το σφυρί του,το Mjölnir(Μγιόλνιρ),
το οποίο έχει τη δύναμη να ισοπεδώνει βουνά με ένα χτύπημα,να βρίσκει πάντα το στόχο του και μετά να γυρίζει στον Θωρ.Για το χειρισμό του ο Θωρ φορά σιδερένια γάντια και μια ζώνη που διπλασίαζει τη δύναμή του.
Με αυτό τον οπλισμό και τον οξύθυμο χαρακτήρα του,μάλλον δε θα ήθελε κάποιος να είναι κοντά του όταν τσατίζεται.Σε αυτό και σε άλλα είναι μάλλον σαν το δικό μας Ηρακλή.Έχει πάντα όρεξη για φαΐ και ποτό.Έχει μια τυπική για θεό οικογενειακή κατάσταση.Μια σύζυγο,δυο ερωμένες και τέσσερα παιδιά στο σύνολο.Για τις μετακινήσεις του έχει το άρμα του που το σέρνουν δυο τράγοι και καθώς πετά στον ουρανό προκαλεί τον ήχο της αστραπής.Στα συμβούλια των θεών συχνά παίρνει το μέρος των κοινών θνητών,πράγμα που εξοργίζει των πατέρα του.Αυτό ακριβώς τον κάνει τον αγαπημένο θεό των Σκανδιναβών,ξεπερνώντας σε προτίμηση ακόμη και τον Οντίν.
Φυσικά έχει και τους εχθρούς του.Με τον Λόκι άλλοτε συνεργάζεται και άλλοτε καυγαδίζει γερά,απειλώντας τον συνήθως να του δείξει τι χρώμα έχουν τα μυαλά του χρησιμοποιώντας το Mjölnir για νυστέρι.Εκείνοι που συνήθως
αποκτούν στενή και στερνή επαφή με το σφυρί του Θωρ είναι οι Γίγαντες του πάγου,οι εχθροί των θεών.Ορκισμένος εχθρός του είναι το φίδι Jormungand (Γιόρμουντγκαντ) με το οποίο θα αλληλοσκοτωθούν κατά το Ragnarök (Ράγκναροκ),την τελική μάχη και το τέλος των πάντων κατά τη σκανδιναβική μυθολογία(3).

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ MANOWAR ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
mangnew picture

Οι Manowar σε live του ’83.

Τον Οκτώβριο του 1984 οι Manowar κυκλοφόρησαν το Sign of the Hammer.
Η αναφορά στο σφυρί του Θωρ στον τίτλο και στο εξώφυλλο του δίσκου είναι προφανής αν και στους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού δεν γίνεται καμία περαιτέρω νύξη.Ο δίσκος αρχίζει με το All men play on ten.Κλασσικό αυτοαναφορικό Manowar κομμάτι σχετικό με τις παραινέσεις που δεχόταν η μπάντα εκείνη την εποχή για να παίξουν πιο εμπορική μουσική και ν’αλλάξουν το όλο image.Πού να φανταστεί ο κακομοίρης ο DeMaio την κατοπινή επέλαση του metal κομμωτηρίου (Bon Jovi,Poison,Ratt κτλ) και των ξεκούρδιστων κιθάρων του grunge.Εκεί να δεις πόσοι αλλάξαν image και μουσική και πόσους έφαγε η μαρμάγκα γιατί δεν πήγαν με τη μόδα!
Δεύτερο κομμάτι είναι το Animals.Εκτός από τον τίτλο μοιάζει λίγο και στο θέμα με το Animal(Fuck like a beast) των WASP χωρίς τους ‘ιδιαίτερους’ στίχους του Blackie.Κάπου εκεί φαντάζομαι τον DeMaio ν’αναφωνεί:
-Τι στο διάολο!Αυτός είναι ένας δίσκος των Manowar.Πού’ναι οι μάχες,το αίμα και οι σκοτωμοι;
Και αρχίζει με το μπάσο του την εισαγωγή του Thor.
Η οποία εισαγωγή θυμίζει τον ήχο του κεραυνού.Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός όπως πρέπει σε ένα τραγούδι καταστροφής και η φωνή του Eric Adams στα καλύτερά της.Οι κορώνες του και τα γνωστά χορωδιακά ααα! και οοο! των Manowar είναι περιορισμένα εκεί που πρέπει και δεν γίνεται κατάχρηση όπως σε μεταγενέστερες δουλειές.Το σόλο του Ross the Boss είναι αρκετά γρήγορο και αρχίζει μετά τα χτυπήματα ενός σφυριού σε αμόνι.Σε τελική ανάλυση αν δεν έχει σφυροκοπήματα ένα τραγούδι για τον Θωρ (ή τον Ήφαιστο) ποιο θα έχει;Το τραγούδι τελειώνει με ηχητική αναπαράσταση του Ragnarök,
την κραυγή του Adams,τον DeMaio να σπέρνει,τον Columbus να θερίζει και τον Ross the Boss να αποτελειώνει ό,τι είχε μείνει όρθιο.
Στιχουργικά με απλή και κατανοητή γλώσσα ο DeMaio μας περιγράφει αρκετά καλά τον Θωρ,τα κατορθώματά του και τη μοίρα του να πεθάνει στην τελευταία μάχη των Θεών εναντίον των Γιγάντων.



MANOWAR-THOR (THE POWERHEAD)
Στίχοι-μουσική:Joey DeMaio

Black clouds on the horizon
Great thunder and burning rain
His chariot pounding, I heard the heavens scream his name

I watched as he shouted
To the giants that died that day
He held up his hammer high and called Odin for a sign

Thor the mighty, Thor the brave
Crush the infidels in your way
By your hammer let none be saved
Live to die on that final day
Gods, monsters and men
We'll die together in the end(4)

God of thunder, God of rain
Earth shaker who feels no pain
The powerhead of the universe
Now send your never ending curse

I watched as he shouted
To the giants that died that day
He held up his hammer high and called Odin for a sign

Thor the mighty, Thor the brave
Crush the infidels in your way
By your hammer let none be saved
Live to die on that final day
Gods, monsters and men
We'll die together in the end

Swing your hammer to crack the sky
Lift your cape so that you might fly
Back to Odin and gods on high
And leave this mortal world

Thor the mighty, Thor the brave
Crush the infidels in your way
By your hammer let none be saved
Live to die on that final day
Gods, monsters and men
We'll die together in the end

Σημειώσεις
(1):Απλά κάντε αναζήτηση στο youtube για τις δυο λέξεις και μετρήστε αποτελέσματα.
(2):Γιορντ είναι η αντίστοιχη Γαία των Σκανδιναβών.
(3),(4):Εντάξει,δεν πεθαίνουν όλοι στο Ragnarök.Γλιτώνουν 5-6 θεοί,
ένας άντρας και μια γυναίκα.Προβλέπεται ζωή χαρισάμενη δηλαδή για τους επιζώντες!

Βιβλιογραφία:Wikipedia:Thor,Ragnarök,               
Douglas Adams:ΑΡΡΓΚ!(Tίτλος πρωτοτύπου:The long dark tea-time of the soul).
Φωτογραφίες και στίχοι από το ίντερνετ.
Εξώφυλλο από το αντίτυπό μου του Sign of the Hammer.
Ορθογραφικά,συντακτικά λάθη δικά μου.
Το βιβλίο του Douglas Adams συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διαβάσουν μια εναλλακτική μορφή της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Επίσης αν σας αρέσουν ταινίες με τίτλους όπως ‘Θησέας,Σαμσών και Spiderman εναντίον Godzilla’ και οι περιπέτειες του Ηρακλή στο STAR Channel τότε σας συνιστώ τα κόμικς της Marvel και την αντίστοιχη ταινία.Δεν έχουν καμία σχέση με τη σκανδιναβική μυθολογία.
Όταν ένας λαός δεν έχει δική του μυθολογία,σφάζει τις μυθολογίες των άλλων και τις κάνει κόμικς και ταινίες.


Γιάννης Αμυγδαλάς